HTA vs Hospital Selayang

salam mommies. selain drpd HTA sentiasa penuh, apa pros & cons HTA & hospital selayang ya? saya duduk gombak, betul2 tengah2 atr dua hospital ni. nurse KK pun siap cakap boleh pilih. walaupun alamat selangor, dulu SIL saya bleeding pun, panggil ambulans, dia hantar ke HTA. tengah fikir2 lagi nak bersalin mana nanti ni. antara points yang saya fikirkan: 1. husband boleh teman ke dalam LR & wad? apa2 syarat & prosedur kena tahu? 2. gentle birth friendly atau tak? boleh ke request nak makan minum waktu first stage of labor? boleh ke nak push bila kita rasa nak push, bukan atas arahan? boleh ke nak decline pecahkan air ketuban if kita rasa tak perlu? 3. dia benarkan delayed cord clamping atau tak? kita dapat pegang baby, skin-to-skin immediately after birth atau tak? (if no contraindications, ofc) hopefully mommies boleh share experiences bersalin kat any one of these hospitals. terima kasih ya 💜 #advicepls #pleasehelp #ingintahu #hospitalselayang #HTA #hospitalkerajaan #GentleBirth

13 Các câu trả lời

Sy bersalin di HTA pd 9/11/23 secara induced (serah diri pd 6/11/23). Ada referrel letter drp klinik O&G HTA, sy dtg sblm kol 8 pagi, kebetulan ada kosong terus dpt masuk wad 1st class 1) sy walaupun wad 1st class, suami xboleh teman & hanya dpt dtg wktu melawat je..tapi kalau nak pass barang sblm wktu melawat pn boleh, kne pass kat guard..nak order mknn guna grab pn bole, xde masalah..suami boleh teman bila kte dah masuk LR tapi part check jalan bersalin tu suami kne tunggu kat luar kejap, dah selesai boleh masuk balik LR..lps bersalin sy kne tolak masuk wad, masih suami xdpt teman dlm wad (masa ni wktu melawat dh tamat) 2) Sorg nurse akan jaga kte dlm LR. Nurse akan tanya bila last mkn? Sblm sy kne tolak LR, sy sempat jamah 3 kurma..masa dlm LR nurse izinkan minum air masak je, xbole makan..in case emergency caesar, doc xgalakkan makan & minum..push bila doc check laluan dh 9-10cm je, kalau x nanti koyak teruk, so mmg kne ikot arahan..mcm sy mmg rse nak push, rse mcm nak terberak so bila check laluan baru 6 cm, pastu selang 2-3 minit sy rse btul2 nak push, siap ckp dgn doc sy rse nak teran..doc check laluan dh 9 cm terus dpt arahan push secara mengiring & kena mengangkang pulak..sis kne ikot arahan doc pakar..air ketuban kne pecah ikot keadaan ibu & anak dlm kandungan.. 3. Xpasti bole delayed cord clamping..yg pasti sis dh berjuang beranak mmg dh xpikir ape2 dh 😂 kaki sy pn dh menggeletar lps beranak, fikir sume selamat melahirkan je..asal bby sihat & selamat..sy xdpt skin to skin dgn bby immediately, ank dh keluar trus dorg letak dlm incubator basin nak keluarkan lebihan fluid dlm mulut/ hidung baby, pastu bedung anak..suami sy azankn then baru sy dpt pegang ank & nurse ajar susukan anak..pastu baru sy kne tolak masuk wad (sy dah ada wad sblm masuk LR so xde masalah nk tolak masuk wad terus) oh yaa..nak masuk LR kte hanya perlu bawak 1 pampers je utk bby..yg lain xperlu… Cuma yg HTA ni byk doc pelatih..ada doc pelatih xreti pasang branula (pengalaman sendiri)..check jalan masa kat LR pun sampai 3kali berturut2 doc lain2 seluk..senak uii..nak push mse kt LR siap dua org tolong tolak perut sy 😂 hampir 8-9 org dlm LR trmsuk suami masa sy tgh push dh mcm team bola dorg bersorak bg semangat 🤣 dorg excited mgkin sbb time betul2 nak push ramai pulak dtg berkumpul 😅 sy first mom mmg xreti sgt push, cuba byk kli bru kuar anak huhu

hi awak. saya xde experience for both hospital you mention. saya ada experience bersalin hospital gov. 1) ada hospital husband boleh masok teman. dan ada hospital still husband xboleh masok teman. mostly hospital yg boleh masok hanya kena buat covid test. dan ada certain hospital husband kena attend course. nak masok labour room pon ada stgah hospital tggu bukaan dh byk baru benarkan masok. ada hospital dr 4cm dah boleh masok. nk book course tu mmg kena awal. nak lebih kepastian tentang procedure tepat lebih baika awak walkin atau call hospital utk bertanya. dan awak kena tahu yg hospital gov ni hanya utk bersalin normal sahaja husband boleh masok. kalau incase kena ceaser husband xdibenarkan masok. 2) rasa kalau gov xde gentle birth friendly. sbb dia bukan focus awak sorg. ramai mommy nk bersalin dear. kalau dh masok labour room jawapan nya mmg xboleh makan. melainkan awak masih diward boleh la awak nk mkn. awak berani ke nak push kalau belom tau bukaan awak berapa. boleh koyak byk. nnt xpasal2 kena jahit😅😅. seram uit. sy 1st baby pon hampir kena ceaser. bersalin normal dlm bilik ot dgn koyakan 2nd degree tear. sbb doctor xbg push sy nk push. contraction kuat tp poor progress bukaan. utk part pecah ketuban kena tengok based on condition awak. xboleh la suka2 awak nk delay. apa2 boleh jadi kt dlm rahim awk ya. 3) mcm sy utk 1st baby sy xdpt skin to skin sbb doctor terus bawak baby p nicu disebabkan baby dh tertelan najis dn nafas laju. 2nd baby lepas doctor potong tali pusat doctor bg sy skin to skin dgn baby selama 1jam

7mo trước

noted ✍🏻 thank you sis for sharing youe experience 🌹

hi kak, saya stay gombak dulu pun sama macam awak, nak g HTA ke selayang. tapi pilih selayang jugak 🤣 ni pengalaman saya beranak kat selayang 1) iyaa boleh, husband boleh teman masuk LR, 5cm ke atas dah kene tolak masuk LR & nurse suruh call husband datang. tapi kene buat swab test sendiri tuk husband la, kita takyah 🤣 haa tu je 2) macam saya dulu GDM, jadi serah diri awal, 38weeks, kene induced (IOL), tapi selagi tak rasa sakit nak bersalin takyah pergi spital. ikut je every month check up kat kk tu. 3) iyaa ini dapat, saya beranak ritu lepas je jahit apa semua, nurse hantar baby kat kita. time tu still kat LR, after beranak dia bagi kita makan, minum milo panas, skin to skin dengan baby, pastu dalam 1 jam camtu nurse bawak pindah ke wad balik, sekali bawak baby ke wad. ni saya share pengalaman saya beranak kat hospital selayang yaa, nurse okay semua alhamdulillah. doctor pun okay. masa kat PAC, tunggu kejap je dah dapat katil. nasib tak pilih HTA time tu sebab adik cite, ramai tunggu katil kosong dengan setengah hari 😅

6mo trước

thank you awak share experience. tu lah bab doktor nurse baik tu setuju sangat. sebelum ni elective csec di selayang juga, memang kebanyakan nurse doktor dia baik. betul tu lepas kita keluar dari OT, siap sister yg bancuhkan air coklat panas untuk kita. pastu tiap hari ada akak yg datang ambil thermos kita isikan supaya kita tak payah jalan jauh nak isi air panas. ada satu dua je lah yang mcm garang sikit, tapi bukan jahat, cuma garang sikit. hati ni cenderung nak ke selayang lagi next time, tapi sebab HTA tu baru kan, kut lah lagi menarik hihi tu yang tanya.

hi sis.. is this your 1st tyme bsalin? sye x bsalin kt hospital2 nie.. sye bsalin swasta tp just nk share experience.. sriusly sye x bpe paham dgn term 'gentle birth' tp yg sye tw mindset nk bsalin tu sgt pentg.. sblum bperang kte sendri kne prepare diri dgn teknik pernafasan n mneran ble nk bsalin.. n of coz jgn panik.. kt utube pun rmi yg share psl nie.. psl push tu, kte akn mneran ikut kte la.. bkn ikut kiraan Dr.. Sbb bdn kte yg rse the urge utk meneran tu.. so Dr akn serentak ikut kte.. yg jd msalah ble kte yg x reti meneran.. next, Dr akn pcahkn air ktuban utk cptkn proses bsalin n yes Dr akn bgtw kte yg dye akn pecahkn.. Npe sis tnye? nk bsalin baby dlm kntung air ktuban skali ke? Sye x dpt nk skin to skin ngn baby sbb sye GBS positive.. baby trus kne amek utk pmantauan.. But for me its ok, ksihatan baby yg utama.. ape pun pngalaman bsalin yg kte nak, sume nye depends on condition baby n kte tyme tu.. Dr pun buat yg tbaik utk nyawa both mother n baby..

7mo trước

its ok sis.. sye pun mcm tu dlu.. survey siap2 x pe.. bley standby bjet jgak.. sye bkn nk pkecilkn hospital krajaan.. dyorg memg superb! cuma u have to low your expectation la.. owh sye pun ske jgak tgk kt utube org sharing dyorg pnye experience bsalin mcm mne.. dr situ jgak sye dcide hospital sye nak bsalin n of coz ngam ngn bjet la..

sy pernah bersalin di Hospital Selayang. nurse and doc semua okay dan baik. wad first class pun selesa sgt. 1. husband boleh teman dlm LR shj. wad tak boleh. nnti kat emergency boleh request nak bilik class berapa. kalau ada kekosongan boleh la masuk 1st class or 2nd class tu. 2. request nak makan minum masa labor tu tak pernah la pulak. so tak tahu. bila dah dlm labor room, and dah ada contraction kuat, nurse/doc akan bagi cue bila perlu push. ikut kiraan doc. bila dia suruh push, baru kena push. pecah air ketuban ikut berapa bukaan and bila doc rasa dah boleh pecahkan air ketuban. normally bila dah ada bukaan yg cukup baru diorg akan pecahkan air ketuban kalau air ketuban tak pecah lagi. 3. delayed cord clamping sy tak pasti. tapi lepas je baby keluar, mmg kita dpt pegang baby, skin-to skin immediately after birth, kalau tiada sebarang komplikasi semasa bersalin utk ibu dan anak.

saya baru bersalin di HTA pda 21/9/23 hritu, bersalin secara normal, yup HTA mmg ramai sgt yg menunggu waktu bersalin dkt emergency bwh tu 😂 , saya dtg emergency 5am sbb dh sakit contraction dkt umah lama sgt layn sakit so terus gi, smpi2 mmg rmai yg tggu turn, saya first cek bukaan 3cm, then layan lah contraction lg smpi 7cm terus ditolak ke labour room jam 7++am saya cdgkn klu xde tanda2 jgn lah pergi hospital dulu sbb nnt penat menunggu je sbb emergency mmg kena masuk sorg je, dh kena tolak labour room baru suami boleh teman, n boleh je mkn mmg dia sruh mkn klu belum mkn , oh ya saya selamat bersalin jam 10.08am n suami mmg teman ade di sisi, penting untuk fon sentiasa ade di tgn ye 😬 untuk soalan lain saya xpasti, semoga dipermudahkan urusan ya.

7mo trước

start rasa sakit dri ptg jam 5pm gitu lagi cuma nya x kuat sgt , rasa paling kuat dri jam 1am-5am haa time tu dh mcm xbetul dh 🤣🤣

Maaf tak pernah bersalin dekat dedua hospital tu. 1. Ikut atas hospital. Kena tanya hospital tu sebab ada yang benarkan, ada yang tak boleh. 2. Bukan gentle birth friendly. Tak boleh makan dalam lr. Kena dengar arahan dr/nurse yang assist. Pecahkan air ketuban pun atas judgement dr, bukan upon request. Biasanya dorang akan pecahkan untuk speed up the process. 3. Takde skin2skin or delayed cord clamping. Breastfeed immediately lepas birth pun takde. (Melainkan bersalin dekat hospital putrajaya, boleh request delay cord clamping. And dorang memang akan bagi skin to skin immediately lepas bersalin) Mungkin ibu boleh start survey hospital swasta yang ada provide gentle birth? Dekat sri rampai ada satu & sangat affordable

6mo trước

ohh maksudnya once baby keluar dia terus bagi ke kita lah ya kalau tak ada apa2 masalah lain, takat nak jahit tu dia buat sesambil ya. terima kasih sis @anon. okay2 5 cm ya. thank you sis @anon. sebelum ni selalu dengar 7cm. kalau 5cm dah tolak masuk LR better lah hihi tak lah risau sangat

sye xde pngalaman bsalin kt dua2 hospital tu tp sye tw sket2 prosedur hospital secara umum.. 1) Hsband bley msuk LR ble wife bsalin normal sahaja.. Tp ade jgak hospital yg x bg hsband msuk.. Utk wad, hsband bley msuk waktu melawat sahaja.. 2&3 sume nye bgantung pd keadaan kesihatan kte, Dr & nurse.. Lg plak nie hospital krajaan sis, bley expect 'no special treatment' will be given.. Nak msuk LR pun tgk pada kkosongn or tahap bukaan.. klu bukaan 3-4 cm, wad penuh, sis kne duduk kt pac.. klu swasta, sis bley bbincg ngn o&g mcm mne sis nk bsalin nant.. tp itu pun ikut keadaan sis bsalin nant..

7mo trước

ha'ah tu lah kata tu memang takde plan nak minta benda2 macam tu pun ☺️

Hi, nie from my opinion tau. Sbb i pernah pergi both hosp. Klu sis ada budget lebih, vote to HTA and choose 2nd class. Actually 3rd class pun dh okay, tpi tkde aircond je laa. And dari segi bersih and selesa, extra point to HTA sbb dorang bangunan baru compare to Selayang. Klu hsbend nak parking kereta pun senang, tk perlu menapak jauhh sgt😅 Dari segi service, both hosp okay. Nurse friendly and sgt mbantu. Hope membantu😍🥰

7mo trước

haha alamak macam best bethol je HTA tu. satu je lah point dia kalah eh, ramai sangat orang 😂 thank you sis for sharing 🌹

HTA suami boleh teman Tapi kena test covid dulu , stanby je test kid biasa tu. Mudah je urusan Saya bersalin Di sana. Ya gentle birth friendly. Makan tu Tak sure tau tau dah 7cm stndby je la. Masuk Lr je terus pecahkan air ketuban. Better dengar Arahan nurse/ dr bagi memudahkan urusan. Ada skin to skin Lepas baby Lahir. Takde delayed cord clamping. Breastfeed Lepas birth ada. Semoga dipermudahkan urusan.

7mo trước

everything noted ✍🏻 terima kasih banyak sis share experience. terima kasih atas doanya 🌹 saya pun baru ada terbaca tadi pasal standard of care hospital rakan bayi. skin to skin immediately after birth up to one hour memang sepatutnya SOP dia, kecuali kalau ada contraindications apa2.