kucing

Salam mommies, saya nk tanya ada tak kat sini yg preggy tapi at the same time bela kucing? Ada pape bahaya ke utk org mengandung? Sy ada seekor sj kucing dan tak tidur sama pun. Cuma time siang and sebelum tidur ada la gomol2 dia kasi manja sebelum letak kt tempat tidur dia. First pregnant so tak tau. Nak tanya doktor appointment sebulan lagi .

45 Các câu trả lời

Sy bela sebelum kawen lg.. Najis upah org bersihkan.. Nasib toilet jenis auto so takyah nak senduk2 taik semua.. Terus jatuh kt plastik sampah je taik2 tu then ikat pi buang kt tong sampah.. Pakai glove & mask.. Kucing mmg ada bilik khas diorg sndiri.. Dulu bagi lepak lg dlm bilik.. Skg dh tak.. Tgk mood.. Lg2 baru lepas tukar cadar tilam hehhe mmg takla bagi dia lepak atas katil 🤗 🤗 🤗 jgn skip vaksin & ubat cacing.. Klau rajin mandikan la.. Kucing sy jenis xbgi kua rumah.. So mandi tu mmg jarang.. Huhu ramai je suh buang kucing bila dh start mgndung ni.. Tp bg sy tu dh Amanah & rezeki.. Mcm anak.. Anak tu pun Amanah.. Sama la mcm kucing.. Kucing tu la peneman.. Hari2 gaduh ngan kucing so tkde la sunyi duk rumah sorg..

Takde masalah pun bela kucing. sy bela 7 ekor sihat elok je. Mintak tlg org lain uruskan najis n pasir kucing tu. Kalau terpaksa, awak pakai je sarung tgn pakai buang tu. lepas tu cuci bersih². Yg penting jaga kebersihan rumah. kalau tak bela kucing tp rumah kotor pun sama je boleh dpt penyakit jugak. Yakin lah rezeki tu Allah yg bg, ntah ke dgn doa dari haiwan tu yg kita boleh pregnant. Wallahu'alam. Lg satu sy ni penghidap asthma, siap sedut 2 jenis inhaler lagi termasuk flutiform sedut hari², tp bukan bulu kucing punca asthma sy ye. Jgn nak salahkan kucing je dlm semua hal. Asthma boleh triggered dari pelbagai faktor. Buat research dulu. Yg penting jaga diri elok²..

Sy dulu bela 13 ekor kucing sebelum ngandung anak sulung. Ramai makcik bawang suruh buang kucing sebab dorang cakap banyak kucing sebab tu tak mengandung. Tapi saya buat tak tahu je sebab bagi saya kucing2 tu amanah buat saya. Alhamdulillah anak sulung saya sihat semuanya dengan izin Allah. Kalau awak terpaksa cuci najis kucing pastikan pakai sarung tangan pastu cuci bersih2 sebab tahi kucing ada kuman toxo tak silap saya yang boleh efek pada baby. 😊 Papepun semua yang berlaku hanya dengan izin Allah sahaja.

InsyaAllah takde ape. Sy dr sblm preg smpai la preg. Semua sy yg urus. Mkn berak mndi tmpt tdo. Semualah. Semua 8 ekor skrg. Kdg suami outstation ade sekor ksygn teman tido. Sy kawin lps 8 bln bru preg.slalu ckp dgn kucing tlg minx doakan sy mngndung..org ckp kucing ni pembawa rezeki.. Alhamdulillah skrg baby dah lahir takde mslh.. Cuma buat masa ni kucing xbleh main dkt dahlah. Tggu baby besar sikit..sbb bulu2 dia jenis gugur.

5y trước

Xpasti pulak..sbb kucing sy xdkt dgn baby.. Nk dkt je sy jauhkan.. Kucing pn tgk je.. Dgn muka mcm pelik.. Hehe

Kalau indoor cat inshaAllah tak bahaya. Cuma had kan jangan main dgn dia lama sgt. And kalau boleh suruh org lain yg handle buang najis kucing tu sbb dlm najis kucing ada parasit bahaya utk baby dlm perut kita. inshaAllah takde pape sis 🥰 sy penah tanya nurse di kk, dia kata tak merbahaya kalau badan kita kuat. Cuma jgn cium2 kucing tu, setakat main belai gomol tu takpe yg penting jgn sesekali terpegang najis kucing..

Kucing vaksin tak? Kalau boleh najis air kencing etc suruh orang lain yang handle. Sis nak pegang kucing tu okay je. Sis boleh try google pasal Toxoplasmosis & ada jugak baby yang dah lahir terkena sporo dari kucing. Kucing takde la totally bahaya kalau kita kendalikan dengan betul. Kucing pun bersihkan badan dia & air liur dia pun bukan najis. Tapi, apa2 pun jaga kebersihan & kita boleh elak risiko. In shaa Allah..

sy dulu first pregnant mmg ada bela kucing indoor... so mmg tido dgn kita selalu.... belegar dlm rumah bagai... cuma bila nk bersihkan najis dia kena pakai sarung tgn.... dan pastikan kucing kita tu dah suntik vaksin... alhamdulillah baby yg first lahir takda asma atau apa2x masalah... pokok pangkal kebersihan rumah kena jaga...

Ikut badan seseorg.. Mcm sy sebelum prggy memang suka kucing.. Sampai prggy.. Main kucing tp baru ni p scan ada problem sy ngan bby dlm perut.. Sampai doc suruh buat test utk kesan virus.. Dorg takut datang dari kucing liar... Harap result keluar xde ape2 la nnt.. Masing2 punya badan xsama antibody..

5y trước

Ikut pada antibody seseorang.. Setiap badan manusia x sama.. Walaupun kembar skali pun.. Ada setengah org boleh kena asma.. Ada setengah org boleh kena keguguran rambut sikit demi sikit (berdasarkan pengalaman family sendiri) sbb kutip kucing liar bela dan xde suntikan vaccine..( dan ya test positive utk kuman/virus tu) Dan ada setengah manusia immune xde ape2 dan xde masalah langsung.. Walaupn bela kucing liar dan x vaccine.. Nasib la semua tu.. Kalau nak tau lanjut rajin2 baca.. Cth virus yg agak bahaya datang dari kucing yg boleh effect dekat manusia.. (Toxoplasmosis is a parasitic disease caused by Toxoplasma gondii. Infections with toxoplasmosis usually cause no obvious symptoms in adults. Occasionally, people may have a few weeks or months of mild, flu-like illness such as muscle aches.. )

Kucing tu taksalah sis, bela jaa. Tkkn preg nk buang dia. Takla. Yg bahaya tu najis dia. So bhgian pmbersihan najis tu sis swh suami kemaskan. Sbb yg sy baca tu najis dia tu ad bakteria apa nth xelok utk ibu preg hidu la duk terhirup bau najis kucing tu.. Persekitaran kita tu kena bersih...

sy pun bela kucing, kebersihan kna jaga.. awl2 prgnant tak urus lgsung kucing.. suma husband yg buat.. bela kucing pastikan vaksin suma ckup..lg 1 kucing sy indoor dia sekor je xpenah kluar umah.. jd xrisau sgt..skrg byk pyakit kucing.. so far alhamdulillah semua okey dh 6 bln prgnant..