G6PD & Jaundice

Salam & Hi semua. Nak tanya pengalaman mothers dekat sini yg ada pengalaman dengan G6PD & jaundice. Sekarang baby sy dah 51 hari. Tapi jaundice masih ada. Monitor jaundice seminggu sekali sahaja. Baby fully bf. Normal ke baby yg ada G6PD akan mengalami jaundice yg sebegini panjang? Any advice? Thankyou all ❤️

21 Các câu trả lời

Wslm..ank sy x de G6PD tp kena jaundice hampir 2bln..mgkn sbb sy darah O..mcm2 petua sy buat tp x menjadi..adk ipar sy srh cuba mnm air sengkuang cina br ok..

5y trước

Sama lah.. Sy pun berdarah O+.. High risk.. Tu yg lama agaknya tuu😌

Wslam..ank sy yg kedua pn ad g6pd..mmg lama kuning dia,jenuh ulang alik g klinik cek kuning..smpaikan 20hari,normal la baby g6pd ni..

5y trước

I see.. Tu lahh. Kesian dekat tumit diorang pun ye jugak 😂

Pengalaman jaundice ade.. Sy mkn anggur hitam and bf.. Tapi cuba sikit dulu mkn takut badan x tahan. Ikut ketahanan badan masing2 jgk..

5y trước

I see.. Sy nak cuba lagi sekali nanti😃

Ank sulung sy g6pd. Jaundice ada tp bukan prolong. Msk 2hari 1mlm ja kat wad. Sy pulak darah o, mmng high risk la ank jaundce.

5y trước

Kan.. Sy pun darah O+. Dia punya high risk tu sampai kene naik ambulance masa dtg checkup tu.. reading kuning dalam 250 je.. Tak sampai 300 masa tu.. Time tu baru sy sedar, mmg sensetive G6PD ni lagi2 kalau ibunya berdarah O.

normal sis. anak ketiga saya pun sama dan kulit dia sgt sensitif. kerapkan menyusu baby. InshaaAllah..baby ok nnti

Normal sis..jgn isau..anak sy dulu sampai 3bln..alhamdulillah lpstu OK dh..dah besar Panjang pon..dh 10thn

5y trước

Alhamdulillah. Dah 10 tahun.. 3 bulan eh.. Lama juga tu nak bersabar. Hehe.

Yes it’s normal. My bb jaundice lebih 60 hari fully breastfed

5y trước

Pheww kene banyak sabar kan😊

Wkumslm... Ank kedua sy pun g6pd tp xde kuning dia..

5y trước

Ye ke... Tq mummy... Nanti sy boleh cuba amalkan...

Sis cuba minum susu kambing and then breasftfeed

5y trước

Alright.. Will retry this soon😃

g6pd ni mostly baby lelaki kan?