First Baby

Salam ibu2, sy first pengalaman ni naik 2line.. Alhamdulillah ramai kata positif.. Tp bila nk cek dkt klinik utk confirm asyik nurse tak bagi sebab baby kecik lg katanya, suruh dtg buka buku pink lg 2weeks. Sy cuma nk confirm kan dulu dgn doc betul ke sy pregnant? Sampai sekarang sy berharap sy betul2 preggy dgn bantuan upt ni ja.. Xdpt confirmation dr doc pun.. Tak tenang sy jadinya.. Sorry sy first experience so bnyk x tahu.. Apa pendapat Ibu2? Memang always mcm ni ke?

First Baby
31 Các câu trả lời

Klau ke klinik kesihatan gov, bagitau period lewat dah 2 minggu ( bawah 2 minggu kdang doc anggap lewat period biasa tapi jgn tipu pulak, belum 2 minggu tapi cakap 2 minggu), bagitau ada rasa tak selesa dkat perut ke apa ke, nanti doc akan suruh pergi test air kencing. Klau nak cepat p swasta, straight to the point dkat kaunter pendaftaran tu nanti terus dorang suruh test air kencing sblum jumpa doc. Bagi buku pink, at least 7 weeks and above baru KKIA akan buka sbab 7 week tu klau scan dah boleh nmpak jelas dah,jantung pun bleh nmpak. Bagi results UPT tu, ada ditulis dekat kertas pembalut tu, apa makna naik 2 garis, apa makna naik 1 garis or tak naik apa2 langsung. If period belum lewat 2 minggu memang klinik malas nak layan sbab kdang2 org yg ada masalah hormon. Tapi dah terang lagi bersuluh UpT double line terang tu & nurse pn suruh dtg lg 2 week bleh follow je. Pergi swasta nak scan pun susah nak nampak lagi klau masih terlalu awal .

4y trước

Okay sis, tq info yaa.. InsyaAllah lepas raya ni bby dh 8w, dah boleh trus buku buku kot ye. 😊

lebih kurg sya . tapi sya x lewat period. sya cek 5 hari awal sblm date period . septutnya Tarikh period esok 24hb raya first😂. even sya cek awal .. upt naik dua lime trg. (2-3 harinie cek naik line mcm biasa). sya pi swasta scan mmg x nmpk apa2 . tpi doc ckp komfom pregnant cuma awal lagi. Just dpt nasiht klu bleeding trus ke klinik or hospital.. N jgn lupa acid folid. Buku pink blum buat. 😂

4y trước

Hehe baby January 2021 lah ni yee..

Awal2 dlu lps cek upt positive sy xpegi klinik pun, sbb slagi xbleeding or sakit InsyaAllah xde pape, after 7 weeks (kira guna apps) kalau mmg xde period pegi cek swasta, time tu sy cek pun dr kata kecik lg xnmpk sgt, as long as xde bleeding InsyaAllah ok Then bru last week dh 12 week pegi gov bukak bku Pink, alhamdulillah dh ad heartbeat smua..

4y trước

Alhamdulillah.. Ikut pengiraan sy baru 6 minggu harini. Tadi baru pergi scan, tp tak nampak lagi. So doc suruh tunggu dulu dlm 2 minggu ke atas lagi. So far... Alhamdulillah takde bleeding dan sakit. Alahan pun dh berkurangan.

Boleh buat pengesahan dekat swasta...if kt kk biase dorg akn start buat buku 8 week ke atas melainkn ade msalah cm sy...sy ade pitam mse awal preggy jd kna buat buku mse 6 week.. Tok follow up dgn doc n nurse...dont worry sis bila naik double line gitu biasenye mmg preggy...tahniah n take care...bli acid folic kt farmasi...mkn tetiap hari....

4y trước

Baik, tq sis.. Selamat Hari Raya 🤗

Saya pn sama. Lagipun puasa kan (puasa hari ke 3)..tp time tu baru 4week...sy scan x nmpk..doktor x bagi sy puasa..so sy x puasa sampai la ke hari nie..dalam msa yg sama,tfikir jgk sy nie prgnant ke x sbenarnya...tapi tawakal je..puasa boleh ganti..sebab 3tahun ttc..alhamdulilah,mggu lepas sy scan,da nmpk jantung baby..syukur..

4y trước

Skrg da 9week

Salam mommy to be... tahniah dah jelas sangat tu linenyaa tu.. tahniah tahniah.. saya pun x lupa memori masa naik dua line hari tu.. utk jawab kerisauan sis tu, baik terus ke klinik swasta.. kita nak scan. Saya alhamdulillah pegi klinik swasta panel office, Dr scan je biarpun baru nak masuk 5 minggu..

4y trước

Trus ke klinik swasta lah sng ye, tq sis 😊

Sy 6 weeks ngandung tak sempat bukak buku pastu gugur. Nurse marah saya sbb tak bukak buku awal. Sebab benda ni record untuk pregnancy akan datang. Pelik pulak nurse kat tempat awak. Second pregnancy saya 5 weels terus bukak buku lepas check positive. Tp memang sy pergi section pesakit luar.

4y trước

Oh yaka, sis stay area mana ya? Sbb sy pergi tu msa kandungan 6w jgk, tp nurse kata kecik lagi, dia akn utama kan yg 8w~12w dahulu utk buka buku. Alhamdulillah sis boleh buka buku awl.. 😊

Awk pergi kk je..bahagian pesakit luar.. jumpe doc ckp dah buat upt sendiri kat rumah.. double line.. nak confirm balik je.. nnt doc suruh test urine.. jgn pergi bahagian ibu anak.. mmg nurse x kasi kalau kecik lagi.. sy dulu buat mcm tu je.. bila doc dh sahkan.. baru g bukak buku

4y trước

Pulak.. sian awk.. sabar ye.. sbb masa sy tu.. diorg ok je.. xpe2.. jaga diri... jaga makan ye.. sy doakan semua nye berjln dgn lancar. Mudah2an.. insha allah..

Sy dlu p klinik swasta...tp xscan pon...doktor cuma test upt...pastu dia ckp ye awk pregnant...pastu dia akn tnya bila last priod awak...sy buka buku 2bln lbih...msa tu 10mggu mcm tu...sy nasihatkn sis p klinik 8mggu keatas ye...time tu scan akn nmpk bby heartbeat..bnykkn berehat

4y trước

Okay sis, thanks ya info 😊

Ada tu. Jangan risau. Saya check upt dapat double line masa tu baru 4 weeks lebih. Saya buat confirmation dengan doc masa 10 weeks lebih dan terus buat buku. Kalau double line pekat tu confirm dah pregnant. Jaga diri ye. Jangan buat kerja berat2.

4y trước

InsyaAllah tq ya sis 💕