First Baby

As salam mummy2.. Boleh bagi tips tak, baby sye baru 20 hari.. Dia kuat sangat meragam.. Susah tidur,, susah nak kentut,, susah nak sedawa... Tidur kejap, then trjaga nak susu.. Then tidur lagi.. Trjaga kejap nk susu lagi.. Sye bg susu tpung sbb susu badan tak banyak.. Klu susu tpung.. Kata nurse 2jam skli bagi baby minum.. Tapi ne tak sampai 1 jam nk minum lagi.. Normal ke? Sye risau.. Sye first baby.. Harap ada yg boleh bg pendapat n jalan penyelesaia.. Kesian dekat baby sebb nges tros. ?

28 Các câu trả lời

Boleh cuba dengarkan dy dgn alunan bacaan al-quran. Kalau suami ad masa mintak suami bacakan al-quran. Bnyk sabar, zikir, istifar dan bersangka baik. Setiap kali penat, rse nk nangis sy istifar bnyk2. Insyaallah hati tenang going through this. Suami kena bnyk bg sokongan jugak.

Sy awal dulu risau juga. Tp sy teruskan direct feed n sblh lg guna pump. Bukak youtube belajar cara kenal bunyi baby nangis. Alhamdulillah mmg tau baby nak apa hanya dgn faham nangis dia. It works at least more than 4 months until dia belajar nk pusing. Try la mommy.

Same mcm baby sy.. skg dah nk msuk 2 bulan alhamdulillah da ok.. mule2 je tu dik. Kerapkan susu badan dik. Ransangan yg terbaik adalah pd baby tu sendri. Mkn mknn yg bykkn susu badan. Mcm sawi dan lobak putih.. minum horlick.. n so on..

5y trước

Okey. Mommy terima kasih atas ilmunya..😊

As a new mom, i'd be worried too. but i honestly think these issues will sort themselves out. Sure its very stressful, but its all part of the process. Best of luck and god bless.

Sejm skali adalah jarak yg disarankan. 2 jam skali baru df mmg anak mengamuk. Jauh sgt gap tu. maybe nurse maksudkan jgn lebih 2 jam sekali gap

Kalau dia minum lepas tu nangis. Cuba tepuk belakang baby ye. Then urut perut kembung n massage kaki juga.

5y trước

Okey mommy.. Trima kasih bg ilmu.. 😊

Normal sis tapi berkenaan susu formula, Cuba check dgn doktor amaun yg diminum Oleh Baby betul atau tidak

Atau pon awak sapu minyak yuyie kt perut die mungkin die nangis sbb kembung perut kot 😊

Mmg normal newborn sgt kerap menyusu. Sbb mereka nak belaian ibu bukan lapar susu

Urut baby sis.. Kdg2 baby meragam sbb x selesa.kerap urut kn baby tu k