Tingkatkan hb

Salam. Saya pregnant 9 weeks. Pergi checkup tadi hb saya 11.2.. nurse bagi zincofer utk tingkatkan hb. Saya nak tanya, selain dari zincofer, ada tak option lain vitamin or makanan yg boleh tingkatkan hb?#firstbaby #1stpregnnt

23 Các câu trả lời

Waalaikumussalam, makan zincofer tu dan minum bersama air limau. Air limau boleh bantu penyerapan zat2 vitamin yg kk bagi. Elakkan makan ubat kk dan di minum bersama susu atau teh. Kalau nak minum susu, jarakkan waktu sekurang2nya 2 jam sebelum atau selepas makan zincofer atau apa2 ubat kk yg lain. Dalam susu tu ada bahan yg boleh halang penyerapan zat ubat2 kk. Selain tu, amalkan makan kerang, sayuran hijau macam bayam, buah jambu Batu dan list2 makan yg ada di share dlm previous comment 😊 Saya pun makan zincofer masa pregnant

mkn sayuran hijau..daging..kerang..hati dn sumber mknan yang boleh menambah darah..elakkan minum minuman berkaffin..termasuklah teh... rupanya teh tu pun ade kaffin..ni yg dsarankan doktor pd sy..sebelum sy hb 12.8 skrg dh atas pagar je..sbb sy dh start minum balik teh kopi..😟

Hi, saya pun dr bagi zincofer. Tapi saya tak makan sbb saya mmg amalkan asid folik before pregnant until now dh masuk 4 bulan. so far hb saya paras 12 lagi. Alhamdulillah. Sis amalkan sayur hijau dan buah. setiap minggu saya akan makan jambu batu dan oren

Saya suami selalu sedia kan stock buah delima .. sbb saye tak lalu makan jambu batu.. mesti tak habis 😅.. beli stock banyak2.. separuh bland buat air.. separuh lagi makan mcm biasa .. alhamdulillah HB maintai 12 ke atas

sy xblh telan zincofer.. but tolerated dgn ganilia & calcium tablet.. selain tu bykkan mkn buah² dan sayur inshallah hb cantik. btw vit tu sy mkn since doc klinik swasta yg suh mkn.

sy ambil vit iberet sejak masuk 4bulan...alhamdulillah hb ok smp nk besalin ni...sekarang da 37 mggu...doakan sy dapat deliver dgn selamat ya semua...😊🤗

4y trước

semoga dipermudahkan sis. bila due date? ☺️

Jarak kn mkn ubat n mnum susu 2jam, mkn jambu batu, daging, kerang atau makanan laut... Boleh cuba mkn iberet jgk, sy dr awal pregnant mkn iberet alhamdulillah hb ok...

banyakkan makan sayur bayam, ikan bilis . sebab sy pun ada masalah sama dengan sis. and nurse cadangkan sy banyak makan sayur2 , ikan bilis .

sy pun dktor bg zincofer jg..tpi sy xmkn..sy cuma mkn hati ayam je..hb sy elok je..12 lbih..tpi xthu lah awk blh mkn ke x..

Jambu batu & kerang really helps. Saya dulu pun hb low kadang 9 je. Pastu jeruk pickle tu pun menaikkan hb