HTA vs Hospital Selayang

salam mommies. selain drpd HTA sentiasa penuh, apa pros & cons HTA & hospital selayang ya? saya duduk gombak, betul2 tengah2 atr dua hospital ni. nurse KK pun siap cakap boleh pilih. walaupun alamat selangor, dulu SIL saya bleeding pun, panggil ambulans, dia hantar ke HTA. tengah fikir2 lagi nak bersalin mana nanti ni. antara points yang saya fikirkan: 1. husband boleh teman ke dalam LR & wad? apa2 syarat & prosedur kena tahu? 2. gentle birth friendly atau tak? boleh ke request nak makan minum waktu first stage of labor? boleh ke nak push bila kita rasa nak push, bukan atas arahan? boleh ke nak decline pecahkan air ketuban if kita rasa tak perlu? 3. dia benarkan delayed cord clamping atau tak? kita dapat pegang baby, skin-to-skin immediately after birth atau tak? (if no contraindications, ofc) hopefully mommies boleh share experiences bersalin kat any one of these hospitals. terima kasih ya 💜 #advicepls #pleasehelp #ingintahu #hospitalselayang #HTA #hospitalkerajaan #GentleBirth

13 Các câu trả lời

HTA suami boleh teman Tapi kena test covid dulu , stanby je test kid biasa tu. Mudah je urusan Saya bersalin Di sana. Ya gentle birth friendly. Makan tu Tak sure tau tau dah 7cm stndby je la. Masuk Lr je terus pecahkan air ketuban. Better dengar Arahan nurse/ dr bagi memudahkan urusan. Ada skin to skin Lepas baby Lahir. Takde delayed cord clamping. Breastfeed Lepas birth ada. Semoga dipermudahkan urusan.

7mo trước

everything noted ✍🏻 terima kasih banyak sis share experience. terima kasih atas doanya 🌹 saya pun baru ada terbaca tadi pasal standard of care hospital rakan bayi. skin to skin immediately after birth up to one hour memang sepatutnya SOP dia, kecuali kalau ada contraindications apa2.