Bila mula rasa baby kicking?

Salam ibu2, sy skrg alhamdulillah 19 weeks. Bila kita start rasa baby dalam perut ya? Sy first baby, dan perut agak tebal. Sebelum ni ada la rasa mcm angin berombak2 mcm tu, tapi tak tak kerap. Sy jdi risau smpai kan tiap minggu sy p scan kat swasta. Tapi tulah suri rumah ja, xnak la bebankan suami sgt. Cuma sy jdi risau sentiasa. Sy ttc 4 tahun. Tu yg jdi lebih anxiety tu. Siapa yg ada pengalaman boleh share tak?

11 Các câu trả lời

normal je sis. saya org yg bekerjaya pun saya scan wktu nk cnfirm pregnancy jee msa 6w. sampai sekrng 23w dh blom scan lgi. sbb rugi asyik nk scan. btw jngn fikirkn sangt just doa. saya ckp berdasarkan pengalaman sbb saya pernah gugur. bru 19w ruang dlm tu luas. setngh org bila 18w bby xgerak diorng risau tpi yg pelik msa 8w pon bby dh ada kenapa xrisau? haa gitu soalannya. xsemestinya klau dh strt rasa tu trus rasa smpai xboleh nk tdur. setiap org xsma pengalamannya

Sy pun ttc 4tahun dan berat 90kg. Sy mula rasa baby kicks masa 21weeks. Paling jelas rasa bila kita baring mengiring ke kiri. Waktu petang & malam after dinner. Sy perasan after minum air sejuk atau aiskrim, rasa dia gerak. Sy pun scan sekali sbulan je, taknak bebankan suami. InsyaAllah baby ok je dalam perut. Banyak2 doa, baca AlQuran untuk dia dengar, cakap2 dgn baby. InsyaAllah semua ok je😊

10mo trước

Baik sis terima kasih yaaa

Saya 18 weeks. Twins pregnancy. Sy pn belum rasa baby gerak. Taktahu n tertanya macam mana rasa baby gerak . Sy pn first time mom kat sini. Kebetulan Bru je checkup smlm alhamdulillah baby Sihat. Sy rasa sbb kecik lagi kot even twins pn. Sbb masa scan pn baby pusing sana sini maksdnya ruang dlm perut kita besar lg, so tk rasa dia gerak. Maybe nnti kot rasa 😂

sy ex ttc. kita pregnant ni kena +ve thinking, happy2 baru kndungan pun rasa selamat dan seronok, so pls buang jauh2 perasaan yg xbagus tu. kicking atau gerak usually 20w keatas blh rasa bergantung pd fizikal ibu. klu bdn berisi, dlm 23-24w baru rasa. but jgn expect rasa kick non stop. dia halus saja..klu awk tgh buat kerja ke apa mmg tak perasan.

10mo trước

Baik sis in sha Allah sy cuba positif. Terima kasih yaa sis. Semoga Allah balas dengan kebaikann 🌸

sis boleh beli Doppler,boleh dengar jantung baby.. sesetengah org lambat untuk rasa pergerakan baby..lagi-ii first mom..so jgn stress sis..stress tk elok untuk ibu dan baby..just enjoy the moment kalau ad tgok pasal -ve about kandungan cepat-ii scroll.. tu buat kita overthinking je..

10mo trước

cepat-ii scroll sis.. hihi kene tengok yg comel-ii je ..baru baby pun comel.. nt stress.. kita tgok yg cute-ii je..

kebanyakan ibu² akan rasa pada bulan ke 5, tp sy dulu 16week dah rasa bukan gerakan la cuma perut tu mengeras and senget sebelah😂 kalau rasa tandangan tu 5bulan lebih baru sy rasa

Baby kita sama week, dia pun bergerak sikit2 macam tu je, kdg2 rasa cam gelembung udara dan perut saya juga agak tebal 😊 Jangan risau mommy…

10mo trước

Yekee siss, baik siss 🌸 Thank youuu tauuu. Kerap risau jaa skrg ni lepas pada fasa alah 😂

Saya mula rasa baby kicks masa 19week.malam2 jer aktif tapi sejak masuk 23week ni dah macam kurang aktif. Normal ke? Risauuuu

Sy dh rasa baby sejak 16weeks. Anak ke lima . Baby dh start kicking tu. Cuma 1st baby mungkin ibu kurang perasan. 😍❤️

Saya tiap mlm dia main bole sepak 😂 dia kick smpai nk tkncing mommy