Nifas / Period

Harini hari ke 55 lepas bersalin . ada keluar fresh blood , 2 hari sebelum ada spotting coklat . tu dikira masih darah nifas atau period ya ? tapi sbelum keluar fresh blood hari ke 55 ni, dah lama stop fresh blood cuma ada cecair kekuningan je#SeriusTanya #firstmom #bantusharing

4 Các câu trả lời

Maximum keluar darah nifas adalah 60 hari, jika dalam tempoh 60 hari awak x de jrak 15 hari suci (darah stop) maka spnjg darah yg keluar ia dikira nifas..jika ada jarak 15 hari suci drah stlh 15 hari baru dikira haid. ..ini situasi pertma situasi kedua jika darah masih keluar lebih 60 hari TANPA ada selang hri maka ia ada syrahan detail lgi.. tpi sekiranya slps 60 hari awak ada hari yg drh tak turun maka jika ada drh turun seterusnya baru dikira haid.. contoh hri ke 59 drh stop, dan hri ke 61 darah turun maka drh yg trun ke hri 61 dikira haid… jika ada persoalan ttg warna drh plak… warna drah ada 5 ia mngikut kepekatan 1. Merah kehitaman 2. Merah 3. Merah cair 4. Oren cair/ kuning2 5.Coklat cair (seperti air bsuhan tanah) Ini antara warna2 darah selain dari warna di ats maka ia tdk dikira

Saya pun masa tu ada tiba keluar spotting warna coklat,srkng dah tak ada cuma ya 2 hari saja,hari ni dah 71 hari lepas bersalin tapi sama juga cuma masih keluar cecair kekuningan saja,itu tandanya belum kering sepenuhkan?bila ya selalunya kering sembuh sepenuh ataupun apa cara untuk pulih cepat,smpai skrng xberani nak bersama suami😅

Mungkin blh consult dgn nurse&dr awak. Biasa org ckp dh stop lbih 15 hari bru kira drah period, tp ada juga nurse ckp klu stop 1 hari je pn dia anggp tu darah period. Agak confuse juga cara nilai tu.

nifas sebab masih tempoh nifas dan awak takde gap lebih 15hari kan

4t trước

gap 15 hari maksudnya ?