Boleh tak puasa?

Salam mommies. Saya baru je pregnant dalam 4 minggu. Saya nak sangat puasa tp takut kandungan nanti tak ada zat. Saya ada juga search google, ada yang cakap boleh puasa. Ada yang cakap tak boleh, nanti baby tak ada zat sebab masih baru kan. Saya keliru, nak la tahu pendapat mommies. Boleh ke puasa masa awal trimester nie?

6 Các câu trả lời

masa trimester pertama baby memerlukan zat untuk tumbesaran dan perkembangan organ2. tlg la jgn merumitkan. kamu boleh tahan lapar, baby boleh ke? puasa blh ganti. fikirkan

3y trước

Ok sis. Betul ckp sis tuen

bergantung pada kemampuan .. tp biasanya doc x galakkan puasa utk trimester pertama ni .. tmbh klu jenis yg ada alahan muntah2 pening mual .. mmg sangat-sangat xdigalakkan

3y trước

sya wlupn dah masuk trimester kedua pun xboleh nak puasa sgt .. sbb sya mmg ada gastrik .. tmbh pulak msa trimester 1 sya alahan teruk .. so nurse x suruh puasa sbb takut nnt berat turun n risiko pada baby

ikut pada bdn sdri. mcm sy prgnt thun lpas dpt full puasa wpon bru brapa mgu prgnt. alhamdullillah skg da 3bulan mkin cerdik.

sy da msuk 4 bulan ni pon xmampu nk puasa .. sbb ble lpr loye mual .. kdg tu jd pedih ulu hati kalo lmbt mkn .. 😓

3y trước

biasa la tu .. tmbh klu ibu dia ada gastrik bagai .. lg berat .. masuk 4 bulan ni mmg baby nak membesar n kita akan jadi kuat mkn, n msa ni roh masuk dlm rahim kita dah .. so berat sikit la huhu ..

jgn puasa lg bhaya baby..klu trimester ke 2 ok la itupn bgantung keadaan diri kita 😊

Kalau ade alahan dan mabuk ke memng xdgalakkan puasa .