kejang@cramp

Salam semua.. Nak tanya, ada tak yang alami kejang@cramp pada betis ketika tidur? Normal ke? Sekarang ni baby dah masuk 16 weeks@4bulan.. Ada cara nak elak cramp semasa tidur? #firstbaby #baby2020

24 Các câu trả lời

Pernah sekali. X pakai selimut. Mengeliat area betis pergh sakit yg amat. 1day jg nak bg hilang rasa sakit😂😂😂... Tp mmg normal prgnt kejang2 tu biasa. Minum la bnyk susu pun klu dah mmg nak dtg kejang tu x boleh elak. Nak kurang sakit masa tidur letak bantal di tengah antara betis

normal sis..bila bby dh besar 4-5bulan mcm tu elok ambik pil kalsium.macm sy anak pertama dn kedua mcm tu la.skrg pregnant ke 3 pun dh mula ambil kalsium tambahan.kalau tak mcm2 la sakit orat la,krem la😆susu shj myb tak cukup sbb bby dh tarik zat dari kita so kena la ambil lebih sikit.hihi

5y trước

ye eh , klinik swasta ad x ? guna panel suami ..

Sebenarnya, itu tanda kurang kalsium, terlalu sejuk @ kurang minum air... Saya kerap jadi masa kandungan sulung & yg ke 2... Lps dpt nasihat dr arwah mak, alhamdulillah smpai kandungan yg ke 6 ni, x pernah jadi dh.. Tdo guna stokin klu rimas guna selimut😊

org kate normal.. sy pn kene mlm td tetibe tgh tdo t'kejut.. sakit sgt smpi terase nk nangis.. nk bengkok kaki tu pn susah.. last2 e dpt bengkokkan kaki, br lega smpi pg.. tp hr ni jln masih rase sakit lg urat kt blakang betis tu..tahan jelah nk bt cane..

Orang tua cakap tu nama nya kejang mengkarung. Hihi. Memang normal jadi. Kalau boleh tinggikan kaki masa tidur. Stokin kena pakaai kalau sejuk lagi la sakit.

saya bnyk kali kene haha,pagi tdi sblum pi klinik kene lgi,subuh2 menjerit pnggil husband tlong urutkn hahahaha,sampai trkejut dia saya jerit sakit gile

Ya ampun, sepanjang kehamilan ni tula saya alami bila tgah tido. Seminggu mesti 2-3 malam saya kena😭 now dh 20minggu genap.

bykkn minum susu. atau ambil pil kalsium. baby nk besar dia akan serap kalsium dr ibu. sbb tu kdg2 rasa cramp

Sy da msuk 27weeks bru terasa cramp tu, sebelum ni xd pulak... Jenis mmg xsuka minum susu pulak tu...hmm

5y trước

Sama2 🤗

Normal. Sy sapu minyak kat betis sebelum tidur, pkai stokin & selimut. Kiranya jgn bg kaki sejuk la.