Gugur? No heartbeart..

Salam semua, sy gugur janin xberkembang msih kecik, no heartbeat msa 8w , ada tips x cara dia turun sendiri tanpa cuci, sb sy difahamkan doc kalau gugur bwh 12w ada 2opnion samada nk turun sendiri atau cuci, smpai skg msih tiada pendarahan lgusng, ada tips x nk minum atau makn ape untk dia turun sendiri...#ingintahu #firstbaby #pleasehelp #bantusharing #seriusnanya

8 Các câu trả lời

kalau xde pendarahan or cramp perut baik tggu lg 2minggu sis..stengah org tu 12w baru ad heartbeat..mcm sy nak masuk 9w baru nampak heartbeat..klau yg sy ggur haritu doc akan bg pilihan nak trus mkn ubt turun darah atau nk tggu lg 2mggu..n doc ad jugak ambik darah untuk tgok kita pregnan tu semakin naik or semakin turun..allah yg tentukan smua sis..semoga ada keajaiban untuk sis..amin

3y trước

msa sy scan tu kandungan dh msuk 10w... tp bby msih kecil usia 8w x berkembang dan tiada heartbeat...

takpe sis, selagi xde pendarahan, sis banyakkan tawakkal je. teruskan je makan folic acid cam biasa, jaga pemakanan, minum susu. kdg2, scan tu mungkin boleh jdi x nampak sgt atau persenyawaan tu lmbt sbb tu dia lmbt berkembang baby tu. mcm sy dulu masa gugur mmg ada bleeding hari2. sampai 1 masa dia dah rasa contraction n nk keluar. tup2 mmg dia keluar sendiri. 2x gugur dua2 keluar sendiri.

3y trước

ye sis , moga² bby ni xde pape...

Sy dulu complete miscarriage, janin gugur sendiri, sblm gugur darah byk skali kluar, sakit bahagian bwh perut yg teramat sangat, bila janin da keluar xda rasa sakit da. Kalau masi ada cebisan uri kat dlm mmg kena dnc. Tp nnt doc akan scan jugak samada da complete atau blm. Kalau da complete x perlu dnc, then kena rehat & berpantang mcm org baru bersalin jugak.

3y trước

insyallah sis💕, sy dlu pun chemical pregnancy.. tp xbertahan msa 4w terus bleeding dan sakit xtahan sgt, sakit tu adoii lg dari sengugut msa nk keluar kantung saje.. and kali ni sy postif pregnant kene mcm ni pula ujian sungguh la 🥲

Saya pernah 2x keguguran kandungan bwh 12w.. saya just biarkan dia keluar sendiri melainkan rasa demam teruk dan pendarahan yang banyak (contoh : darah keluar tak berhenti selepas tukar pad 4-5kali dlm tempoh yg pendek). Jika ada berlaku, boleh terus rujuk ke hospital.

3y trước

sis mula² dia keluar sikit2 dlu ke? bru semua..

Ada certain dr akan bagi ubat turun kan depends on condition kita jugak. Tapi kalau dr tak bagi kena tunggu gak la turun sendiri. Kalau tak, nak tak nak kena dnc jugak. Macam kawan saya kena, dah makan ubat tp tak turun habis lepas 2 minggu pun, so kena cuci jugak

3y trước

doc suh tunggu 2w tp dh ckup 2w tp msih tiada tanda2 janin nk keluar... tp dh ada cairan wrna putih tu tp xberbau.

biasa masa doc bg pilihan, doc bg masa sekali kn? incase dalam masa yg doc bg tu xkeluar, mmg kena buat jugak d&c.

3y trước

aamiinnnn. take care ye❤

tunggu je lg 2 minggu

3y trước

ok sis

try tungku sis.

3y trước

Pengalaman sy.. Start bleeding2 dlu. Then terus prgi emergency. Doc bagi 2 weeks bgi dia turun sendiri. Sy balik rumah tungku trus. 2 hari macam tu keluar kantung dlu, continue tungku esok nya janin keluar trus.. Pergi emergency balik, doc scan mmg dah complete. Tkde cuci2 dah .