ubat steroid

salam, mana satu yang betul ye? saya nak elakkan pakai steroid tapi pendapat masing masing lain😅 dua dua doctor bertauliah. saya dapat info fobancort ni takboleh letak di muka. lagi lagi bayi 1 tahun

ubat steroid
1 Trả lời

Ada steroid awak. Boleh rujuk pada leaflet cream ni. Ada juga dinyatakan tak boleh digunakan untuk kanak-kanak bawah 2 tahun melainkan atas saranan doktor. Jadi doktor sahaja yang boleh decide boleh pakai atau tidak.

7mo trước

I understand your concern. Saya pun macam tu mommy. My kid pernah naik ringworm masa 8 bulan. Saya bawak jumpa paediatrician anak saya. Paed pun tahu yang saya kalau boleh nak elakkan steroid untuk baby. Then paed kata 'no worries mama, I bagi cream yang takde steroid then mama monitor dulu. If within a week tak elok juga, we need to on a steroid cream but not to worry still it is controllable and safe to be used.' So saya pun guna la normal cream tu for a week. Tak elok juga. 2nd visit tu, like what he said, steroid cream wil be prescribed. His prescription was to apply it lightly in affected area, 2x a day. Jangan lebih jangan kurang. Alhamdulillah dalam masa 4 hari dah sembuh. Sorry terpanjang pula story saya. Hehe Apa yang saya cuba sampaikan ke awak, saya faham our concerns as a parent to our child. Tapi mommy, doctors they knows best. InshaAllah selagi terkawal, it would be no harm. Kalau awak masih ragu2, awak boleh dapatkan option di klinik lain. Yang seeloknya klinik pakar