pneumococcal

Salam.nak tanya ad sape2 prnah ambik vaksin pneumococcal tak?ad apa2 effect tak ok tak ?sya tgh fkir nk ambik ke tak untuk anak..bleh bg pendapatan tak?.

10 Các câu trả lời

Di KK , vaksin pneumococol dah jadi vaksin wajib kan ? Setakat ni anak saya ok dgn vaksin yg disediakan KK. Demam slps vaksin tu, biasalah. Jika melarat, jumpa doktor balik. Kita jaga dia dgn penuh kasih sayang, jaga kebersihan, pemakanan baik dan sihat, banyakkan minum air kosong. Doa selalu yg baik2 sihat dan wal afiyat utk anak. Jika berkeputusan tak ambil vaksin pneumococol, bersedialah hadapi risiko2 berkaitan. Actualy dlm hidup ni, akan banyak ujian sbb dunia ni tempat ujian. Kita je lah ready ke tak hadapi dan bagaimana kita hadapinya.

9mo trước

ohhh...

Alhamdulillah, ok je...vaksin pneumococcal ni jd wjib utk ank y start lahir masa thun 2020...masa tu kn bru tular covid...ank sy lhir thun tu memg dh kena ambik...utk abg dia pn y lahir 2018 pn masa check up 5th pn Misi kk tnya nk ambik x, sy ambik je tp satu dos je la utk bdk 5th ni...alhamdulillah ok je dia...klau kt swasta nk ambik vaksin ni memg mhal, ingt dlm 200 cm tu la misi kk bg tau... Kt kk percuma je

9mo trước

a.ah tulah ank sya 2019 tu meksi baru tnya xdi nk ambik tak tu sya tya pendpat..trme ksih ye

anak2 saya lahir tahun 2011 2015 2017 semua saya ambil vaksin pneumococcal. dlu kerajaan tak subsidi vaksin ni jd kena ambil sendiri. walau mahal sy tak menyesal ambil. ank2 saya membesar tak pernah hidap batuk lama2 or ada msalah penafasan setakat ni alhamdulilah. now kerajaan dan tanggung kan wajib klau kat kk. rugi la kalau tak ambik. hehe vaksin ni antara vaksin yg mahal dlu puan 😅😅

9mo trước

trme ksih..bru yakin rse nk ambik utk anak feedback smue +ve..

anak sy umur 4 tahun lbh baru dipelwa oleh misi tuk amik..n alhamdulillah beliau sihat walafiat..vaksin ni bagus n sgt mahal..kerajaan pelawa awak ambil la..

baby sye lahir hujg thn lps.. vaksin pneumococcal nie da tmasuk dlm jadual vaksin dia.. total 3 dos tp skg bru 2 dos.. alhamdulillah ok.. xde dmam2..

9mo trước

skrang wjib kan,,ank sya 2019 tu bru nk ambik..tq yee

Anak saya lahir 2022. Dah ambil. Tak ada apa side effect luar biasa. Mungkin side effect biasa vaksin macam demam, tu je.

I pun dah ambik untuk anak2 i. So far ok. Diorang kalau demam pun, selaema gitu batuk tak berpanjangan

wsalam..dah ambik untuk ank..alhamdulillah anak ok ja..xdak effect apa2 pn

9mo trước

ok trme ksih

anak saya baru cucuk pagi tadi, setakat ni ok je dia

anak sy x ambik pn..misi kata ubat ccuk baby tu je..

9mo trước

tahun 2018.. skrg dah 5tahun