Susahnya tido 3rd trimister. Nk minta tips tido.

As'salammualaikum. Hai mommy semua. Sy dh masuk 32w minggu ni. Skrg makin susah tido la. Dgn tangan kebasnya. Tido berpusing². Nk hilangkan kebas tu. Pedih ulu hatinya tgh² malam. Kdg tu terpaksa tido duduk buat seminit dua. Mcm semalam, 1 malam x boleh tido. Beralih² tempat tido pun sama. Perut sy x besar sgt. Bantal dh keliling. Tp tetap x selesa. Ada x tips tido 3rd trimister ni? Tips kurangkan kebas tangan jugak. Sbb kdg2 gase susah nk mengengam tangan esoknya tu. Sy gase sy betui² perlukan bg elak sy tido lewat n bangun tu penat utk ke opis. #firstbaby #firstmom #pleasehelp

17 Các câu trả lời

Waalaikumsalam... Utk kebas2 blh try urut2 ringan or sapu2 minyak kt tngn & kaki, part2 kebas tu. Selawat nabi. Utk susah tido, boleh try minta tlg husb bacakan ruqyah@ayat manzil utk tenang & memudahkan tido. Sis pn blh try baca Yassin lepas isyak skali shari, minta pd Allah SWT ketenangan & kemudahan. Sy buat mcm tu rasa lapang je. Pedih ulu hati blh try consult doctor & maybe dia akn bg VENCID. Sy consume vencid utk masalah tu. Pagi sebelum sarapan 1x. Or blh mnum reflux g utk kawal acid reflux tu. Klau nk jenis tablet blh try Alucid. Ubat angin & panadol selamat utk di consume ibu mengandung. Sy da tnya pd doctor. 😁 Elakkan mkn makanan berat sblm tido, kalau lapar jgn tahan, mkn sikit tp kerap. Kalau rasa xselesa badan or sesak nafas time nk tido or baring, blh try sandar, borak dgn baby suruh dia turun sikit jgn asak bahagian paru2 mommy. Baby sy start asak paru2 n ulu hati since 30w, sy borak2 dgn dia, alhamdulillah dia trus turun bawah & sy blh baring mcm biasa dah. Sambil2 tu selawat nabi & bacakan dia surah Luqman selepas solat fardhu@sebelum tido, supaya Allah SWT kurniakan kebijaksanaan utk dia, & mudah faham apa kita sampaikan. Semoga dipermudahkan sis 🌹

2y trước

Aamiin tq sis. Sy malam² mmg bukak surah² yg sesuai nk bg baby dgr. Lps maghrib tu sy baru baca yassin. Pedih ulu hati tu nt sy tanya doktor boleh x makan yg sis cdg ni. Sbb kdg tu sampai tersedak pedas sbb pedih ulu hati. Tgh malam lak kenanya. Time dh terlena tidur

kalau sya.. saya letak bantal utk support perut.. kurang sikit kebas.. kalau tidor mengiring.. dan lebih selesa kalau mengiring ke kiri.. sekali sekala tu.. berpusing lah ke kanan... pedih hulu hati.. kurangkan makan benda berminyak dan pedas.. bab sya pun pedih hulu hati.. menucuk2..n then. sya amalkan minum susu sebelum tido dan sapukan minyak angin kat sekujur tubuh.. suruh husband urut2 sikit.. kaki kam salu kebas2 and krem.. kalau dah kena krem tu.. memang tak boleh bawak bincang.. sampai nangis dibuatnya.. btw.. selamat bersalin..

Sy 3rd trimester ni,x blh duduk lama sgt,klu dlm kereta pun kena ada support utk sandar,klu tidur malam pula ok cuma kdg baby sgt aktif..klu tidur tu x pernah pula kebas.sy cuma rasa bahu sakit sbb tidur pusing ke kiri dan kanan utk kurang kn tekanan pada bahu,sy cuma akn terlentang kjp ja..1 lg sjak perut mmbesar sy rasa kalau nak mbuang susah sikit,bkn sembelit tp rasa macam usus tu tertahan..kena sapu2 area atas perut ke bwah baru lah dpt mmbuang,ada x mcm sy juga?sbb baby dah mbsr dn usus sy tertolak ke atas ke mcm mna😅

2y trước

Sama sy ni. Malam je baby aktif ajak borak sampai kena tepuk² perut ckp adik, jom tido. Esok ibu keje. Stp kali sy beralih posisi stp kali tu jugak baby gerak. Sian dia sbb ibu dia x lena dgn dia² x lena.

normal 3rd tri rata2 mommies x selesa tido. saya pun sama da 35ws, mmg mlm kdg2 x tido langsung. esok pagi berpanda mata heheh. ade masa saya bole tido tp kena adjust bantal kepala dan bantal peluk btul2. sendal perut dgn bantal kasi selesa. tgn kebas mmg selalu tp hb tlg urut2 smpai dia sendiri tetido. sya ltak minyak sikit kt idung dan leher bila rasa asam lambung. urut2 perut kasi bb turun sikit jgn mengeras sgt, bru bole lelap walau sekejap.. sebb satgi tebangun balik nk gi kencing pulak.. alahaii 😆

2y trước

Hehe. Sama la sy gase ni. Sy lak sjk pregnant ni x minat bau² minyak angin. Jd menahan je la. Sy skrg tido kepala tu bantal peluk. Kalo bantal boasa lg susah sy nk tido

Mcm darah tak jalan tu sis, boleh cuba pergi prenatal body massage utk jalan peredaran darah. Masih boleh lagi, masuk 35 weeks jgn pergi massage sudah. Sya pun baru masuk 30 weeks krem kiri kanan tidur menyiring selalu, tiap bulan sya buat massage utk jalan darah. Bantal tinggi kat kaki jgn lupa juga ye

2y trước

Boleh cuba jugak ni. Dh x tahan dh kebas sampai ke bahu. Kaki sy Alhamdullilah buat masa ni masih okey xde krem cuma kalo siang tu byk jln jd lenguh je.

sy pn sma sis msa 3rd trmster jd cm tue juga.. skrg dh 38w,nk tido mlm pn ssah kdg angin dlm bdan nk sendwa pedih ulu hti... mmg nk tido mkin ssah lah,kdg 2pg bru blh tido kdg tido pn duduk,kebas tgan mmg kerap dh skrg nie...hamil ank kedua nie jd mcm nie,ank pertama dlu ok ja..

2y trước

Sama gak angin gak ni. Kejap² sendawa. Kalo gase angin x lepas mmg tido duduk sy ni.

uish sama la mcm apa yg sy rasa huhuu..kdg kena duduk2 dulu letak kepala atas badan suami..smpai rasa ngantuk mamai2 dh baru baring..sy jenis kalau dh ngantuk gila tak fikir apa dh terus tak rasa sakit tu haha..moga dipermudahkan urusan sis...

2y trước

Sama sis. Sy terpaksa duduk peluk bantal lps tu agak² dh terlayang br rebahkan badan

masa nk tido mntk lah sape2 ramas tgn kita, 2 3 minit cmtu jd laaa... cuba...sy baru habis 1st tri, pun dah start susah tido...rasa drh tak jln je..mse nk tido tu sy mntk suami ramas2 tapak tgn kiri kanan... pastu okay boleh tido..

2y trước

Sy de minta adik tlg urutkan sikit. Tp xde stp malam. Sbb kdg xmo susahkan dia

beli strech ball. bila lapang je genggam strech ball tu. buat la sehari 2 3 kali. sye nak tdo mesti ltk bantal bwh perut sikit. bru selesa. bru boleh tdo. kalau x mmg x boleh tdo.

2y trước

Sy cuba sis. Nt sy bawa balik strech ball kt opis. Tq ye.

sy prgnant ank no4 lbih kurg mcm ni.. pastu nk tdo bntal kepala kna btul2 tggi.. mcm tdo bsandar.. tu je cara pling selesa n boleh tdo lama.. kebas tgn tu tak hilang tp bkan hari2 kena..

2y trước

Sy bantal tinggi gak sis tp kejap je dpt selesa tu sbb tgn dh kebas sampai ke bahu. Gase mcm lumpuh tgn pun ada