mcm mna cara kira

Salam mom2 semua..mcm mna kita nak tahu kandugan kita dh brpe bulan? Ada yg ckp awl period n ada yg ckp last period? Mna satu ye..

12 Các câu trả lời

Mcm ni sis, last period tu maksudnya period terakhir sblm sis missed period utk circle yg seterusnya. Contoh mudahnya, katakanlah sis last period 1/1/2020-7/1/2020. Then, pd 1/2/2020 sis dh missed period so sis kira minggu kehamilan dr tarikh 1/1/2020. Itulah tarikh last period sis. Mudahkan. Harap sis jelas tentang hal ni. Thats why kita sepatutnya catat tarikh setiap bulan dtg period tu😊

Last Menstrual period (LMP) maksudnya hari pertama flow period keluar. Jadi kiraan bermula tarikh first day period. Tapi usia sebenar bergantung pada tarikh persenyawaan, sebab kadang2 ada yg jenis period tak teratur & hari subur dia tak tetap. Klau period jenis teratur just follow LMP bagi period tak teratur kena confirm melalui scan je utk tahu usia sebenar kandungan..

Doc akan estimate usia kandungan mengikut hari pertama period terakhir kite. Means kalau last cycle period 1Jan-7jan 2020, so doc akan ambil tarikh dari 1jan untuk estimate due date. Ni yg sefaham sy la.

Sy pun tak pandai kira juga.. Tarikh awal period pun sy tak ingat main agak je sbb tak sangka nk prgnnt pula.. Jadi sy ikut yg scan je..

Sy pun sama masih keliru ni🤭🤭 mcm sy hari pertama period 21 November bulan 21 Disember pulak tak period MCM ni kira bulan November ke

4y trước

Yer.. kalo nurse tanya bila hari pertama last period? Sis jawab 21 nov. So nurse akan kira estimate due date bdasarkan tarikh tu. Kalo key in dlm app pn.. LMP (last menstrual period) tarikh 21 nov.

Sy xtau kira langsung..hahah..bile buat buku pink terus ckp tak ingat 😝😝

nnt dah scan kat situ blh tahu last period bila... jgn risau...

Tarikh hari pertama untuk last period tu.

Byse doc akn kre dr hr 1st last priod..

Mmg last period. Tp hri pertama Tu.