Prosedur d&c

Salam semua,saya nak tahu ada tak sesiapa yang pernah melalui proses d&c?saya diagnos janin tiada denyut jantung dan hanya usia dlm 7 weeks walaupun jika ikutkan janin spatutnya 11 weeks...doctor ada bagi masa utk "gugur" secara alami tp janin melekat di rahim dan jika tiada aral,next week saya akan go through prosedure tu 1. adakah prosedur tu menyakitkan selepas kita dah buat d&c 2. prosedur di hospital kerajaan dan swasta...yang mana lebih ok? Harap ibu2 yang pernah melalui proses ni boleh share pengalaman dengan saya,terima kasih

16 Các câu trả lời

2weeks lalu sy kena d&c sbb pendarahan bnyk, pecah ketuban sndri, keluar drh bnyk n ketul². Dtg ke hosp emergency trs cek denyutan janin tapi dah xda, drh bnyk dlm rahik berketul², sedihnya masa tu. Lepas dr emergency sy kena tolak ke ward n jumpa doktor pakar masa tu, dktr cek dlm vagina kompem dnyutan dh xda cume janin blm keluar lengkap, so doc srh sy buang air kecil dn disitulh janin sy keluar, Allahu akbar sedih sy tgok janin sy Xbernyawa. Trs sy kena D&C tnpa bius, sy kena d&c mcm tu shja, mmg xsakit. Lpas kena cuci misi akan ccuk ubat kat peha utk kecutkn rahim. Diberi masa 3jam utk rest dlm ward, ater tu doc akn cek balik scan balik kot² ada drh kotor lg trtggal kn. Alhamdulillah now sy berpantang 2weeks 1hri dah tnpa baby. No worries sis I'm feel u. Inshallah moga kita diberi rezeki lain yg lebih baik lg dri sebelum nya. Keep strong💪 sis. Think+tive ya

5y trước

Baik terima kasih atas perkongsian...saya just kluar spotting sj dari semalam...so ingat hari ni mmg nak ke hospital terus

Sy bt dnc 29.8 hri tu...usian kandungan dri 8 mggu ke 6 mggu sbb x mnejadi..sy lg suka hospital hkl sbb situ ramai pakar..mgkin bab keselesaan x sama mcm swasta...masa sy bt dnc tu...dorang tolak ke bilik ot. Then doc bius terangkan ubat yg akak dimasukkn..sblm tu sy dimaklumkan akan diberi epidural..lepas smpai dlm bilik ot doc bius masukkn ubat tidur...sy mmg x sedar lpas dia bg oxygen n ubat tu...tau2 je proses da siap..doc kejut bgun..hampir 2 jam sy lena..padahal proses dlm sengah jam doc ckp...lepas dnc pinggang ke kaki mmg akn lenguh...rajin2 sapu ubat la ye..☺

Saya pun sama macam awak masa pregnant first dulu dear. Saya kena warded 3 hari, malam sebelum dnc tu dh start kena puasa pukul 12 sebab nak dnc pagi. Pukul 6 dr bagi ubat lembutkan rahim and masuk air. Lepas tu pinggang rasa senggugut and darah turun sikit. Bukaan 1cm nurse terus tolak masuk ot room. Bius and masukkan ubat tu jela kena tahan sikit, sebab cucuk kat tulang belakang. then lepas tu kaki kebas terus tak rasa apa. Rasa gegar2 sikit je 🤣 Lepastu siap. Kena sambung puasa sampai kesan bius hilang. 1st kencing ngilu sikit tpi okay je. Pastu dah tak sakit pun.

5y trước

Saya ari tu tya Dr sakit ka d&c?dia cakap saya bagi puan "tidur"

Pengalaman sy hujung bulan lepas di hos.kerajaan... Wkt wat d&c tu tak sakit sis dr bius penuh cuma tahan sikit lah bila dapa masukan ubat bius... Lepas dari d&c bila nk buang air kecil rasa ngilu sikit lama2 okey dah boleh buang air kecil & air besar macam biasa... alhamdulillah semuanya dlm keadaan baik... semoga dipermudahkan semuanya... pikir positif time tu...

5y trước

ok saya akan fikir positif

Sy pernah gugur ank ke3 kes sama mcm ni xde heartbeat.. Cuci tu x skt.. Yg skt tu cucuk bius je.. Tp xla skt sgt.. Cuci x smpai 10 minit pn.. X rasa pape pn.. Lepas dh abis bius pn x rase pape.. Tp biasa la bila dlm blik operation kita cuma pkai baju bedah je.. Kt dlm tu lg rmai lelaki dr pmpuan.. Abis tebal dh muka ni menaha malu..

5y trước

saya anak dua2 czer...mmg malula juga ms msuk dlm OT tu kita pakai baju bedah sj,tp nk buat cmana dh kena bersalin cara tu hehe

Sy hosp gomen.. Sy di bius separuh shj. Xfull.. Nanti pakar akan tanya nak full bius or spruh sbb dia lain lain effect... Sy better spruh pinggang hingga kaki. Xrasa apa pun.. Kejap ja sy 15-20mnit cmtu ja.. Dh sy sedaq sy belek jam ja la haha sembang2 dgn pakar bius dlu haha

5y trước

Saya tya suami nak ka buat di hosp government,tp suami tak bagi sbb dia trauma masa anak sulung kami dlu...hehe

Saya dah selesai buat jam 2.45 td...tgh rest tggu doc mai cek utk boleh discharge or tak..td msuk OT,doc bgtau saya,nk cucuk ubat sikt,pastu saya tk sedar,sedar2 sbb nurse bgtau nak balik wad daj

5y trước

ya betul cuma hari ni dah di rumah ada rasa sengal2 sikit perut sebelah kanan

Sama la kes kita. Esok sy akan buat D&C dkt private hospital. Takut juga baca pengalaman org. Ada yg kata sakit, ada yg kata tak sakit langsung. Harap2 semua brjalan lancar dan dipermudahkan.

5y trước

Semoga dipermudahkan sis. Kuatkan semangat n fikir yg baik2 ya ❤️

Pengalaman sy dnc. Sy buat di swasta. Kena bius satu badan. Xrasa apa. Bila dah bgun baru rasa ngilu di ari ari tu.

4y trước

Kena puasa ke sebelum dnc tu?

Ikut pengalaman sy mase d&c tu tak sakit. And lepas settle d&c pulak ade rase sakit sikit sikit. Sy buat dkt hospital gov.

5y trước

Yup. Sy pun tu lah first pengalaman masa tahun 2015 buat d&c. Sama sama sis. 🤗