MUNTAH TELAN ZINCOFER

Salam mommies. Baru baru ni nurse bg saya zincofer utk tempoh dua mggu. Masalah saya, lepas makan ubat dan minum plain water, saya akan muntah. Mommies ada tips x? Ke mmg normal?

14 Các câu trả lời

Sama la sis, hari tu nurse bg zincofer. Ubat ni sgt baik sbnrnya sbb merangkumi semua vitamin yg d perlukan utk ibu mengandung. Mula2 mkn zincofer kepala pening sgt tp still makan jg. Tp lama kelamaan bila mkn mesti muntah even mkn sblum tdur. So sy jmpa kat doc dan bgtau x bole mkn ubt ni rasa nak muntah jer, so dia tukarkan zincofer dgn ubat yg lain dgn kandungan yg sma dgn zincofer. Syukur alhamdulillah skrg bilanmkn ubat tu tak muntah da. :)

4y trước

Ubat@vit yg nurse gnti zincofer tu 4 jenis asing2.. Vit c, iron tablet, folic acid dan vit b complex.

Cuba telan dgn jus. Kot2 membantu. Pastu makan sebelum tido. If tak berkesan jgk, bgitau doc yg sis tak serasi dgn ubat tu. In shaa Allah dia akn kasi ubat lain. Sy awal2 pun zincofer jgk. Tpi tak serasi. Doc sarankan hematinik yg ada 4 jenis tu.

cuba mommy mkn ubat zincofer dgn jus oren tnpa gula sebb saya pon mula2 telan zincofer dgn plain water mmg akan muntah bila nurse suruh tukar cara minum dgn jus oren tnpa gula alhamdulillah mmg senang nk telan zincofer tu .

Makan zincofer dengan jus oren 👍🏻 sy dlu pun muntah bila ambik dengan air kosong. Tp bila gtau nurse, nurse pesan sruh try ngn jus oren. Takpun dengan sunquick kosong w/o gula. And sekarang takde dah muntah2 🤗

Tukar je sis, memang ada orang tak boleh makan. Macam KK area tempat Sy pon bagi zincofer. Saya beli lain dekat farmasi, obimin. Try gie klinik swasta dulu untuk pengambilan ubat yg sesuai.

sama macam saya dulu. berat badan tak naik, lepastu makan zincofer asyik muntah. makin lemau badan. bagitau nurse memang tak boleh nak makan vitamin tu. nanti dia bagi vitamin lain.

Makan sebelum tidur sis... zincofer nie bagus untuk org hb rendah.. sy makan start mengandung sampai skank da 36minggu.. Bacaan hb bagus je... sebab sebelom pregnant sy memang hb low..

4y trước

Xpe sis.. sy dah tanya doc ngn nurse.. dia cakap boleh je makan sebelom tidor. Janji makan ubat tu..

Sy pun macam tu bila muntah badan start jadi lemah. Jadi sy makan ubat time sy ngantuk sgt atau sebelum tidur.

4y trước

Saya cuba. Thanks sis

Sis blh mkn ubt dgn jus oren utk hilangkan rsa nk muntah tu. Klau rsa xdpt jgk bgtau nurse utk tukar ubt.

4y trước

Okay saya cuba. Dgn plain water mmg tak jalan. Thanks sis

Sy tukar mkn maltofer baru ok... Drp zincofer, obimin, iberet, semua xleh telan.