Hb Low ambil darah selalu

salam semua. dari buka buka pink sampai skrg saya 16w, saya kena pgi kk stiap 2 minggu sekali untuk ambil darah di lengan sebab hb saya low dari awal.ada siapa2 mcm saya tak? ambil setiap 2 minggu? atau saya je mcmni #hblow

45 Các câu trả lời

sy masa preggy anak pertama pun hb low. sy cuma makan ubat yg kk bagi. masih low hb. preggy yg kedua ni sy makan supplemen maltofer fol alhamdulillah tiap kali check up 13 ke atas. kalau obimin sy xsesuai asyik muntah. sis cuba tukar suplement. kerap makan buah jambu batu.

10mo trước

mmg air sunquick ok ye? kalo ade gdm ok ke minum sunquick?

Saya mula2 buka buku pink hb atas pagar jer(11.4) keesokkan harinya kena ambil darah sebab bacaan pulse terlalu tinggi. Hb drop dalam masa 1 jer sampai dah minggu ke 25 week. Paling rendah 10.5.

10mo trước

@beyya lee first minum bancuh jgk pastu minum macam tu pun still drop

sama la sy sis. 2minggu skali pegi kk utk ambik darah check air kencing sbb hb low. makan tu tak kena, makan ni tak kena, makin turun ada laa. lastnya kena buat hb analysis utk talasemia, nohh, ada beta talesemia rupanya 😅

10mo trước

Sy pun ada beta thalasemia. Kandungan skrg dah 19 weeks. Hb dalam 7.4 je😅 ubat iberet xpernah skip. Mmg ada amalkan jambu batu, hati ayam, jus mamariam & pati delima. Tp tula. Hb xpernah naik.

saya anak first hb low sampai bersali setiap 2 minggu sekali kena g kk cek darah...msuk anak kedua ni pn sama masa first2 buka buku pink hb low..saya try amalkan pati delima..alhamdulillah next appoinmet hb terus 12 keatas

10mo trước

ya memang masam sngt 🤣 .sye cmpur ngan air suam2 panas saya telan terus...sebab tk de jalan makan ubat kk bgi pn tk naik2..😅

dr 1st buka buku 10.7 lpstu mkn ubt tmbh darah obimin naik 10.8 je.2 minggu sekali kene dtg last2 nurse bg iberet sbb sy kata sy pitam sekali..mkn iberet naik 11.3 trus appoint 1 bulan sekali dah..heehhe

10mo trước

bersusu mcm mna ye? sbb dr pulak tanya ada minum susu tak.awak kena minum susu segelas sehari.jd saya minum susu kambing pagi.iberet berbulan dh makan, sblm tdor.caffein tak ambik sbb kopi tak pandai minum, teh pulan gastrik

sy 2mggu lepas hb 10.5... p klinik HR ni 11.8.. sy mkn jambu batu, kismis, kurma, air Sunquick tanpa gula.. alhamdulillah... doc ckp elak mnum kopi or tea... air² ni gaduh NGN ubat y KK bg😅

saya pun hb low tapi skrng alhmdulillah hb da naik mcm2 sya mkn untk naikkan hb ...sekarang cuma saya amalkan minum pati delima gulsan bersama ubt zincofer n letak 1 sudu minyak kelapa dara

10mo trước

saya pun first minum tak bleh masuk tekak tapi lama2 tu oky da sebab saya letak air separuh 1 sudu pati delima lepas tu bru mnum air putih untk hilangkan rsa nk muntah tu🤣🤣

Eat healthy, no caffein. Jambu batu tu klu skrang bru nk amal maybe payah sikit nk naik. Kne mkn ubat kk je la dlu , mmg akn take time sbb bru nk start kn. Mkn vitamin kk bg tu waktu pagi

10mo trước

Sistem pencernaan start bekerja kul 11pm - 3am. No point awk mkn ubat masa nk tido, terus proses x sempat nk serap dh

Saya dr bukak buku sampai skrg dah 32week hb low jee xnaik2 .. 10.2..10.7 .. xpnh atas 11 .. dah 4x tukar2 ubat .. ambik darah kat lgn sebulan skli jrg ambik kat jari sbb tau x accurate

10mo trước

saya 2 minggu skli.memang di lengan.kita ni berat bawah 40kg je, lengan mmg biru je sbb kurus😂

Saya amalkan jus mamariam dari pregnancy yg pertama sampai lah kedua ni. So far tk pernah low lagi. Alhamdulillah. Banyakkan makan makanan sunnah jugak. Kurma, madu, kekacang.

10mo trước

Saya beli kt account tiktok mh.mamariam 😊 biasa beli time live dpt discount 😁