First Baby

As salam mummy2.. Boleh bagi tips tak, baby sye baru 20 hari.. Dia kuat sangat meragam.. Susah tidur,, susah nak kentut,, susah nak sedawa... Tidur kejap, then trjaga nak susu.. Then tidur lagi.. Trjaga kejap nk susu lagi.. Sye bg susu tpung sbb susu badan tak banyak.. Klu susu tpung.. Kata nurse 2jam skli bagi baby minum.. Tapi ne tak sampai 1 jam nk minum lagi.. Normal ke? Sye risau.. Sye first baby.. Harap ada yg boleh bg pendapat n jalan penyelesaia.. Kesian dekat baby sebb nges tros. ?

28 Các câu trả lời

Normal tu sebab susu ibu senang digest tp susu formula lambat digest

5y trước

Okey mommy.. Terima kasih.. 😊

Bole try produk ni😁 www.wasap.my/60167741990

Buat mcm ni kalau baby masuk angin.

Dont give up direct feeding ya..

Kalau susah kentut tu sis boleh try sapu krim tropica. Maybe meragam tu sbb perut die angin. Klau da kentut tu dia akan kurang meragam. Try sapu kt perut, belakang badan n urut lembut di tapak kaki baby smbil berselawat. Klau baby kerap menyusu tu normal je sis.. Baby saya breastfeed pun less than 2 hours nk breastfeed time dalam pantang. Nnti abis pantang sis boleh tengok berapa bam bam nya baby hasil usaha kita feeding die susu. Time die tido tu sis tido je jugak.. Baru cukup rehat.. I love nurturing my baby time confinement.. Bila sis da working sis akan merindui saat tersebut. Believe me..

mcm bby sya mula sya panik n terganggu emosi jgk la keadaan mcm tu lps seminggu mcm tu bby sya kurang da meragam cuba alihkan perhatian bermain ngn dia atau komunikasi ngn dia in shaa allah ok..sis kena usaha kan jgk susu bdn bg meriah pk kan yg positif n mkn makanan yg seimbang

Usaha bykkn susu badan.. Mcm baby sy juga tu masa awal2, sllunya kita sbgai ibu baru mmg sgt letih bila baby mcm tu.. Tu mgkin ertinya baby lapar tak cukup susu.. Baby sy masa bulan pertama, mmg tpksa campur bagi susu formula & susu badan yg pnting baby kenyang.. Pada masa yg sama usaha bykkn susu badan dgn byk minum air.. Baby sy dh masuk bulan kedua, skrg fully breastfeed sbb susu badan dah byk, baby pun dah jarang meragam lagi mcm bulan pertama 😊

Ada org share dkt saya minum air pegaga kg.. Blend daun buat mcm jus,insyaAllah lps tu susu trus meriah. Amal kan makanan ketika Panas & minum byk air suam.