Tak Boleh Angkat Berat 1st Trimester

Salam dan hi. Betul ke 1st trimester kalau angkat berat atau naik motor atau buat kerja kasar ada possibility utk gugur? Lagi2 baru minggu ke 4,5 mcmtu?

9 Các câu trả lời

Kalau boleh elakkan. Sepanjang pregnant ni. Bkn hanya 1st trimester. Kes sy, sy bersyukur Allah nak menjaga kandungan. Masa sy x tau pregnant,sy terlibat kemalangan. Sy kerja lasak2. Angkat berat2 di tempat kerja. Sy terlewat tau ttg pregnancy ni padahal dah lama inginkan zuriat. Dah bertahun kawin. Nasib baik x jadi ape2. Alhamdulillah now dah 3 bulan baby dlm kandungan.

Bagi kes saya, betul. Sebab bila sy angkat berat dan banyak pergerakan masa kandungan bawah 12w terus bleeding. So, doc nasihatkan bedrest. Selebihnya boleh baca kat buku check up klinik. Bukan sahaja 1st trimester, sepanjang pregnant perlu elakkan angkat benda yang berat.

Alhamdulillah.. spnjg sy lalui 1st trimester.. mcm2 sy buat.. angkt beras , angkt bkul bju kotor, naik motor smpai ke Melaka 😂 alhamdulillah tkde ap yg jd.. tp seeloknye awk jgnla buat mcmtu.. brjaga2 setiap lngkah oky ☺️

Yup fasa pertma jgn angkat berat2 bt kije yg meletihkan atau g jln yg ade lnggar lubang2 possibility boleh gugur..Sb tu fasa pertma kne jga elok2...Klu kdua n ktga pon kne juga jaga tpi ringan2 sikit perjgaan..

5y trước

wc

Yup btl..xblh bt keje berat,xblh thentak sbb rahim sgt2 rapuh utk buat masa skrg...byk kn rehat no stress

5y trước

Thank you dear 😊

Betul. Jangan angkat berat2. Dan, cara bangun drpd tidur pun ada caranya.

5y trước

Cara bangun tidur boleh rujuk buku check up/buku pink. Kat situ ada explaination bersama gambar.

Better jangan buat kerja berat2 dulu sis. Banyakkan rehat :)

Yup saya pernah..sebab angkat bakul baju kotor je..jaga elok2 ye..

5y trước

Oo... Oke tq dear~

Ya sis... Bnykn rehat ...