Membuang selepas bersalin normal ada jahitan

Salam smua nak tanya. Harini hari ke-2 bersalin normal ade jahitan sbab doctor potong skit. Mcm mma ibu2 membuang air besar? Saya risau pula nak membuang risau jahitan area vagina terbuka😭 tp asyik trasa nak buang air besar ni cuma xbrani

13 Các câu trả lời

Hi, awak👋 Saya faham perasaan awak sekarang ni. Pengalaman saya, episiotomy+2nd degree tear. Hari pertama bersalin tu saya dah membuang. Doktor ada bagi ubat untuk lembutkan stool. Tandas hospital dan tandas rumah saya jenis yang duduk. Saya rasa bersyukur sangat sebab tandas duduk. Memang memudahkan. First day bersalin tu, suami saya yang teman membuang sebab saya memang takut sangat. Macam2 saya fikir takut koyak la sakit la. Rupanya tak rasa apa pun. Tak sakit hehe. Kalau awak rasa nak membuang tu jangan tahan. Terus pergi tandas. Bila tahan jadi sembelit lagi susah nak meneran. Selain itu, amalkan pemakanan yang sihat. Pastikan ada sayur dan buah dalam menu awak. Anyways tahniah dan semoga cepat sembuh 🌹

10mo trước

Lepas beranak, tandas cangkung tu menyeramkan 🤣

pngalaman sy ank pertama , lepas bersalin elok je mmbuang kt hspital , blik umah dia buat sembelit yg truk tp perut asyik memulas je nk berak , disebabkan sembelit n meneran jahitan trbuke n pedih sngt , elakkan meneran kuat ye , klau blh mkn buah oren senang nk buang , mkn nasi lembik , mkn ubat cair najis pon xjalan , sakit oo nk berak tp xdpt nk teran mcm biase xpuas kjap2 memulas lagi perut , sis blh cube teran slow2 n gune tandas dduk , air msak kne mnum bnyk .

1st baby koyakan 2nd degree tear. and 2nd baby terkoyak sendiri sbb kulit lembut. jadi doctor jahit juga. both sy minum ubat cair najis. awak boleh beli dkt farmasi. jangan tahan. kalau awak tahan lagi bahaya if awak dpt sembelit. pasti kan awak makan buah,sayur sayuran dan air yg mencukupi.

10mo trước

masa 1st baby ada buat urutan guna myk klpa dara. tapi xrajin. buat tak kerap pon boleh bilang dgn jari. masa pergi hospital bukaan sy dh 4cm. sy tahan sakit dkt 15jam. sbb poor progress bukaan. time ni mmg doctor ada tanya sy ada buat pape tak. bila ckp mmg kena mrh. hampir kena ceaser bersalin normal dlm bilik operation. 2nd baby terus xberani buat urutan ataupon mkn pape

1st baby 3rd degree type B agak teruk kata doctor. Lepas bersalin misi bagi minum ubat cair najis. Mula2 sgt2 tkut membuang nasib baik selama pantang ok membuang. Pernah sembelit tpi sy x teran pun. Dok lama dlm toilet 😅. Tips mkn lembut waktu pantang n bnyakkn mkn buah sis.

Masa dekat hospital sy berak je mcm biasa sbb da xtahan. Sebaik xsembelit, ngeri tu ada.. sy tunggu betul2 nk keluar.. balik dari hospital terus beli ubat lawas berak..kalau xnk mkn ubat, bnyk2 makan sayur + buah..

jgn tahan2 💩 jgn takut2.. ada rasa nk 💩 terus pergi je, sikit2 pun takpe.. kalau lama tak 💩 tu jd susah lg makin risau tertetas lah apa bila kena teran. minum air cukup2, mkn buah mcm betik naga byk2

sy lepas bersalin normal, dua hari x berak sbb x berani nak mbuang. last2 pergi klinik, minta ubat utk lembutkan najis. nasiblah dapat mbuang dgn tenang. kalau tak, sembelit. lagi sakit kalau tahan2.

sy buang mcm biasa je.. tp tak cngkung . sy duduk . tu punn nasib baik tak sembelit . hri hari mkn buah syur insyaallah tak sembelit . mbuang pun senang je.

Sis , boleh beli ubat lembutkan najis di farmasi . Dulu sy keluar hospital doc ada ckp boleh beli ubat tu di farmasi . Sy minum ubat tu malam sebelum tidur.

sy berak smbil berdiri 🤣 sbb sy ni lrpas brslin mmg sembelit kuat and ad buasir.. so gitu jerla sy bt, mkaan sayur ke buah ii ke ttp sama