NENAS BOLEH MAKAN UTK PREGNANT MUMMY 8 WEEKS

Salam mummies, nak tanya, boleh tak nak mkn nenas. First time pregnant, baby baru 8 weeks.

28 Các câu trả lời

sis jgn samakan bdn org dgn bdn sndiri. mmg research mnunjukkan nenas boleh diamalkan ibu mngandung. doc emelda pun ckp boleh sbb nenas buah tinggi khasiat TAPI apa org tua pesan dulu ada gunanya. ada yg makan nenas awal trimester Alhamdulillah syukur takde apa. ada yg makan turun darah so jgn samakan stiap org. klau nenas sbb tajam..buah tembikai tu sifatnya sejuk, sy mkn sepotong je mlm tu esoknya terus turun darah sikit pergi kcemasan. Alhamdulillah baby ok. masa tu minggu ke 11. sis pun klau baca komen dlm ni ada yg mkn buah nenas ok ada yg tak kan. so stiap badan mmg tak sama. even ada yg mkn tembikai bnyk still ok tpi bkn pada sy, begitu juga dgn nenas. tak salah sis nk try sikit utk tgk pnerimaan badan. ada yg kecam sy dulu sbb tembikai bnyk khasiat smpai ckp mybe janin tu sndiri tak sihat sbb Dr Emelda ckp ok je. hellooo, Alhamdulillah baby sy sihat je cuma tak terima buah tu. klau Dr tu smua ok, takyah pantang pun dia ok. sy ikut doc tmpt sy. setiap doc mmg lain pndapat. jd ni pndapat dri doc sy sndiri walaupun dia bkn pakar sprti Dr Emelda sndiri.

6mo trước

entahnya pastu ckp baby sy ckp baby ada masalah genetik sbb tu gugur. baby sy yg hampir gugur sbb sy mkn buah tu dah besar umur 3 tahun dah hasil sy makan ubat kuat rahim, duduk dlm wad berminggu lamanya. nasib sy cepat brtindak prgi unit kecemasan. dikatanya bkn nenas pnyebab gugur, sbb gugur anak cacat. teruk betul!

sia MHH, kelakar awk ni. sy bkn anti vaksin. sy tak larang mkn ubat. sy tak ckp psl epidural dan induce utk bersalin. whyy terpesong ke arah lain. sy ckp SEMUA BEGANTUNG PADA BADAN MASING2. sbb tu sy tak boleh tp sis boleh. sbb tu ada org boleh dan ada yg tak boleh. klau nk makan, silakan sy tak larang but risiko tanggung sendiri la ya. sy sekadar nasihat shj brdasarkan pengalaman. sy nasihat atas pemakanan nenas betul tak. sedangkan vaksin pun atas risiko masing2 nak ambik kena tanda tangan dulu utk setuju atas smua syarat. kalau pemakanan takde effect kat janin, tibai la air gas, fast food sama betul kan. sbb tu apa yg kita makan, baby pun akn dpt benefit. well, sy just smpaikan prngalaman sy dan sy prcaya sbb sy alami sndiri. trpulang sis dan sains sis tu. sy percaya doc sy.

klu bole elakkan dlu sbb awl lg sis .. br trismester pertama . risau pulak sy . sbb ade stgh org boleh mkn ade stgh org tk bole . bdn tk sama . mmg doc kata bole mkn tp bergantung pd bdn org jgk . klu rse ragu² jgn dlu . mcm kwn sy first mom tk tahu pape , dia mkn mse terimester 1 gugur . mkn nenas tu tk byk , skdr nk merasa . tp rahim tk kuat . janin pn tk kuat lg mse tu . sy skdr kongsi pngalaman kwn sy .

Setiap badan tak sama sis, jgn follow semborono je ikut org. Klu sy yg ttc lama ni mmg sy elakkan, sbb penah mkn sikit yg ada dlm makanan, terus turun darah n miscarriage. Bila da mengandung lg skali mmg sy elak nenas tu. Sy xnk amik risiko x kisah la badan org lain kata ok, tp sy tahu badan sy. Buat apa nk dgr kata org lain , kte punya la gigih usaha nk dptkan anak

harini makan nenas. esoknya check upt positif. start dari tu takut nak makan even mostly cakap nenas tak sebabkan keguguran pun. tapi just berhati2. takut menyesal nanti. dah la susah nak dapat. tapi sekrang 7months ada je makan sikit2 yang campur dalam rojak tu. buat ghaso2. kalau sis takut better elakkan lagipun awal lagi. masa awal2 ni la kene jaga sungguh

boleh je tak ada masalah. dah ada research pun pasal ni. yg tak boleh tu kalau makan banyak sekali dengan tongkol nenas yg tengah tu. kalau takat makan beberapa potong tu tak ada masalah. saya makan dari first trimester sampai 3rd trimester. nenas masak, nenas mentah, semua okay.

6mo trước

fahami betul2 ya sis Lily tu ckp janin gugur svb masalah genetik (kecacatan) sbb tu tak survive. ada bnyk benda jadi gugur, kalau si ibu tu main roller coaster, melompat tak igt dunia pun boleh gugur tau. cara awk ckp mcm gugur sbb cacat shj. gugur ada bnyk sbb yer. bkn sbb cacat shj. sbb pemakanan, lifestyle ibu, pergerakan, ada bnyk sebab. so nk terangkn jgn mention psl cacat (masalah genetik) shj. yg tu pun sy tau klau kromosom ada masalah dia akn turun sndiri. klau mcm tu pi la main roller coaster ke, makan ulam raja (sayuran) tu banyak2 ke klau mmg gugur sbb cacat. fahamkan mksud sy. malas la nk debat. nk makan nk buat terpulang. baca komen org lain jgk ya bnyk yg gugur disebabkan pemakanan. jgn sbb awk makan ok, doc awk ckp ok, awk pun tak boleh terima nasihat org lain. doc sy cakap berbeza dgn doc awk, mcm sy ckp awal td. brgantung pada tubuh badan sbb smua org brbeza. why nk pertikai, klau awk makan selori nenas ok, ye tu awak. klau org lain makan secebis nenas tak ok, tu hak d

Xpasti pla utk ibu2 yg lain sbb badan dan pengalaman x sama kan. Kalau saya dri awal sampai nak melahirkan saya makan je nenas. Nenas yg dah masak laa. sedap pla bagi campur dlm makanan + makan dgn lada hehe. kalau x berani nak ambil risiko better elakkan lah badan masing2 kita tak tau kan hehe

ikut badan setiap individu rasa. saya masa 1st trimester makan nanas yg dh bebetul masak manis tu, tpi makan cuma secubit dua hujung2 buat hilang teringin ja walaupun ada dr kata boleh ja makan kan, tp ikut atas bdn individu rasanya sbb ada stgh experience mommies lain ada yg xboleh kan. 😁

Bergantung kepada si ibu tersebut . Setiap org tak sama penerimaan dia . Sy makan nenas Alhamdulillah tiada apa2 . Makan bukan nya utk kenyang, habuan buat rasa2 sepotong dua jadi lah. Dan kalau nak dijadikan rezeki tu , makan lah apa pun .. Tetap dia lekat juga 😅

atas badan masing ii ada sesetengah orang xboleh ada yang boleh macam saya memang peminat nenas masa mengandung yang first x tahu lagi kita mengandung makan LA nenas hari ii makan yang muda ke yang masak ke semua kita bedal Alhamdulillah xde ap ii yang terjadi