Buku Pink

Salam semua mothers, bila agaknya masa sesuai untuk buka buku selepas dpt result positif ya. Sy first time pregnant ?

241 Các câu trả lời

sy mase first pregnant haritu, dr marah, knp dah tahu pregnant, mase tu baru 6 mnggu xbukak buku lg..lepastu dr tu bertekak dengn dr lg sorg..adoooo..haha, kite pon xtahu bile kene bukak..tpi seingat sy, dr tu ckp..sebaiknye bile dah tahu terus pegi bukak..sbb nak pantau..tpi tu mase kat ganu..

sakit umpama ombak dtg sis .. sis akan rase baby berpusing cari jalan keluar time tu dtg nya sakit contraction dtg ,mmg stop bergerak tahan napas la menahan sakit lepastu cool ,time tu kena catat jangka tempoh sakit berapa minit ,kalau dh 5minit 5minit stnby dpn hospital jela hehee

Kalau pndpt sy sis bgus lg tunggu 3month bru pergi scan kadang scan awal ni takut dpt berita tdk memuaskn seperti xnmpk janin n denyutan lg ..nnti membuatkn emosi kita sedih..kalau mahu buat buku merah boleh ja awl nnti smpi masi dotor akn scan juga tu😊😊

5y trước

Sama2 sis

Seeloknya selepas tahu upt positive boleh terus ja buka buku pink,b4 12w....kerana ia adalah sgt penting utk menjaga kandungan dr awal kehamilan & jika sebarang masalah dpt dikesan awal kita boleh rawat awal utk mengelakkan sebarang masalah lain yg lebih memudaratkan .

5y trước

betul juga tu sis,lagi awal lagi ok perkembangan bayi dan ibu boleh pantau.kesihatan ibu dan bayi

pergi checkup klinik kerajaan je. sidak sikkan melarang pun. utk keselamatan bayi dlm kandungan awak tu. jgn takut sidak klinik buat tindakan or report atas awak bawah umur . utk kebaikan kamu juga. then kamu cakap lah kamu syg baby tu k

Masa saya dulu lambat jugak.. masa dh 3 bulan lebih baru buat buku tp sblum tu mmg ade check kat swasta.. so bawa je gambar scan baby dr swasta tu tunjuk kat nurse ckp sblum ni x datang buka buku sbb x boleh ambil cuti... so die nk marah pun x jadi..

kt tmpt sy, 2x je nurse dtg..biasanya nurse akan call dulu before dtg tu..dia nk tgk betol ke tak tu alamat umah kita, pastu dia buat checkup biasa je..sbb ada je ibu2 yg bukak buku pink guna alamat org lain..alamat keluarga angkat la, kwn la dll

Tak pe, awak sama macam saya.. Perasan mengandung pun sebab ade yg tendang2.. Bila pergi kk terus dktr scan terus bkk buku Pink.. X de kene marah pun.. Cuma macam klam kabut.. Sebab nk kene check up tu ini.. Better pergi cepat..

Yeke? Bkn lps berSalin nt ke nurse dtg uma... Mase buat buku pink ni bkn kite yg dtg kt kk dye ke? Setahu sy mase buat buku pink ni je kite jmp dye, mase bersalin dlm pantang je nt dye akan jmp kite kt uma(dtg uma)...

Saya kandungan masuk 3bulan buat buku sebab masa pergi kandungan 2 bulan.ramai sangat orang so nurse minta datang masa 3 bulan.sepanjang kehamilan jaga kandungan elok2 je la dulu...jaga berat jaga pemakanan...