Sesi Tanya Pakar Bersama Kristy Yong (BS (PSYCH), M.Coun, Internationally Licensed Counsellor

Salam Sejahtera Semua Pengguna TAP! Antara perkara yang paling ditakuti oleh pasangan yang sudah pun berkahwin adalah apabila cinta pasangan mula hilang dan beralih arah. Lebih-lebih lagi apabila hadirnya cahaya mata, masa yang diluangkan bersama pasangan mungkin semakin berkurang. Kebanyakkan masa lebih tertumpu pada anak-anak dan bukan lagi pada pasangan. Pernah atau tidak anda terfikir mengapa cara anda tidak berkesan dalam membetulkan keadaan? Masih sama, tiada perubahan. Mungkin jalan penyelesaian anda tidak kena cara, atau ada cara yang lebih efektif yang perlu anda pelajari dan terapkan dalam rumahtangga. Untuk Sesi Tanya Pakar kali ini, ayuh minta pendapat dari Pakar kami. Tanya soalan anda tentang cara kekalkan keharmonian rumah tangga selepas ada anak bersama Kristy Yong (BS (PSYCH), M.Coun, Internationally Licensed Counsellor with Australian Counselling Association, Director of Oasis Counselling Services pada 23 Februari 2023, hari Khamis. *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar Bersama Kristy Yong (BS (PSYCH), M.Coun, Internationally Licensed Counsellor
9 Các câu trả lời

Hello ms kristy.. saya pun dah mula rasa sejak kehadiran anak ke2 dlm keluarga kami. 🥲 sblom ni kami tidur bersama, saya, anak lelaki dan suami. tapi sejak ada anak ke2. suami dan anak ptama tidur di bilik asing sbb risau terhimpit bayi kecil. sy igtkan hanya sementara. tapi berlarutan smpai la baby sy dah masuk 5bln. mereka masih tidur di bilik asing. sy rasa cm sunyi sgt.. cm sedih pun ada, cm tak disayangi lagi.. sejak ada anak ke 2 juga kami smua sgt keletihan, pergi kerja balik kerja jaga bayi dan tidur setelah bayi tidur. suasana romantik mmg dah tak ada. dulu kami selalu tidur lewat utk tgok tv bersama, luangkn masa borak2. sekarang semuanya keletihan dan tidur awal. rasa mcm hidup sy kosong sgt.. cm hidup sy hari2 bosan.. pegi keje balik keje.. jaga baby.. makan.. tidur. sambung besoknya mcmtu je... 😔😔 rasa kasih syg mcm dah takde antara kami suami isteri. normal kah suami isteri bila anak mulai ramai jadi mcmni? atau benda ni hanya utk sementara je sbb masing2 tgh sesuaikan diri dgn ahli baru keluarga kami?

1y trước

Hi, pada pendapat saya, ia adalah perkara biasa bagi kebanyakan pasangan suami isteri yang tidak berusaha dalam perkahwinan mereka selepas kelahiran kedua. Namun, bagi pasangan yang sihat, di tengah-tengah kesibukan mereka akan mendambakan sedikit masa untuk meluangkan masa bersama sama ada untuk mendapatkan bantuan daripada ahli keluarga lain atau mengupah pengasuh sementara. Tidur secara berasingan buat masa ini adalah perkara biasa ketika bayi masih kecil tetapi tidur berasingan secara berterusan memang adalah tidak sihat untuk hubungan suami isteri. Seperti yang anda katakan, anda akan berasa kesunyian dan perasaan romantis akan hilang kerana pasangan tiada intentional untuk mewujudkan suasana yang romantis. Pada pendapat saya, saya cadangkan, anda boleh mengadakan perbualan heart-to-heart dengan suami anda dan terangkan perasaan anda tentang hubungan anda dengannya dan cuba lihat sama ada anda dan suami anda boleh mengambil sedikit masa selepas bayi tidur untuk menghabiskan hanya

Hai Ms Kristy, Saya telah 9 bulan selepas bersalin masih dalam membiasakan diri menguruskan diri, anak dan rumahtangga juga menjaga hubungan dengan suami. Kadang terasa diri ini lebihkan komitmen kepada anak daripada suami. Malah, diri pun kurang terurus. Bagaimana perlu seimbangkan komitmen kepada diri, suami, anak dan rumah tangga?

1y trước

Terima kasih Ms Kristy. Saya suka jawapan drpd Ms. Tapi jawapan Ms Kristy tak appear habis.

hi , saya nk tnya knapa ya kadang2 saya rasa cemburu bila suami melebihkan anak , sbb kami pjj kadang dia video call lebih kpada nk tngok anak mcam mana ya saya nk tarik perhatian suami saya walaupun pjj

1y trước

Hi Nur Syazhira, pada pendapat saya, anda harus berbual secara terbuka dengan suami tentang perasaan anda. Jika dia tidak dapat memahami sepenuhnya perasaan anda, sekurang-kurangnya dia tahu perasaan anda. Contohnya, anda boleh memberitahu dia bahawa apabila dia membuat panggilan video, dia akan menghabiskan masa yang lebih lama dengan anak itu berbanding dengan anda, ini membuatkan anda berasa cemburu. Jadi, bolehkah dia bercakap dengan anda dahulu sebelum berjumpa dengan anak itu atau berjumpa dengan anak itu dahulu dan meluangkan masa yang sama dengan anda selepas masa bersama anak itu. Saya fikir jika boleh, anda mungkin ingin mengetahui adakah dia menyedari bahawa their melebihkan anak atau dia tidak sengaja sama sekali. jika dia tidak sengaja dan komunikasi terbuka anda dengannya pasti akan memberinya petunjuk tentang hubungan anda dengannya. Perhubungan dalam sebarang pasangan adalah disengajakan jadi. Think back your dating time. Untuk mendapatkan perhatian suami, anda perlu

hai sya nk bertnya , knapa sya cm kurng dpt rasa tendangan baby . usia kandugan sya 19mnggu . ada rsa sedikiit tendangan baby cuma tk cm yg terlalu aktif tu .. tu normal ke ?

1y trước

Hi Fazliani, harap maaf, saya tidak tahu menjawab soalan anda sebab saya adalah seorang pakar untuk kauseling bukan pakar kehamilan. Saya rasa anda boleh menujukan soalan ini kepada ginekologi anda. Harap maaf!

Hi. Bagaimana nak beri keseimbangan hubungan suami isteri dengan sayang anak (since makin besar anak senang jealous jika beramah mesra) hehe

1y trước

Hi Nora,keutamaan or pilih antara ibu atau bapa dan rasa cemburu terhadap hubungan ibu bapa adalah perkara biasa malah ia merupakan perkembangan emosi yang sihat bagi seorang anak. Ini adalah penting bagi anda untuk mendidik anak anda tentang kasih sayang anda antara suami dan isteri dan itu tidak akan menggantikan kasih sayang anda terhadap anak anda. Pada pendapat saya, ini adalah masalah yang sihat. Jadi, cadangan saya adalah untuk anda mencari masa untuk meluangkan masa bersama anak dan suami untuk mengimbanginya. Ia mungkin kedengaran seperti mengambil terlalu banyak masa, ia tidak semestinya begitu. Anda boleh menjadikannya peribadi dan istimewa antara masa dengan anak anda dan mungkin memanggilnya masa anda dengan ( nama anak anda) hanya 20-30 minit antara satu sama lain. Perhatian mereka juga pendek semasa kecik, bergantung pada umur mereka. Sepanjang masa istimewa bersama anak anda, anda meletakkan semua tumpuan anda kepada anak anda supaya ini dapat membantu mengisi tangki k

Ms. Kristy, any tips to keep the harmony at home after having kids? I find it really hard since we have children.

1y trước

Hi Nadia, thank you for your questions. There could be many reasons to why there is no harmony at home and each family is different. After having kids, the dynamic at home is really different too depending the age of your children and whether husband and wife is also carving time out to spend with one another during this busyness. In my opinion, relationship is very intentional, just like how when you and your husband were dating, the both of you will carve time out of the busy days to spend time with each other. Many couples forget to do that especially after the arrival of their little children because the attention is more on the children and giving the best for the children. Many of us forget that we cannot give what we dont have. We dont have love and peace, our children will not have that. So that intentional building of marriage and relationship with each other as well as with children is very important to keep the harmony in the house. Look at it as everyone of us have a love t

👍

.