normal ke berfikiran negative 😖

salam, sy pregnant 9 weeks. normal ke kalau selalu berfikiran negatif bila terbaca pasal gugur, anak tak sempurna, cleft lip & sebagainya?? hati ni selagi tak scan bayi 20 weeks keatas, tak tenang 🥲🥲 teringin nak tau punca2 kecatatan bayi walaupun dah makan vitamin prenatal hmmm #tolongbagisemangat

25 Các câu trả lời

Normal sis, tp kalau dh Allah nk bg kita ujian kena redha 🥹..mcm sy lps buat details scn 22 weeks doc ckp baby xde kaki dr lutut smpai tpk kaki..smpi skrg pun sy akn nangis if nmpk budak2 berlari sbb fikir mcm mana ank sy nanti..tp syukur organ lain smua sihat..tak apa lah mana yg kurg nanti Allah mudahkan jalan..sbb tu penting sgt buat details scan..apa2 jd kita boleh prepare mental n fizikal..btw sy pregnnt sihat, hb okay xde gdm atau drh tinggi..mkn semua sy jaga, vit kk bagi xpernah miss..tp Allah kata ujian tu utk sy, sy terima 😢..doakan sy kuat semngt ada lg 3 bln nk tunggu baby lahir 🥰

2y trước

allahu, sy doakan baby keluar sempurna dengan izin Allah juga puan. tak ada yg mustahil. semoga puan kuat ya! takecare ❤️ semoga dipermudahkan smua urusan 🥰

sy pun bgtu dlu sis.. smp msa scan baby nmpk mcm hdung baby lain sikit trus balik2 tnya husb 'ank kta normal ke .knp hdung lain'..stiap kli scan ada sja yg bukn2 trlintas d fkiran psl kaki la tngn la 😅 tp xnk fkir sngt tkut nnti btul2 lain pula. alhamdulillah baby sy lahir sihat smpurna fizikal. sis bnyk2 brdoa, sematkn dlm hati ank aku 'cntik/hensem,sempurna sihat akal fizikal mental'. klu bole sis, elak tgk gmbr2 yg sprti sis tkutkan akn trjdi tu😅doa seorg ibu itu tiada batasnya dan makbul sis . insyaAllah 🥰

Saya pun mcm ni 1st semester dulu, sampai menangis nangis takut. Malam pun takboleh tidur sampai masuk mimpi. Mmg pikiran negatif habis. Taktahu kenapa, sbb anak first kot & ttc 3 tahun. Masuk 2nd tri & buat detail scan alhamdulillah makin kurang pikiran tu sbb doc bgtau baby sihat & sempurna fizikal. Hari hari saya doa minta permudah bersalin & anak sihat. Sis jgn lekang doa okay? Kita kena kuat! Kalau terpikir mcm tu, terus doa & ckp benda baik baik tau.

2y trước

Slalu org yg suke fikr negatv mmg perlukan kata2 smngt dr org skelilng. thank awak❤️

Semua ibu takut mengalami benda yg sama. Tapi jangan lah kesal kalau anak ada masalah, sebab dunia ni hanya lah sementara… Ibu bapa yg dapat anak yg tak normal ni, kalau dia tabah dan sabar InshaAllah ada tiket untuk ke syurga iaitu tempat yg kekal abadi selama lamanya… Berdoa lah banyak2 pada Allah… Setiap perancangan nya pasti ada hikmah… Kita ni kat dunia hanya tempat untuk mengumpul pahala untuk hidup di akhirat 🥰 Salam sayang🥰

2y trước

betul sis. minta jauhkan amiinnnn tapi andai terjadi, kena prepare mental dan kuatkan semangat jela kan. terkadang tu bila anak keluar tak sihat, kita mesti salahkan diri sendiri mungkin sbb tak jaga makan etc. tp sy mmg tak kuat 😭 sy tak boleh tengok budak sakit mmg menangis. semoga urusan kita sebagai mak dipermudahkan amiiiinnnnn 🥰

rasanya mmg gitulaa , selagi kta xnmpk baby keluar depan mata mcm2 di pikiran.. mcm sya hri tue balik2 pikir mcm mna la kalo baby keluar nnt ada mslh lain.. atau meninggal masa lahir/sblm lahir.. sbb sllu baca pengalaman org , org sekeliling lg ada yg berlaku mcm tue.. tue yg pengaruhi pemikiran kta.. apa pun , bawa bertenang dan relax saja. doa dan pikir yg baik2 saja. in shaa allah semuanya dipermudahkan.

2y trước

aamiin yra 🤲🏻

normal untuk kita rasa begitu mommy.. saya selalu pesan dekat org sekeliling sy sambil sy tujukan utk diri sy juga.. sentiasa berfikiran positif.. kelakuan ibu, emosi ibu, pemikiran ibu, kata2 seorang ibu/bakal ibu akan mempengaruhi attitude bayi yg bakal lahir nanti.. pikir yg baik2, ucap yg baik2 .. kita usaha seterusnya kita berserah kepada tuhan kita.. insyaallah semua ok.. stress xelok untuk ibu hamil.

Saya rasa banyak mummy yang macam sis. Ada sesetengah benda, kita memang tak boleh control. Kita hanya boleh ambil supplement, makan dengan sihat, jangan merokok/pastikan no second hand smoking atau minum kopi/teh kerana kandungan kafein dalam tu. Sebenarnya sampai saat baby lahir, banyak benda boleh berlaku, macam stillbirth, terjatuh etc. Berhati hati, buat yang terbaik dalam kemampuan untuk baby.

2y trước

betul sis. sy doakan para ibu yang tengah mengandung dikurniakan anak sihat sempurna soleh solehah amiiinnnnn ❤️

sama la syy mse mngandungg mcm2 bnde buruk sy fikir , ylaa anak prtama , mse tu sy ttc 1thun10bln , ade mse tu kndungan 8bln pegi scan klinik swasta knon2 nk tgk muka dy la , skli dy x bri krjasama , dy dok sorok mukanyaa . bnyk kli gk usahaa spyaa bg tnjk muka ttp xnk tnjk . klua je dri klinik msok krete tros nangis2 😭😭 skli da keluar seketol alhmdulilah smuaa ckup sifatt ..

2y trước

insyaAllah sis semoga dipermudahkan. sebelum ni sis ada buat detail scan ke? tahniah tauuuu semoga selamat hingga bersalin ❤️

sy lg la. cek upt positive. tp xde bt scan pon. org dok ckp nnti mungkin chemical pregnancy lah, baby xde,kantung je ada. sgt² risau. tp sy tetap mkn asid folic. bila buka buku pink,doc akn scan kan. time ni sy pejam mata. risau kalau xde heartbeat la 😅 teruk betul pikiran sy time tu. skrg Alhamdulillah m dh 22week 😅 tp xscan detail lg. ni pon tgh runsing jgk huhu

Samalah... Saya dah 3 tahun tunggu. Ni kehamilan baru 1st trimester. Masa scan belum nampak baby baru nampak kantung ja. Bila baca pasal kantung kosong n xde baby dkt dlm dah mula rasa risau n takut. Walaupun baru 3 tahun usaha hamil tapi dah rasa cukup perit. Saya doakan semua baby mommy sihat n cukup sifat sempurna. Tolong doakan saya... Lagi 2 minggu nak scan lagi sekali.

2y trước

Kita sama sis. menanti 3 tahun perit sangat rasa. ni tengah hamil kali kedua. yang pertama gugur last year. Saya pun menunggu next appointment scan untuk lihat baby. mggu lepas nampak kantung je. Semoga kita sama2 dapat tgk heart beat baby kita yang sempurna. 🥰