Hb Low ambil darah selalu

salam semua. dari buka buka pink sampai skrg saya 16w, saya kena pgi kk stiap 2 minggu sekali untuk ambil darah di lengan sebab hb saya low dari awal.ada siapa2 mcm saya tak? ambil setiap 2 minggu? atau saya je mcmni #hblow

45 Các câu trả lời

kdg2 hb low sbb alahan teruk . bila tak makan apa2, mna hb nak naik. recommend ubat tambah darah di farmasi luar . nama dia Maltofer.rasa dia rasa coklat . siapa pernah diet dulu makan slymochoco ? haa tak jauh jak rasa .tapi maltofer ni sedap ..cara makn ,kemam atau kunyah..mcm gula2. mual muntah ,boleh brkurang . hb? sy belum cek lagi ada naik or tak. sy share sja . maltofer bukan untuk mngandung jak ..yg tak pregnant pun boleh makan . dlm satu kotak harga rm29.90 . dlm ada 30 biji . cukup untuk satu bulan .takda rugi pun buang 30 ringgit dlm satu bulan untuk baby dn ibu . sy share sbb sy dh lalui dh rasai mcm mna hb drop d. berat badan drop 3kg lebih dari berat semasa buka buku pink . kena marah kena bebel? of course lah . try lah yerr .. Klau tak ngam, mybe dsebabkan pnerimaan msing2 . bnyak jak ibu2 tak leh go on dgn zincofer bahkan iberet . sy pun ambik jugak..tu laa,tak dpt go on walaupun ambil veloxin yg tahan muntah tu . since ambik maltofer,bdn lebih ada energy,selera makan okay ..itu je . thank you .

Saya anemia .. Paling teruk kene masa ank sulung 8point berape tah.ambik darah jangan cita lah memang 2minggu skali kene tadah tangan kiri kanan🤭🤭.Dah masuk iron pun tak jalan jugaa. Kalau jumpa psp jangan cakap laa 😝. no2 nie booking 12 lebih skali makin turun juga .Doc monitor ubat semua still tak jalan last-ii ambik iron ada naik 11 lepasto dah hujung-ii turun 10.4 rasanya itu pun masa memang tengah contraction nak bersalin sangat-ii dah.. banyak-ii la makan kerang,jambu batu,bayam.. kalau dapat beli ubat iron to pun bagus juga..

7mo trước

itula kan.dugaan untuk kita yg badan mcmni🥲

Saya pon sama. Hb low start buka buku lagi. Sepanjang 38 weeks ni hnya 3 kali bacaan hb 11 dan keatas. Itu pon 11.1, 11.3.. n lates alhamdulillah 11.5. Awal2 hari tu saya amalkan maltofer. Tapi tiada perubahan. Start 32weeks sya cuba amalkan balik zinkofer. Awal2 tak boleh telan langsung zinkofer sebab alahan.Alhamdulillah, amalkan zinkofer bersama jus delima setiap malam sebelum tidur. Pastikan jarakkan masa selepas makan. InsyaAllah bacaan naik. N stop dulu minuman berkafein.

7mo trước

saya mkn iberet.ni dh 16w.. dari 10.6 drip ke 10.tpksa ambik darah cek takut talasemia.adoh nangis rasa

hai puan , masa mula mula saya bukak buku , hb saya 10.9 . and then tiap kali check up makin lama makin low hb tu . macam macam dah try makan tapi tak jalan jugak . last sekali saya makan buah kurma je . saya konsisten makan buah kurma tu 5 biji sehari , bila hari nak check up tu , sebelum pegi klinik pun makan jugak buah kurma tu . alhamdulillah hb saya terus naik 11 keatas . puan try laa makan buah kurma jugak , mana tau boleh bantu hb puan naik jugak . btw skrg saya 37w4d

7mo trước

inshaAllah.nnti saya try pulak kurma.saya bukan penggemar kurma sgt😂

sya masa awal buka buku hb 12.9.. mybe sbb selalu amalkan jambu batu, kerang dan hati ayam.. paling rendah hari tu masa balik kg xmakan langsung jambu batu lpas tu pergi kk app terus hb turun 10.6 paling rendah.. lpas pada tu terus xpnah tinggal jambu batu dan ubat kk bg pon jgan skip hari2 kena makan.. now sekrang dah 27week hb still okay.. harap2 akan okay smpai tarikh bersalin laa..

7mo trước

cuba makan ubat kk dengan ar limau kasturi tanpa gula hb sy drop, sy minta nasihat doktor kk, dia try suruh minum bila makan dgn ubat kk ikhtiar

saya lambat buka buku pink, buka dlm 15weeks mcmtu. ingatkan hb akan low yela sbb tak dpt ubat dari kk kan selama tu sy consume je folic acid & bykkan mkn mknn yg tinggi protien mcm telur, daging, bayam. byk makan real food la sng cerita. so masa 15w tu hb 13.8 juga la. sy mkn tak byk pun, tp kerap makan selang 2-3jam. sbb sy masih breastfeed ketika mengandung

7mo trước

wah rezeki puan.saya ni buka buku berat dh 36kg😂 smua bnda "kurang"😂 dugaan kan

Saya sharing sikit lah ya . Jangan minum milo @ apa2 caffein . Supplement saya ambil Shaklee Vitalea , Hydro D@cmd . Zinc coffer tu x lalu nak makan mual . Saya makan Kacang kuda rebusss , naik juga HB . Cuba la . Sbb saya ada Thalassemia, tapi HB saya dapat 10-11-12. Buah naga , jambu batu , bayam , kurma ,

saya skg tgh pregnant ank no 3.. dari ank 1 smpai 3 ni mmg ad mslh hb low😂 2 minggu skli kne dtg.. kerap ambik darah.. smpai bersalin hb low, lps bersalin normal balik hb..trus 13 ke atas, sy mmg asl pregnant je hb rendah😅😂 mkn lh ape skli pun, supplement smua, tetap rendah

7mo trước

sama la gan sy

sy dh 30w... smpai skrg hb xnaik2. Yaa mmg kerap kene ambik darah untuk pstikan kita ada mslah talesimia atau x. Alhmdulillah sy bebas talesimia,cuma kekurangan iron je dlm bdn. Spnjan 30w nii harini dh kali ke4 tukar ubat,drpd iron tablet,zincofer,iberet n skrg ni Dr bagi maltofer plk...

7mo trước

itulah kan.kita body jnis susah nk serap zat iron ni derita sikit🥲

Saya pun 2 minggu sekali checkup di kk. Skrg week 21. Latest hb ritu tinggal 10. Huhu. Drop dr awal bukak buku week 12 hb 11.3 mcm tu.. next week checkup lagi. Tatau lah mcm mana bacaan terkini. Dok amal jambu batu, kerang dan bayam skrg. Vitamin pulak doc bagi sy iberet.

7mo trước

kan?🥲 org lain best je hb cantik.kita rsa kena hkuman dunia je smpai biru lengan🤭