HB LOW , BANTU SY 🥺

Salam moms..sy skrg bru 21 weeks , first trimester around 8-10 weeks Hb sy ok je 12.2 .. masuk je 11 weeks ke ats & smpai skrg Hb sy low & susah btul nk naik,duk main 9.4 camtu je ,ada x petua utk naikkan HB?🥺 jambu batu blh katakan hari2 sy mkn ,mkn pemakanan yg blh naikkan Hb tp tetap jgk xnaik 😩 - First ubat yg sy dpt yg 4 serangkai tu - Zincofer xjln sbb sy muntah balik - Then skrg sy baru try iberet 2 minggu #firstmom #bantusharing

66 Các câu trả lời

sy awl2 dulu pun masalah hb low. skrg alhamdulillah 11-12 je.. sy amalkan pati delima + madu.. dan tinggal terus semua caffein (kopi, teh, milo, coklat).. jmbu batu pun sy mkn hari2

saya just makan iberet setiap pagi sebelum atau 2 jam selepas sarapan , makan jambu batu , kalau nak ok beli gulsan pati delima in shaa allah boleh bantu awak

Iberet jgn tinggal. Saya mkn bayam banyak dan beli fresh pomegranate juice, bukan pati tu ye. Yg dia perah fresh tu. Mmg berkesan InsyaAllah! Moga dimudah kan dan pls take Care.

sy amalkan makan kurma setiap Hari Pg 3biji,MLM 3biji..setiap Hari sy mkn lauk hati ayam&syr bayam merah.elakkan minuman caffeine.kerap mkn kerang rebus,buah jambu Batu juga.

Saya dr 8.6 naik 12.8 sbb saya makan buah delima n buah semangka pastu kekacang je sis. Tp saya nak kekalkan hb saya mcmtu je smpai saya bersalin nanti doakan saya ya

sis boleh cuba makan buah naga & sup bayam. saya pun hb low 1st & 2nd trimester. masuk 3rd trimester try sup bayam & buah naga baru elok. hb maintain 12 ke atas

salam...boleh tanya mommy2 yg mengandung 12w kat sini...selalu ke rasa sakit2 kat bawah perut n perut rasa pedih Jee...saya selalu rasa sakit macam tu...

2y trước

Awal2 preggy aritu pn sy rsa cmni sis,tp xkerap la ,juz menyucuk sikit2 je,tp sy punya was2 tu terus pi klinik tanya doc & mntak scan bby risau kn😅 tp Alhamdulillah xde pape,cuma sis kena jga pemakanan la..tkut ada sangkut pape..lagipon time preggy ni la mudah terkena penyakit itu ini,nk2 lg `kencing kotor’ ramai ibu2 preggy yg terkena

cuba makan ganilia waktu pagi. malam sebelom tido mkn ubat doctor bagi dgn air oren sunquick tanpa gula atau air limau nipis tanpa gula

ubat maltofer senang je nk naikkan hb. mcm sy x leh kemam ubat tu. sy telan je pg dan mlm sebelum tidur. pastikan jarak 2 jam sebelum nk mkn.

waalaikumsalam sis, saya pun first trimester hb low.. saya amalkan makan jambu batu, kurma ajwa dengan pati delima alhamdulillah hb cantik