acid folid

Salam smua....nk tnya start bila ye kita boleh makan acid folid? Skrg saya dh almost 6weeks and tk prgi buat buku lg...sbb misi ckp lg 2mnggu bru bleh buat buku..so saya tkthu start bila saya boleh makan acid folid tu..maaf bertnya..first baby..?

14 Các câu trả lời

Kalau boleh bila tau je pregant terus ambil. Sebab sebaiknya folic acid ni start ambil bila kita start nak try utk pregnant. So bila kita dah pregnant dulu, usahakan untuk ambil secepatnya. Risau kekurangan zat utk perkembangan awal baby. 1st trimester fasa paling kritikal, kena hati2.

5y trước

Tq ya..doakan saya ye

3 bulan sebelum hamil da kena makan acid folic dan terus makan sepanjang 1st trimester. Da masuk 2nd trimester kena ambil multivitamin mcm obimin, zincofer etc. Acid folic penting untuk elakkan kecacatan pada bayi seperti spina bifida dan lain2.

Tak jumpa doktor pun xpa boleh makan sebelum pregnancy untuk kuatkan janin Kita n bagi mudah pregnancy...bagi yg dah pregnact mmg kena makan sebab nak bagi janin Kita kuat...itu yg saya baca la...

Sy cek upt +ve masa 5weeks tu terus beli asid folic. Sbb kalau nk bukak buku merah 10w nnti baru pegi. So beli je la sendiri xmahal pn. Sepapan singgit. 😆😃😊

Sebelum mengandung memang dah makan acid folic beli kat farmasi, bila dah tahu mengandung makan acid folic KK punya 😁

Saya makan acid folic sebelum mgandung... Then bila dh mgandung saya makan obimin pula.

Acid folid blh mkn dah tu.. Bkn ambil 3 bln sblm sbb acid folid tu utk baby

Sy mkn acid folid...seblum mgandung sebulan kwin dh beli acid folid..

kna jumpa dokter dlu kaaa baru blh amk acid folid?

Skg pun dh blh mkn acid folic