13week 3day

Salam and hye para ibu semua. Ini adalah kandungan saya yg pertama. Saya kan, sejak 2 ke 3 harini asyik overthinking 😓 kdg terfikir, okay ke janin dalam kandungan saya ni Saya last scan masa kandungan 8 minggu, Alhamdulillah dah ada heartbeat. Kemudian masa buka buku pink di KK, Dr takde buat scan sbb Dr kata masa scan sebelum ni janin dah ada heartbeat. InshaAllah minggu depan, saya ada appt di KK. Apa yg buatkan saya overthinking adalah saya takde alahan mcm mual² atau loya, cuma kurang selera makan terutamanya bila menu yg ada sayur (sebelum mengandung saya amalkan DSSS, jdnya sayur mmg makan setiap hari) dan cepat letih sikit. Saya takde niat untuk ada alahan mual² atau loya, muntah² sampai lembik org kata, tp itulah kdg terfikir okay ke keadaan sebegini untuk ibu hamil. Sekiranya ada rakan² ibu yg sudi berkongsi pengalaman semasa hamil sebelum ini, saya dahulukan dengan ucapan terima kasih. Doakan saya ya ☺️

41 Các câu trả lời

sme sis..sye pon overthinking...rsau...smua ade la...mggu dpan jumpe doktor scan utk 12 week...harap2 dpt dgr dah bunyi heartbeat...2 mggu lpas nampk jantung brkedip ja...sye pon alahan kurang...dtg skali skala je...tu yg lg buat overthinking..harap2 baby sihat dan mmbesar dgn baik dlm rahim kite ye mommy smua🤲🤲🤲

saya preggy bby pertama 2thn lps alahan teruk tpi mujur time tu xbekerja..preggy bby ke-2 pun alahan teruk dan mengah yakmat..umah dh la tingkat 3... mujur la suami memahami tlg jge anak first, basuh bju, memasak sikit2..sye ni nk muntah sepanjang masa dan muntah satu hari 2-3hari perit mat...hahaha

sama dengan sy, first pregnancy jugak. selagi tak scan asyik duk overthinking. takkan tiap kali overthinking nak scan kan. hahaha tp tula, alhamdulillah sy pun takde alahan. skrg 16 weeks, tp risau je tah ok ke tak baby dalam perut ni, moga baby kita sihat2 je ye mommy to be semua ♥️

alhamdulillah, sy first mom dari mula dpt tahu scan pregnant 9 week smpi 29 week, x de langsung alahan, mual, mcm biasa, tapi suami jer teruk alahan x de selera nk mkn, muntah2, kadang kesian kt suami. sy tak sempat nk overthinking,sbb sy sering terlupa yg sy ada baby dlm perut.

Normal puan. Sy pun tak ada alahan cuma tak bole bau wap nasi 😂. Awal trimester tak ada selera makan juga. Mkn pun bape suap je 😂. Nanti check kk akan ada check dengupan janin tu jangan risauu. Jangan stress jangan overthinking. Tak larat buat something rehat je hehehe

hi mommy, do not worry too much. saya pertengahan 2nd trimester baru datang alahan & muntah². now sudah 23weeks selera makan masih on off. banyak happy kan diri untuk hilangkan overthinking tuu makan apa yg mommy suka, buat apa yg mommy suka. let's enjoy the journey 🤍

Best&untung bg yg mengandung &xde alahan,boleh mkn mcm2. sy pregnt ank ke 5, 14 minggu , tp alahan x bhenti lg. xde nikmat makan.. mkn skit je,terus muntah. Berat dah turun 6-7kg. Alahan ni atas individu. Bkn smua yg mngndung ada alahan. moga baby sis sihat..

Saya masa first pregnancy pon mmg tkdk alah apa2 mual muntah semua tkdk, lalu mkn lgi ada😁alhamdulillah baby sehat smpai skrg, now dh masuk 2nd pregnancy, kali ni baru ada rasa mual2 n tk lalu mkn, tiap pregnancy lain2 ragam badan kita

Takyah risau awak sy pun takde alahan, alhamdulillah skrg tgah countingdays ! sy doakan awak & baby sihat sentiasa dan dipermudahkan urusan ye. jgn overthinking tau. sbb setiap org berbeza2 bila pregnant nie. jd kita salah satu yg beruntung xde alahan 🥰.

lah alhamdulillah rupa nye ade yg sma sya pun mengandung ank prtama tpi xdah rasa alahan ape2 smpai sya pndai over thinking sya ni mengandung kah ni pdahal sya dah 11 minggu tpi pndai tertanya-tanya sya ni mengandung kah atw ndak ni🤭