ANAK FIRST

Salam nak tanya sy first time mengandung..kandungan baru 16 minggu keperluan baby & ibu boleh start beli bila ye

35 Các câu trả lời

Saya beli masa kandungan usia 7 bulan. Satu je saya nasihatkan untuk yang baru mengandung. You all kalau nak prepair barang baby biarla unisex. Kalau yang tak tahu jantina baby boy atau baby girl 😊 dari pengalaman saya hahaha sgt kelakar nak diceritakan kat sini tapi xpe lah saya just nak kongsi pengalaman saya biar jadi pengajaran untuk you all supaya hati2 memilih barang baby kalau you all nak beli sebelum baby lahir. better beli untuk dua jantina boleh guna pakai. Masa saya buat scan dekat Klinik Kesihatan dulu, ingatkan baby boy akhirnya time melahirkan keluarlah cahaya mata saya baby gir. Pulak dah hahaha. Padahal masa persiapan dan persediaan awal saya beli majority untuk baby boy punya. aduh pening kepala dibuatnya. baju semua baby boy tapi ada juga warna putih kira ok la cover sikit. You all better fikir jauh sebelum nak shopping gilerr2. Macam saya shopping barang baby x ingat dunia.. Last2 tersilap kat situ jee. beli untuk boy akhirnya girl yang keluar

dlm bulan ke 7 atau 8, blh start beli sikit-sikit, online senang dan murah cikit, lebih2 lg kalau time sale 😋kalau nk test/pegang2 blh gi kedai dlu..doc pun nasihat better beli colour unisex mcm putih, kuning, hijau dll..kalau mcm car seat, stroller, tunggu baby keluar dlu pun xpe, bru beli..belanja utk baby dan ibu mengandung ni mmg banyak, sbb tu disarankan beli slow2 stiap bulan..and nk beli baju utk newborn pun xyah banyak2 sgt sbb baby skg cepat besar 😁kalau da start mood membeli tu, mmg rambang mata, hati pun gembira utk anak first ni hehehe

bila2 je bole bli..aslkn ongkosnya ada.. bhgikan kprluan kpd 2 bhgian. :kprluan baby :kprluan ibu bila brg ank dah ckup boleh la kta bli brg kta pula.cntohnya bengkung.. produk2 berpantang.. tepikan duit upah byr bidan jg pntang. atau confinement lady. since skg ni kta kne pkai mask..elok lah bli awl. krg bila prot da bsr..nafas dah pndek..pkai mask lg.mmg letih. klu bole sblm 30w smua dah lgkap. mcm sy msuk je 26w misi da pesan ckupkn brg..lpstu misi pesan bsuh siap2...pack siap2 mne yg prlu.

Dah boleh start beli sikit2. Jgn beli terus banyak. Sy pun 4 bulan dh start beli sikit2. Masa tu pun dh x lrt nak jln byk. Jadi risau kalau beli lambat nanti lagi tak lrt nak jln. Mcm sy target masuk 7 bulan brg baby semua dh siap sb sejarah family sebelah mak ramai sepupu lahir pramatang. Sorang je yg cukup bulan. Sis nak start survey2 dulu pun boleh.

Waalaikumussalam, kalau nk start beli sikit2, boleh je. Macam saya, saya beli lmbt. Segala keperluan beli on 35 weeks. Sebelum tu, satu apa pun tak beli. Alhamdulillah sempat beli barang. On 37 weeks saya dah bersalin, normal sebab pecah air ketuban.

Boleh dah beli sikit sikit tu. Saya haritu nak dekat 8 bulan baru nak pergi beli, tak larat dah nak jalan banyak sebab sakit bawah perut. Kejap kejap berhenti rehat. Jadi tak syok sangat nak membeli. Mudah penat, mengah. Lebih lebih lagi pakai mask.

Bila tau je pregnant, sy start beli sikit2 tp mula dgn brg yg kecil mcm baju baby. Excited punya pasal. Hihi. Lepas tu stiap bulan sy beli lg hingga kndungan msuk trimester ke-3, sy beli brg besar seperti katil baby, stroller, carseat, swing..

Kalau saya Dan suami, lepas scan gender Di Klinik swasta, baru start membeli barang baby. Kalau scan xnampak gender, beli brg color unisex. Biasa start membeli kandungan 6 bulan Dan keatas sesuai, kandungan dah kuat Dan kukuh.

Waalaikumusalam, lepas tahu jantina baru beli barang. Lagipun baru 16 weeks. Kena rehat sikit jangan lasak. Nanti dah 7 bulan baru beli. Beli unisex punya. So girl ke boy boleh pakai.

sy beli time dh 7 bulan. mmg kita excited lg2 bl tau dh preggy, semua benda nk beli especially 1st baby. hahaha .. sy beli unisex je sng. now counting days 😊