Muntah selepas makan ubat

Hi.. Sy nk tanya.. Ada tips dak untuk mengelakkan muntah selepas mkn ubat "Zincofer" yg doktor bg ni? Nurse suruh minum jus, lepas 10 minit muntah.. Makan dgn vitamin C pon muntah. Makan time nk tido pon muntah. Cmne yer?#ingintahu

Muntah selepas makan ubat
105 Các câu trả lời

nurse kat klinik sya pergi ckp.. ubat Tu mesti pastikan perut ksong baru vit tu bdan dpt serap dgn baik... tunggu 2jam selepas mkn sarapan baru makan Tu Vit .. n nak makan malam pun.. Lepas da 2jam mkn Malam baru take Vit.. if Lepas mkn ubat dgn 2gap sbelom Tu perut ksong bole Amal makan gula² mint utk elak mual Tu.. sya dlu MSA trimester 1 selalu Leps mkn vit rsa mual.. sya Amal makan gula² mint eclipse Tu.. tapi ikut kesesuaian tekak sis la Yee ..semoga membantu 💖

same here, anak first boleh telan zincofer n hb terus Naik cntik. preg anak kedua ni telan je muntah. semalam makan ubat sejam selepas makan ubat, then tido . sejam pastu terjagaa nk g toilet, nk tido balik xleh sb dh rasa mcm loyaaaa sgt2. then muntah jugak. for me, better iberet jugak walaupon bau dia busuk skit,tp mnum ngn jus boleh je telan, then tido n kalau terjagaa balik pon xde nk muntah2 dah. hihi.

Samalah saya. Makan dah 3 biji. Tukar pagi ke malam pun still sama muntah perit ya amat. Saya bagitahu nurse, nurse continue ubat yg lama obimin tu saya boleh makan. Jgn makan ye kalau tak boleh, inform nurse terus. Nanti dia tukar ubat yg lain. Bahaya jugak kalau selalu muntah

saya makan pg mesti kena tdor lepas tu. x boleh tgk hp, x leh ada cahaya, x leh bercakap.. terus selebung.. pejam mataaa. minyak cap kapak mmg sentiasa ada.. kalau makan mlm betul² sblm tdo terus makan.. jgn makan gap nk tdo lamaaa.. nnti still loyaa muntah

Macam saya biasa lepas makan zincofer saya makan buah oren or sunkist Btw sis first mom kan kan tahu tak pasal kuning saya tasneem naturel consultant saya ada jual set newborn tasneem dan lain-lain lagi penjagaan bayi boleh contact whatsapp 0189724257 kak cha

samalah cam saya.. tp sy mmg give up nak mkn.. tak tahan sbb sakit bila muntah.. pastu ngan sakit kepala.. skrg sy cuba makan maltofer tp beli sendirilah kat farmasi.. pastu st beli obimin sendiri.. kalau minum ngan air buah sy kena gastrik plak.. 🤣

bgtw misi n doc..nti doc akn tukakn kita ubat jnis yg lain..mcm sy dlu xblh telan zincofer..kalau mkn kepala rs pening sgt2 dan muntah nonstop..selepas tu doc suggestkn sy mkn iberet.. alhamdulillah lepas tu smua ok..mkn iberet smpai bersalin

Terima kasih semua yg balas pertanyaan sy. Sy dah tukar ubat tadi. Nurse suruh try Obimin pulak.. Ada sesiapa2 yg mkn Obimin jgk? Makan mcm Zincofer jgk ke? Sy tnya nurse td dia ckp sama je dgn Zincofer. Tkut muntah lagi je. hihi

3y trước

saya awal anbil obimin....pastu dokter tukar zincofer tu...mmg akan rasa nak muntah...saya bg tau dokter saya xtahan zincofer tu...dokter tukar kepada ubat lain...sama kebaikannya mcm zincofer tu...tapi xde la loya nak muntah....

bagi Tau pada nurse yg jaga awk nnty dy tukar ubat lain sya sblum ni pun makan zincofer pastu muntah2 mcm2 Cara dh try ngn air buah apa smua tpi still takk boleh .. pastu nurse tu bgi Tau doctor Dan doctor suruh tukar ibret folic

3y trước

Sama macam sy.. Sy xblh telan zincofer, lepas tu nurse sy tukar iberet 500

Saya makan ubat ni 2 biji dgn air limau kosong suam.. Mmg loya and nk muntah.. Seeloknya lepas mkn tu pksa diri tidur.. Saya mmg cuba tahan je untuk ank sbb hb saya low.. Alhamdulillah sekali je penah muntah.. Skrg tk muntah dhh..

3y trước

Wah, alhamdulillah naik. Saya belum check lagi tapi harap naiklah. 😥