period atau istihadah

salam, sy dah hari ke 54 sejak bersalin. 2-3 hari lepas dah dah stop tp keluar mcm keputihan warna kuning pekat. harini dan semalam keluar fresh blood. ni kira period atau masih nifas ya? n kalau berterusan sampai hari ke 61 sy patut solat atau anggap period? sbb rasa tak selesa tu mcm period

1 Trả lời

nifas 40 ke 60hari. kena stop 15hari berturut bru kira next darah as period. selagi dlm tempoh 60hari and belum ckup 15hari stop masih nifas. kalau dah lebih 60hari, kena kira sama x panjang waktu darah tu keluar dgn wktu period kita. contoh period kita 7hari genap, so darah tu ckup x 7hari keluar. kalau lebih dri tu kira istihadah.

10mo trước

kalau lpas drah istihadah tp msih kluar tompok drh,itu kira mcm mna?blh truskn solat tau dikira haid..sbb sy bersalin czer..lpas bersalin sampai 60 still ada drh..ari 61 dikira drh istihadahkn selama 15hari..slpas 15 ari tu dikira istihadah lg ke atau haid..sbb drh non stop dr 1st bersalin..ni kira ari yg ke 76