Cairan Coklat

Salam, Hye Mummy .. Nak tanya, siapa pernah keluar cecair warna coklat di faraj masa hamil ? Apa faktor keluarnya cairan tu ? Bahaya tak untuk kandungan ? Perlu ke pergi emergency hospital atau klinik? Cairan coklat keluar dari semalam lepas daki tangga semalam dalam keadaan lapar. Sampai je rumah, menggigil satu badan. Cairan coklat tu still keluar hari ni. Buat masa terdekat ni memang tak ada bersama dengan suami. Apa perlu buat ya ? Perlu ke emergency untuk check tak ya? Siapa ada pengalaman yang sama?

Cairan Coklat
27 Các câu trả lời

Hi sis..itu namanya 'spotting' klu ada brownish discharge..means lendir cmpur drah..sllunya awal2 khamilan itu adalah common..sbb proses janin melekat di uterus adalah salah satu penyebab nya..sya jga mngalami nya dlu..sya ke klinik dan brtnya dgan doc sya..doc check janin..ok takda masalah..cuma d nasihatkn jgan trlalu aktif..dan doc sruh sya baring berehat sehingga 'spotting' tiada..tpi klu msih brterusan dan kluar drah yg fresh..kna cepat2 ke klinik..and klu sis spotting di selangi dgan ngilu di ari-ari (ur lower belly)..better pegi brjumpa dgan doctor..take enough rest ya..

5y trước

Orait. Thank you sis. 👌

Sy pernah kena jgk, daki tangga bawa beg besar, sbb masa tu tgh study kat uni .. Pegi hospital, tgk pintu rahim buka 2cm,usia kandungan masa tu 24minggu..terus warded, takut lahir pre mature.. Doktor inject ubat utk matang kan paru2 baby, in case klu baby nak kluar jgk time tu.. Lepas tu dorg monitor, alhamdulillah, semua okayy, baby tak jd kluar.. Pintu rahim kecik semula.. Doktor cuma pesan, jgn lasak, banyak kan rehat, kurangkan bersama suami.. Semoga sis baik2 sahaja 😊

2y trước

Hi sis nak tanya, masa keluar spotting tu, perut sis ada sakit tak? Saya risau ni sebab baru2 ni keluar spotting macam ni juga tapi saya tak sakit apa2.

Sy keluar spotting on off masa awal2 preggy..lepas tu Dr bg duphaston..stop kejap lepas tu keluar balik bila sy buat kerja berat sikit..sy refer dekat PAC 3 minggu lepas..kena masuk mulut itik dan check bukaan..lepas tu scan baby masih ok..teruskan mkn duphaston..spotting stop kejap lepas tu keluar lg..minggu lepas sy scan baby dah tak ada heartbeat dan mengecut..Lusa sy kena buat D&C ..

Sy msa awl2 mgdg dlu trun darah..risau jgk msa tu trus g hsptl n kna thn kt wad 2mlm..pstu dktr kta normal jea..sbb trun drh mcm nk hbis priod😅 smpai la msuk 6bulan br ok dah xdea trun darah..tp kwn sy dy trun darah penuh 1pad kta nya..mula2 ngt ok,tp gugur..stiap org xsma kn..seeloknya g hsptl.

5y trước

Yea bleeding..tp mcm nk hbis priod jea..msk 6bulan kea ats tu alhmdulilah,dah xbleeding..n sy mmg xbt kj berat la,dok rumah masak jea..yg lain mmg sy xbt.

Sy pernah kena lebih banyak dari ni,sblm tu kluar tompok² sikit je, entah selang bbrpa hari kemudian darah fresh merah keluar macam period masa tu kandungan 6 week, mmg cemas masa tu trus masuk emrgcy.. Doc bagi mc 15 hari sblm appoitmn semula.. Alhmdulillah skrg dah 10 week lebih .

Pergi hospital utk dapatkan update susulan... bukan ape, awal pregnancy better seek Dr advise... mase awal2 ni mummy2 akn lebih banyak rase bimbang which is not good... selepas consult Dr dan dapatkan pandangan Dr sedikit sebanyak boleh elak badan dr berfikir bukan2 ... Smg baik2 aje ...

Semalam pergi check dekan Dewan Bersalin Hospital Putrajaya. Lepas register, dokter check bahagian dalam Faraj, untuk check kalau ada bleeding darah. Alhamdulillah.. semua okey, dokter bagi Duphaston untuk kuatkan rahim & perlu jumpa Dokter semula untuk tengok progress.

Sy pnh kna cmni...mse ank ptma...trus g labour room...pastu trus admit...n kna msuk mulut itik utk amik sample...seriau rse....spjg mgdung time tu 2kli sy kna cmne...mgkin byk bjln or buat kje berat

5y trước

sama laa saya ..kene masuk labour room ... 2kali kene masuk kn bende mcm muncung itik tu ,,nak tengok bukaaan .. cuma saya xkene tahan wad ..

Saya pernah alami n saya terus ke hospital..doktor kata threatened abortion n dapat mc 2 hari utk bedrest..lepas tu x keluar lagi dah..skrg sy dah 20w..doa byk2 mommy n byk rehat k..

Terus pi hospital sis... Mcm sy dulu dia kuar sikit ja.. lepas tu esoknya terus kuar darah merah malam tu terus bleeding... apa2 pun sy doakan semuanya dalam keadaan baik