Batuk Berkahak

Salam semua, ank sya btuk berkahak sdgkn ospital da bgi ubat... Msih tak hilg kahaknya.. Da, mcm2, sya cube, hilgkan kahak ank sya.. Tpi msih ada.. Sejak mkn ubt jnis syrup yg ospital bgi... Njis ank sya warna hijau lumut.. Ank sya bru 3 month... Risau la sya kahaknya msih ade.. Ade ppe pndpt tak?

167 Các câu trả lời

ank saya dh masuk 3 buln ...dlm tempoh tu adalah 2 kali dia batuk selema n berkahak...sy just amal kan bawang putih ambik lah 2 3biji...bakar kan dia sampai dia hitam2 lepas tu tumbuk sikit jgn hancur sgt...pastu letak dlm bekas ubat dia...contoh sy guna minyak tyt..sy letak je bwg putih tu dlm tu...sy akn sapu minyak tu kat dada, perut..betis dia...tapak kaki....alhamdulillah kahak keluar bila dia minum susu n kita tepuk2 belakang tu keluar lendir2 susu tu...ohh jln lupa letak jgk minyak tu kat belakng baby...ins shaa allah bila dia muntah tu dia akn ok..

Anak saya pun bru lepas kena batuk kahak . Pengasuh bagi lemon kt bibirnya sikit setiap pagi + petang . Inshallah okay . Anak saya 3month . Agaknya bby mmg 3m akan kena batuk ke ? Ramai sgt baby 3m kena batuk kahak 😅 . Pastu i sapu dengan minyak AO . Sumpah mmg bagus , baby i muntah kahak . Banyak sgt . Alhamdulillah taksampai 1 weeks gitu okay dah .

4mo trước

Sis, pergi sonotron . Sis search kt google . Klinik sonotron . Anak saya guna kaedah sonotron . Alhamdulillah terus baik . Kita iktihar 😇

Before anak saya bernafas berkahak, lps tu demam sampai kne admit wad Mase ni 2 bulan br. masuk wad kena jangkit batuk. kebetulan cream Youbaby sampai mse admit wad. husband bawak terus apply dlm bbrp kali apply lps tu akn muntah kahak ngn susu. even after discharge pon sy Masih apply, minggu lepas pergi appointment doctor kata kahak dah clear. Alhamdulillah. batuk pula Saya sapu garlic cream kat belakang dada ngn leher lps seminggu Dua dah kurang. sambil tu rajin² tepuk belakang dgn tapak tangan yg dibentuk kan dgn bentuk bukit mcm tu.

saya mandi kan anak saya guna air lemon haritu dia selsema dengan batok kahak , awak bagi anak awak mandi air lemon , cara dia awak hiris lemon tu atau perahkan sahaja air lemon ke dalam air mandian dia pastikan air tu tak sejuk ya air panas suam macam tu berkesan ya dekat anak saya wlaupun mengambil masa beberapa hari saya selalu perah lemon setiap kali anak saya mandi sebab lemon tu kan panas jadi memboleh mencairkan kahak atau selsema 😁, bawang merah pun boleh awak potong lepastu awak bagi anak awak hidu bau dia 😁

10 hari lg nk hbis pantang,baby sy kena btuk bkahak..smpai skang ni dh 2 bln stengah still ada..smpaikn bdarah idong..bila btuk2 pon kluar lendir darah skali..dh jmpa pkar knak2,doc bg ubat antibiotic,btuk kahak dgn slsema tp mmg pyah la nak ilang btuk ni..sgala ptua kmpung smua dh try..skang ikhtiar cra air tawar plak..mntak sorg ustazah ni buatkn utk baby mnum (bncuh dgn susu) dan mndikan guna air tawar tu..alhamdulillah dgn izinNya,bkurg la skit btuk2 kahak baby sy..tdak nk tdoq pon mngganggu,smpai 4-5am xleh tdoq

Baby saya 3m pun haritu warded 3d2n sbb batuk berkahak, nafas laju & selsema. Before warded ada pergi klinik private dia bagi neb & ubat cairkan kahak tpi mcm tk menjadi. Bawak hospital gov jugak bagus. Dkt hospital mmg pakai oxygen non stop, neb 2x sehari & ada buat suction sekali. Alhamdulillah dah makin sihat. Kene rajin sedut hingus dia pakai nose suction baby jenis tiub tu & bersihkan guna Sterimar. Yg penting check nafas dia ye. Kalau laju & bila bernafas ada lekuk ke dlm kene terus pergi emergency.

hi moms..kalo najis baby bewrna hijau lumut itu adalh pekara biasa..itu pun kalo sis full breastfeeding..sbb kalo baby ni mereka tdak pndai kluarkn kahak..jdi,kahak tu akan terikut najis...itu lah najis bewrna hijau lumut ..jgn rsau sis..anak sya pun bgtu juga..lama kelamaan najis akan normal..😄tp,kalo anak sis masi lagi btuk² baik bawa p hosptal trus..takut juga kalo² dia sesak nafas..dsbbakn banyk kahak..yg sya crta pasal najis hijau tu,itu normal..😄sbb dia ada kahak kn..😄

anak saya 2hb baru discharge hospital tengku azizah. sbb kahak dgn selsema .. sama laa umur 3 bulan.. mula2 tu macam biase je, tgah malam tu nafas dia jadi laju. dia tak boleh tido and susah bernafas... masa tu sya dah tak fikir ape dah takut sgt2.. saya terus bawak anak pergi hospital.. and anak saya kena on oxygen selama 3 hari lpastu sedut kahak dgn selsema.. saya takut sgt lepasni klau jadi lagi... mintak simpang.. saya tak nak anak masuk hospital kesian sgt2

Try pegi rawatan sonotron untuk cair kan kahak guna kaedah laser alhamdulilah anak saya dlu berkahak jgk rungsing sbb mse tuh umur bru 8 bulan nk g hospital sedut gas xvoleh sbb kanak 2 tahun ke atas je pihak hospital benarkan.. N alhamdulilah lpas buat rawatan sonotron kahak kluar melalui najis.. Lega hati kos rawatan dlm RM40 lebih di tmpat saya..

2y trước

hai sis nk tnya...y ye baby bawah 2 taun x leh sedut gas neb tu?

1. kalau betul² kahak byk sampai dia minum susu pun xnak better awk bawa ke rawatan sedut kahak di klinik private yg ada buat. 2. beli nasal spray (sterimar baby) dan penyedut hingus. ni kalau anak batuk² kadang2 kahak naik ke hidung nanti. 3. beli nasal drop normal saline utk titis ke hidung baby bagi lega utk bernafas dan cairkan kahak n hingus degil. inn shaa Allah kalau kahak cair dia akan kua ikut najis atau dimuntahkan. moga baby cepat sihat ye mama.