belum ada tanda

Salam ibu2, saya da 38w 2hari tapi masih tkda tanda2 nk brsalin, ada tips tak untuk cepat bersalin ? ank first takda pngalaman lg, saya kerap berjalan jugak, smpai bengkak2 kaki saya hihi 😅

17 Các câu trả lời

alhamdulillah saya da selamat bersalin pun, brsalin minggu ke 38, 3hari 😁 sakit contraction tu dtg kul 7pg masa tu huby nk g keje tp saya tak bg sbb takut apapa tp dia nk g jgk tp saya larang dia jgn g pastu dlm kul 8 lebih pun contraction mai lg n kjap2 2,3min sakit mai nk pegi masa tu huby g keje jgk, dia kata alaa lmbat lg tu yungg mgkin mlm ni or esk 🙄 sabo jela, da la 1st bby kan eeeeii geram ahahhaah then masa tu Mil saya ada skali gan adk ipar, Mil call huby suruh balik sbb dia tgok saya sakit sngat, biasa klau pg2 tu saya buat breakfast dlu tp kalini nk brsalin tak mkan pun, just smpat minum susu je adk ipar buatkn, then dlm 10 lbih mcm tu huby pun balik, cepat2 g hspital, masa tu brang2 bby gan beg pun tak msuk dlm kereta sbb huby ckp takut nnti panas 😑 sbb huby jnis yg cool brtenang orgnya sya yg jenis klang kabut 😆 then pstu sumbat la semua brang, kmain huby bwk lajuuu dgan Mil n adk ipar follo skali, pstu smpai hspital trus p kcemasan naik krusi roda then trus msuk LR doc check2 da 6cm katanya da boleh brsalin 😂 nebess ko, da tau masa ni mmg huby tk boleh msuk LR skali 🥺 tp saya just mnta dia doakn je da ckup, smpat la jgk cubit huby dlm kete sbb dia kata lmbat lg nk brsalin ni eeii geram la saya 😑 pstu dtg la doc check dia pcahkan air ktumban smbil2 tarik nafas brzikir then tgok2 da 8cm pstu tepat jam 12.59pm saya slamat melahirkn bby girl sbrat 3.05kg alhamdulillah 🤱🏻 rasa cpat n mudah je saya brsalin, tips saya dlu suka brjalan, even masa shari sblum nk brsalin tu pun saya ajak huby g jlan2, suka benoo jalan hahahahha smpai bngkak2 kaki, hritu pun smpat g brcuti ke ganu hihihi 🤪 tp tula brsyukur sngat dprmudahkan brsalin 😭 huby pun tak sngkaa hihi now bby pun da msuk 3month 😘

4y trước

alhamdulillah sis, takut jgk snarnya biasa org ckp bby 1st ni lama kt LR 😁 syukur la Allah prmudahkan segalanya hihi ☺️

Sy bersalin 40minggu satu hari. Alhamdulillah xkena induce pun. Seminggu tu sy dok turun naik tangga. Squat. Jalan itik. Lps tu ari ke 40minggu tu kebetulan bday kakak saya. Sy jalan pegi mall. Pastu mlm tu pukul 10 mlm da start rase contraction pain and turun tanda. Tp sy tahan dulu sket. Pukul 12 mlm sakit da makin teruk. Sy pegi hospital. Tp bukaan br 3cm, contraction da regular. So kene warded. Pukul 3pg da makin sakit sgt2. Pukul 6 pagi bersalin. Alhamdulillah. Anak 1st.skrg da nk masuk 6 bulan Mse dlm 38 minggu sy kerap usap perut sy smbil baca doa nabi yunus mse dia dlm perut ikan " Lailaha illa Anta subhanaka inni kuntu minadhdhalimin" Mase contraction pain dlm ward tu pun sy baca je ayat tu dgn selawat byk2 Alhamdulillah urusan bersalin dipermudahkan. Contraction pain 3 jam, lepas teran 3/4 kali baby lahir tanpa komplikasi.

Risau jgk kn lom ada tnda2 lgi.. sy yg dh nk msuk 38 mnggu pn dh risau lom ada tnda lgi ank dlu2 36 mnggu bernk dh nie myb fktor usia kot 🤣pstu hmpir 13 thun xbernk jdi lmbt ler kot😆mcm2 buat kt umh.. bila mlm je kki dh bngkak.. mnum milo gn majarin pn dh.. mkn bendi pn dh buat ketuk ketampi pn dh myb lom di takdir kn nk bernk jgak kot.. kna lah tnggu ms btul2 allah izn kn bru lah lahir bby kita kn.. moga kita smua di permudh kn urusn yee..

sy lahirkn baby masa 38week4day...x fikir pun nk brank awl, cuma x nk overdue je...msa to tgh pujuk suami balik awl2 sbb sy bosan duk kg (msa to suami kat KL)...suami ckp sminggu sebelum due dia balik lah...last2 hbis kerja to juga dia kna balik sbb sy dh masuk wad...msa to bukaan baru 1cm, tp air ktuban kuar sikit2...mlm nya jumpa skejap dgn suami (wlaupun musin pkp tp mintak juga dgn doc nk jumpa suami) n pagi nya sy beranak🤣🤣🤣

Saya dulu dapat petua minum air suam awal pagi sebelum sarapan. Pengalaman saya, beberapa hari sblm due buat rutin check-up, nurse kata baby masih x engage sedangkan due dah hampir. Lepas tu saya minum air suam awal pagi dua hari sebelum due date, esok subuhnya air ketuban saya pecah. Dan baby saya selamat lahir awal sehari dr due date. 😊

Labor exs : Squat, duduk rama², cangkung luas2 dan kalau larat cangkung atas jari-jemari kaki je, tapak kaki tak memijak lantai. Mana terdaya lah. Buat 3 ni je dah boleh ada contraction. Kalau kat youtube *Home induce / Labor exs. Maybe membantu. And banyakkan berjalan tu mmg membantu

Saya pon dh 38w4d skrg tp x de tnda yg perlu ke hosp . Tanda lain-ii dh ad . Kemarin dtg sakit main-ii sampai menangkap kt pinggang + kerap ke tnds membuang tp lps dr tu elok dh x de tnda apa-ii . Baby gerak pon okay even agak slow sikit tp cukup 10 . Haha klu boleh x nk overdue jugak #anakfirst .

sy dlu bersalin anak sulung tiada tanda2 bersalin , tiba2 terus terberanak nasib baik hospital dkt je 😅 hahha ingat kan sakit perut sbb nak berak je skali bby yg kluar 😆 mo x kelam kabut sampai baju2 baby pun xbawa . sy doakan semoga sis dipermudahkan bersalin Aamiin

4y trước

Sma sis sya pun masuk 39week hri ni.. Tp tanda2 blm ada.. Harap kita d permudahkan bersalin sebelum date EDD.. 🙏🙏🙏

sy bersalin 35weeks anak first turun tanda drah.. smpai hspital buka 3cm.. tk rasa sebarang sakit.. smpai da buka 8cm tk rasa apa2.. Dr pecahkan air ktuban.. terus bersalin..

2y trước

dari 3cm nk ke 8cm tu lambat x sis. mase tu kat hospital ke .

Saya overdue, siang lepas checkup buat squat banyak kali sampai lenguh kaki 😂 malam dah rasa keras je perut, subuh dah contraction pergi hospital bukaan da 3cm..😂