First Baby

As salam mummy2.. Boleh bagi tips tak, baby sye baru 20 hari.. Dia kuat sangat meragam.. Susah tidur,, susah nak kentut,, susah nak sedawa... Tidur kejap, then trjaga nak susu.. Then tidur lagi.. Trjaga kejap nk susu lagi.. Sye bg susu tpung sbb susu badan tak banyak.. Klu susu tpung.. Kata nurse 2jam skli bagi baby minum.. Tapi ne tak sampai 1 jam nk minum lagi.. Normal ke? Sye risau.. Sye first baby.. Harap ada yg boleh bg pendapat n jalan penyelesaia.. Kesian dekat baby sebb nges tros. ?

28 Các câu trả lời

Wsalam.. normal mommy baby awal² mmg mcm tu. Mental, fizikal kena kuat 2,3 bulan ni.. gilir² dgn husband tu jage malam tolong bancuh susu.. susu badan pon sme jugak 2jam sekali atau bila perlu. . Baby awal² mmg kerap nyusu. Klo nurse kate fm, 2jam sekali baby bangun tgk jugak pampers basah ke x. Kdg2 jge tu sebab nak nyot² je bukan nak susu sgt.. nak bau mommy.. . sebelum tidokan baby, check pampers klo kencing/berak tukar. sapu minyak telon kat perut, tapak kaki, dgn belakang badan baby. Baru susukan baby. . Sendawa memang amik mase, ade masa kejap ade yg kena tunggu 10-20min. Klo x sendawa jugak, bagi baby tdo mengiring. Sendal blakang badan dengan bhgian perut baby dengan bantal supaya tido xtermeniarap. . Bila susukan tu, usap ubun² baby cakap leklok suruh de tido.. sebut nama anak cakap baik anak mommy ni.. dengar cakap, anak soleh/solehah.. doa hari², jangan fikir susah. . Baby pandai tau mommy de boleh faham bile kita cakap dengan de.. bila mommy stress baby pon terkesan. So, tenang ya mommy. Mintak tolong husband, bagi mommy rest skali.

baby meragam bnyak sebab kerapkan breastfeeding dgn baby 1 jam stgh or 2 jam sekali...paling lama bf dlm stgah jam or spi dia sdiri lpaskn tu tanda dia kenyang n dh selesai jgn tarik2 time dia hisap nti dia ngamuk sbb xpuas kdg baby dia ngempeng biarkn je...biar dia lepas sdiri....lg kerap kita bg bf baby xkn ader istilah susu sikit ke bnyak... sbb isapan baby tu yg tentukan susu bnyak or x.. slalu tgok pampers baby 3 ke 4 jam skli kena tukar.. rajin2 urut bdn baby dgn minyak yuyi or telon baby perut blakang bdn baby betis baby tapak kaki baby n buat senaman kaki mcm kayuh basikal...n rajin2 tuam perut baby lpas mdi tuk buang angin dlm pantang rajin2 bedung baby kemas2 tuk bg dia selesa tido n elakkan perut kembung

5y trước

muntah or jeluak susu tu biasa...tpi klu dlm kuantiti yg bnyak kena hati2 ye bleh tnya doktor...

pada awalnya sj tu bgtu sis..sa dulu pun bgtu jua..bayi sa dulu sikit2 mngis sj..smpi sa n husband pun stres..tpi masuk bln ke 2 3 ok sda ni..tuk susa tdr kentut ni semua rajin2 lh sis sapu mnyak air putih/garlic baby balm di ubun2,dada,perut,betis,tapak kaki n blkg bdn c bayi..selain dia buli tdr lena,ia jg memudahkn jg c bayi buang angin..plg sesuai buat mcm ni lps dia mndi n semasa dia tdr..lakukn dlm 3 4 kli masa dia tdr..konpom dia lna tdr..sa selalu lakukn rutin ini dgn my baby..mmg berkesan..plus mmg pada awal klhiran bayi susu bdn mmg tda bnyk..sikit sj..1st sis jgn stres,positive thoughts sj..pasal klu sis stres ia buli mmpngaruhi pnghasiln susu bdn..bnyk kn mnum air masak n sup ayam bersama kurma n halba.

5y trước

Okey mommy.. Terima kasih atas ilmunya.. 😊

salam... hai tahniah dpt baby bru, awak awak nati join group nie... sye dulu alami masalah yg lebih kurng dgn awak... lepas join group nie, bnyak sgt2 ilmu yg kite boleh dapat dri segi ilmu penyusuan, ilmu berkaitan baby, perut kembung ke, meragam ke, baby colic ke.. semua kt sini... ibu2 kt group nie sgt2 membantu haaa.. 1 g buka youtube, tgok cara urut n senaman utk baby elak kembung. boleh juga search cara perah susu secara marmet tanpa pum.. masalah kurang susu ke ape ke.. semua nya akn terjawab. taw taw

5y trước

Tu lah.. Skrg sy pn mcmtu.. Bila bg susu botol, bengkak susu pula.. Pedih lg pedih.. Meleleh la pula keluar susu masa tu.. Nak x nak kena bg juga walaupun sakit.. Okay sis tqtq

Sy pun susu tak banyak.. baby sy da 2 bln 5 hri sy start bg susu fomula dri dia 3 hri.. tp sy terus kn dia mnyusu bdn dan tiap tiga2 jam sy bg susu fomula... Sy rasa sis teruskan saja bg susu bdn biar dia isap2 smpai tidur... kalau petang jam 6 gtu sis lap2 bdn dia smbil urut2 bdn dia supaya dia selesa terutamanya bhgian perut dan blkang baby compom tidur dia best nti mlm... Cara urutan sis try tingu youtube ada tu ajar..

Utk susu byk.. 1stly kena fikir positif yg susu kita byk utk baby.. Jgn kata xde susu atau kurang susu..sbb bila kita stress pun susu bole jd kurang... Mommy kena rajin bagi baby isap susu badan.. Mesti lps tu melimpah.. Atau cuba mommy pam susu setiap 2 jam sekali.. Cuba gantikan susu fm ngan bf.. Mesti mslh kembung n susah poopoo akan selesai...lagi satu baby time tido bedungkan.. Tido mwsti nyeyak

5y trước

Okey mommy.. Terima kasih atas pendapat mommy.. Sye akn cube.. 😊

Google urutan i love you & senaman kaki untuk baby. Ni untuk bagi senang kentut/berak or perut kembung. Bagi susu botol akan selalu kembung perut klo hisap xbetul. . Tips nak banyakkan susu badan mmg kena selalu bagi baby hisap. Sebab hisapan baby tu yg akan hantar signal kat badan kita untuk produce ikut demand/kehendak baby. Mommy kuat! Semoga urusan mommy dpermudahkan inshaAllah.. 😊

5y trước

Mommy hebat. 👍♥️

Anak sy pun susah nk burp tp if bf tk perlu burp pun sbnrnya. Cuma kite mak2 ni rasa tk sedap if anak tk burp kan. If anak bottle feeding tu yg mmg kena burp kan. Utk kentut pula, if anak sy xberak lama or kentut dia akan meragam, sy akan urut perut dia, sy buat urutan i love you. Alhamdulillah lps beberapa minit tu dia kentut dgn berak. Hihi

Jgn salah faham... Kdg baby nangis bkn sbb lapar or xckp susu... Perutnya kecik lg mana mngkin dpt terima byk susu.. Dia nak sesuaikan diri dgn dunia luar rahim ibu.. Buat urutan utk baby, cek perut dia.. Ambik masa sis... Klo dia dh selesa nnt smuanya akan relax n tenang😁ibu pon pastikan makan makanan yg seimbang n zat cukup..

Sis klu nk susu bdn meriah, slps mkn nasi mnm dgn air msk suam2 panas,in shaa Allah, susu akn meriah pastu,amalkan mnm air lemuju, utk hilangkan kmbung perit bayi, ni pnglmn sye mse 1st baby, klu breast feeding ape yg kita mkn dpt kt baby kita...kt sini sye share air lemuju..klu yg xprnh jmpa @xprnh nmpk