Cara Nk Kjutkn Bby Dlm Kndungan

Salam mommy2 all.. Nk tya, arini sy dh strt kne kira gerak bby, tp mslhnya dri kul 9pg smpai k 12 hya 3 4x je gerak.. Nurse ad ckp sllunya kul 2 or 3 ptg dh ckup 10x gerakan.. Tp bby sy siang mmg xbrpa gerak, dia aktif time2 nk tido tghmlm..cmne nk kjutkn bby.. Help

22 Các câu trả lời

Sy mse awl2 tu sis lmbt jugak kadang2 pkul 7 bru siap 10. Lps tu husband sy try communicate dgn baby. Mlm sruh tido awl. Solat subuh tu husband dh kejutkan baby sruh bangun dh siang. Alhamdulillah skrg dh 34 weeks kalo siang mmg aktif paling lewat pkul 3 dia dh siap 10gerakn... Kalo pkul 1 bru dpt half nt sy baring pujuk2 baby.. Alhamdulillah dia respond 🤗

5y trước

Heheh.. 2 la mnja sgt, ari2 daddy dia ajk smbang bt xlyn je. Td bru smbang nk p check hosp klu xgerak..trus tndang, tau tkt upanya.. Heheh..insyllah.mtk3 xde pape mslh

Kalau ikut pemahaman saya dari apa yang nurse beritahu kena pantau gerakan baby dari pukul 9 pagi sampai 9 malam.. Jadi dalam tempoh masa tu mami kena pastikan gerakan nya 10 kali.. Tapi kalau antara masa tu tak gerak, segera rujuk ke klinik.. 😥 Biasa nya kalau minum atau makan yang sejuk-sejuk mula lah dia bangun.. 😅

5y trước

☺️

Sya selalu lengkap kiraan dlm jm 5/6ptg. Lewat gak la, sbb pg/tghri baby asyik tido. Baby sya aktif time mlm/subuh/awal pg. Nti sis akan perasan pattern gerakan baby, time bila dia aktif. Doc bgtau sya tak perlu risau asalkn baby tak senyap lebih dr 3jam @ tlebih aktif dr kebiasaan

5y trước

Sy smlm kurg sgt aktif, tido sllu blh rsa, smlm hya 2x.pg ni xrsa, kjut rsa skli.. Bgtau suami.. Jwpn dia jgn isau..

Baring mengiring sbelah kiri.. Tenangkan diri,usap2 perut ajak baby borak..ambik msa 2 jam gaklah bring mengiring sllunya bby mmg akan aktif brgerak n kuat menendang,pkul 2-3 ptg dh gnap dh 10 gerakan *cara saya 😀😊

5y trước

sme

Baby sy time tidur dia pkul 4 -5 petang.. dia diam je.. kejut2 pn xnk gerak.. tp lepas balik kerja bukan main lagi dia main bola dalam perut.. happy kot mama dia dh blik kerja boleh sembang dengan dia..

5y trước

😘😘😘

Dgn baby kena slalu dok usap2 dia sembang2 dgn dia in sya Allah dia dengar...kena pujuk2 dia skit..baby sy camtu la, kena dok pujuk dia sembang2 dgn dia nanti dia bg respond kt ma dia..hehehhe.

Doc sy kata biasanya dlm pkl 4-7 baby da cukup gerak 10x. If pkl 9 baru ckup gerakan xnormal.. Kena g hospt terus.. Itu yg doc sy ckplah.. So far sy habis kiraan pkl 5-6.

Mse kakak sye kne than dkt hospital sbb bby kurg gerak. Dr tu ade la share skit cre nk bgun kn bby. Dy sruh mkn mknn manis mcm coklat or air manis. Xpon minum air sejuk

5y trước

Sy smlm tido 2x gerak.. Pas 2 syap.. 0g td gocang2 bru gerak kjp..tido kuat kot bby sy.. Nk tgk jp2 lg klu mmg pyh gerak. Kne g hsp

Kalau bg sy waktu pagi normal dia gerak dlm 2 3 kali sbb baru nak bngn tdo n active..Kalau lps pkul 12 dia dh strt active sbb ibu dh mkn n buat kerja2

5y trước

Sy sllu dia gerak pg.. Arini kne kjut bru trsa gerak..

Biasa nurse akan cakap sampai kul 9malam. Klu tak cukup kiraan blh ke low risk hospital.

5y trước

Arini bru strt kira.. Arini kul 4lbih ckup 10x..esk xtau la cmne..