Buku Pink

Salam semua mothers, bila agaknya masa sesuai untuk buka buku selepas dpt result positif ya. Sy first time pregnant ?

241 Các câu trả lời

Sy pun mcm ni arituh.. ta tau mcm sakit contraction tuh sbb 1st baby.. sengugut pun ta rasa so mmg ta tau.. so, nk dijadikan citer 11/7 tuh ada rasa semcm kt bhgian bonto n bawah rase kembang kempis je n perut ngeras sekjup n lpas tuh hilang . Tp ta sakit agi .. rasa2 camtu je... Time tuh ada checkup plak n dh check bru bukak 1cm so suoh balik .. dia start sakit lpas maghrib time tuh dh start bukak note apps . N tulis timing dtg benda tuh..tp sakit tuh bole handle agi.. lpas pkul 11mlm Pegi hospital 2 pagi tuu sbb ta bole tido n rase makin kerap..smpai hospital dh check bukaan bru 2cm jugak suoh blik.. time tgah tunggu doktor utk blik.. contraction tuh makin sakit smpai nurse suoh baring dlu tp makin sakit.. terpaksa jerit panggil nurse n doktor.. chrck2 dh bukaan 5 cm tp doktor ckp ada koyak sbb mcm teran. Iyelaa sbb kite ta bole control sakit tuh.. nk tunggu masuk labour room n bukaan tuh agi sakit smpai jerit panggil nurse ke doktor tp kene mara ngn sister..huhu . Iyelaa kite ta boke wat ape..dh la 1st time sakit tuu mmg sakit

5y trước

Takottt huhuhu

Okay mcm ni. Pergi kk ckp nk buat buku sbb test upt positive. Tu je. Kalau dia tanya tahu tk dh berapa minggu pregnant. Ckp tktahu. And period mmg tk teratur. So nurse tkkn nising pape. Nanti doc kk akn scan ans bgtahu misi yg awk dh berapa minggu. Kalau nurse tanya tk thu ke mengandung. Ckp sy mmg jenis period tk teratur. Ni rasa mcm tendang2 dlm perut tu yg test upt. Tau tau mengandung. Sy dulu anak first 32minggu baru buat buku sbb tktahu mengandung. Check upt negative. Period plak mmg jenis tak teratur so tk boleh nak agak. Nasib time tu nak pitam kat tmpt keje and husband bawak pergi kk. Doc ckp sy nmpk mcm mengandung and bawak pergi scan terus😂😂 petang tu jugak buat buku amik darah semua abb dah 32weeks. Nurse tkde marah pun.

Lain org lain sakit kot sis. I baru bersalin anak 1st.. sampai jln bukak 5cm, x sakit pun.. emm ada la sikit macam senggugut yg soft soft tp boleh gelak ketawa lagi.. 5cm doc suruh masuk lr.. siap boleh mandi, kemas katil sebelum jln masuk sendiri.. doc pecah air ketuban baru rase contractions Makin kuat.. sakit sampai memulas tiang katil, hubby hulur tangan bg pegang tp x berani la nak memulas tangan hubby kot2 nnti tulang patah haha.. continue memulas tiang katil dalam 30min then nurse masuk ubat.. x sampai 5min da 10cm then start teran.. proses baby na kuar tu x sakit sangat pun, rase macam ade berak yg besar sgt2 nak kuar.. teran je pun.. sis, sakit tu sekejap je.. semoga dipermudahkan!

5y trước

Wah best nye..kalau x sakit sgt,MasyaAllah Pertolongn Allah

X apa..yg penting pastikan pasangan adik tahu.Lps tu rujuk segala ke Hospital terdekat utk urusan buku pink.Pihak Hospital tetap akan handle kes adik tanpa apa2 double standard.Cuma kes adik akan dirujuk ke Bhg Kebajikan utk urusan Kaunseling dan mereka tetap akan hormati keputusan adik.So skrg yg paling penting pastikan pasangan dan keluarga adik tahu.Sekiranya adik masing memerlukan kaunseling boleh berhubung terus dgn hotlink 15999.

Alhamdulillah. Adik, bagus niat adik tu nak jaga baby adik. Apa2 keputusan bagitahu ibu ayah. Bagitahu keadaan sebenar . tak apa kena marah. Yang penting adik dan baby selamat. Lepas buat buku pink adik ble tau keadaan kesihatan adik dan baby. Lagi awal adik buat buku pink lagi bgus. Klinik akan bekalkan ubat utk adik.. Kesihatan terjamin . Saya doakan adik sentiasa diberi peluang dan ruang utk berubah dan jadi ibu yang baik. Amin

setahu sy, utk yg duduk area kampung atau certain tempat, yg ada klinik desa, nurse dr situ yg dtg cek.. kirenya lawatan di rumah.. tp bkn stiap hri.. ada ms dia... sbg persediaan jugak utk dorg, incase kita ada prob yg dorg kene sllu pantau.. sbb sy dduk umah mentua kt kg, mmg nurse akan dtg ikut pd jadual dorg.. kalo ikut umh sy di shah alam, atau area bndar lain, sllunya nurse akan dtg lps bersalin.. bergntung pada tmpt jugak

Rasa macam perut mengeras dan pinggang ditarik kuat2..bila kena tu rasa nak membongkok tahan sakit.. nak tahu contraction betul ke x, tengok berapa minit sekali. Mula biasanya dalam 20-30 min, maknanya setiap 20-30 min ada contraction. Lama2 dia akan jadi 10-15 min, 10-5 min, 2 min. Kalau rasa sekali, pastu 2-3 jam lepas tu hilang x rasa apa, cuma contraction main2 saja..

Tak boleh dibayangkan dan diceritakan mcmna sakit dia. Allah je yg tau. Terutama bila dah nk bersalin betul. Mula2 tu sakit mmg sakit tp tak berapa sgt. Sy wlupon skg anak dah 8 bulan tp masih sgt2 segar di ingatan kesakitan contraction tu lebih2 lg bertarung selama lebih 24 jam kat labor room. Anyway, selawat byk2 dan tarik nafas je panjang2 bila sakit tu datang.

Ckp dengan misi yg sis x sedar sis mengandung.. Lg pn sis ada alasan yg kukuh kot period jenis x teratur.. Lg pn bkn salah sis nk lwt²kn buat buku.. Kalau misi marah sis pekakkn telinga ja....sepupu sy 29w baru buat buku.. Misi tanya npa buat lwt.. Dia ckp x tau pn dia mengandung so misi diam je. X kena bebel pa pn

Memang nurse akan tegur sis sbb lmbt bt buku .. Lau Nurse mula ceramah dgn sis sis diam n anguk2 ja sbb lau mnjwb nti makin Lama la Sis dgn nurse tu.. Tips nya time nurse tu mula ckp2 tgur2 fikiran sis melayang la fkr bnda lain.. Trus x rasa tu nurse da hbs ckp2 sbb sy dlu pun lmbt buka buku week 16 br buka buku