Sinus Preauricular

Salam... Saya nak tanyaa, ada tak parents kat sini anak ada sinus preauricular di telinga & aktif mcm bengkak.....boleh share kan pngalaman & mcm mana nak merawat.... Untuk pengetahuan saya da bawa ank ke hospital jumpa pakar telinga & hanya dpt antibiotik sahaja..Doktor ada kata nak buat minor operate tapi anak msih kecil, jadi tangguh operate buat masa ni...... Adaa tips lain selain dari itu.... Help saya mommy2.... Saya sedih sngt

Sinus Preauricular
5 Các câu trả lời

anak sya perempuan ada sinus aktif mcm ni..sya bawa ke hospital dari dia kecik tp hospital tk buat apa2 pn asik follow up je, sbb dr ckp dia kecik sgt berisiko utk buat operate tp tu la nti tinga tu akn bengkak dan bernanah, gi hsptl dia akn spray & pecahkn nanah tu meraung2 la dia kesakitan luluh hati saya, bila asik ulang alik hsptl tk buat apa2 pun sya give up dan jaga sendiri bertahun2 saya cuci klau bengkak & bnanah, skrg ni ank sya dh 13thun semakin dia dewasa jarang bengkak kena selalu bersihkn lubang jgn dijangkiti kuman..nak melawa bela rambut pjg pn tk bole sbb peluh kuman akn jd bengkak, ada duit sya kumpul sikit2 sya bawa jumpa pakar ..pakar ckp masa ada bengkak boleh terus dtg dan buat minor operate disbbkn hr tu tak da bengkak so dia tk buat apa2 suh jaga bersihkn lubang tu, lg pun ank sya dh lama tk naik bgkak doc tu ckp mgkin lubang tu boleh tertutup semakin dia dewasa..ada duit bawa gi pakar sis hsptl kena tggu klau tk serius mmg tk buat apa2 yg dia buat ada bgkak dia toreh je, dari baby ank saya mcm ni la kesian tiap2 kali naik bengkak di toreh bersihkn smpai skrg ada parut pjg, dia nangis sya pun nangis kdg2 buntu mcmana nak ank sembuh nk gi pakar masa tu tak da duit..ank sya dua2 tinga ada nasib belah kanan je aktif, skrg ni wpun bengkak tk naik sya dh simpan duit yg ada siap2 klau bengkak lg sya bawa gi pakar..maaf klau pjg sgt ini pengalaman sya ada ank prearicular sinus..sya simpati sbb memang sakit ank klau bengkak tu naik dia kecik lg yg dia tahu menangis ..harap dipermudahkn urusan sis

4y trước

betul tu apa2 consult doc la..semoga dipermudahkn urusan u

Adik brdik sye smuaa ad lubang tlinga cmni dua2 belah tlinga ad.. Kcuali sye ad sblah ja..mcm sye asal brpluh je atau silap mkn dia akn jdi nanah.. Dn bau diaa agak bsuk jgak😭😭.. Kes bleh nanah sbb sye mkn smbal blacan dn mknan laut..sptutny knaa elakkan tpi nk bt mcm mnaa.. Dh rezeki dpn mtaaa.. 😞😞

4y trước

Pastu mcm mne sis handle klau tlinga tu bernanah.....

Ya allah baru tau ada penyakit mcm ni.. semoga anak sis cepat sihat.. anak sy pun ada lubang kat telinga tapi xbengkak. Ingatkan normal je lubang mcm tu..

4y trước

Trima kasih... Mudahan sembuhh 😞😞

Anak kwn sy mcm ni jgk..katanya naik bisul kt ctu..n baru ni buat minor operation buang nanah yg ada dlm tu..sis refer hospital la..sian dia sakit

4y trước

Lpas bgi antibiotik nanah kluar.... Sayaa pon x pasti mcm mne diaa boleh kenaa... Maybe kuman kot

Sakitnya...Tak bawak gi hospital ke

4y trước

Uishh...seramnya