Bila boleh pregnant semula..?

Salam ibu2 semua…nk ty pdpt skit ni…Sy kguguran pd 26/6,usia kndungan dlm 2 bln.masa bleeding tu g hspital,doc x cuci cuma korek gn 1 alat ni tnpa bius..sakitnya jgn ckp la…lps sminggu sy sakit2 lg cm sakit sengugut.rs xsedap ati g scan klnik swasta,doc stu gto ada kantung lg tertinggal n dh hancur kt dlm..trs bt DnC kt klnik swasta pd 6/7.lps tu bru la rs ok & da x sakit2. Sy nk ty.. adakah sy kn jarakkn tempoh bberapa bln utk pregnant semula..? Rezeki saya kawin lmbt.. umur 42..jd klu blh nk cpt ada bby.. sorng pn jd la..tp sy xpasti lps kguguran ni blh trs plan utk pregnant atau kn tunggu tempoh tertntu…mohon bg pndangan @ share pngalaman.. Tq yea…#pleasehelp #bantusharing #firstmom

2 Các câu trả lời

Hi awk. Sebaiknya tunggu sekurang2nya 6 bulan utk makesure rahim dan badan kita kuat utk hold baby semula. Sy pun lepas gugur, 6-7bulan baru dapat pregnant dan alhamdulillah skrg menunggu masa utk bersalin. Makesure walaupun gugur, perlu pantang. Sy gugur 10w. Lepas tahu gugur, sy pergi berurut 4 kali. 2 kali utk makesure kantung dan janin complete keluar dan 2 kali lagi urut utk naikkan balik rahim. Urut naikkan rahim tu jarakkan sebulan sekali je. Bertungku utk kecutkan rahim, minum air akar herba dan mandi air panas. Then jaga makan, exercise, jaga emosi. Mmg kita sedih sgt2. Tp jgn fikir utk cpt pregnant sbb nnti akan buat kita stress. Dlm tempoh 6 bulan tu, jgn stop makan acid folic. Both husband and wife utk makesure chromosomes yg hasil nanti berkualiti. Sy dan husband juga ada amalkan madu khalta. Ada utk suami dan isteri. Yg penting, dua2 kena contribute bg kerjasama utk pregnant semula ye 🤗. Semoga ada rezeki awk dan suami nanti. Kalau perlu consult dr, pergi la jumpa dr. Sy dan suami byk kali consult sampai ke jumpa pakar obygn di hospital private. Tp itulah yg sy share

1y trước

Terima kasih bg pndangan n nasihat… semoga urusan bsalin awk dpermudahkn

lepas kuguguran tgu atleast 3m. sebaiknya 6m utk bagi rahim u btul2 kuat utk support next pregnancy. kalau u plan terus utk mengandung possiblity utk keguguran semula sgt2 lah tinggi sbb rahim u belum ckup kuat lgi.

1y trước

Terima kasih bg pndangan.. smoga dimudahkn urusan puan..