vitamin kk meloyakan

Salam, boleh tak kita skip makan vitamin yg doktor bagi?? Sebab setiap kali sy makan, sy akan muntah balik apa shj yg sy makan. N jika x makan, xde pulak muntah.. Mohon pencerahan drpd mommy2 yang sudah ada bnyk pengalaman tntg perkara ini..?

14 Các câu trả lời

Sy ada skip ubt yg kk bg... Bila nurse dpt tw dy bising... Ubt yg kk tu bg nurse ckp pnting utk baby n kita..kalo skip takot trkena anemia... Cuba buka bku pink bhagian belakang... Ada info tntng anemia... Kalo sis xtahan jgk.. Sis boleh tukar ubt tu dgn ubt lain.. Tp kena beli sndri di farmasi... Ubt tu sedap perasa coklat xsilap... Cuba tnya nurse... Sy pn paksa kn diri jgk la mkn ubt kk bg lepas apa yg nurse bgtw.. Demi baby n kita.... Mkn wktu mlm sblm tido.. Insyaallah xmuntah... Slmt mncuba sis...

Masa saya preggy tahun lepas, KK bagi ubat zincofer. Tiap kali makan memang akan muntah kuar balik. Nurse advise makan malam bila nak tido. Alhamdulillah. Dapat gak telan sampai akhir preggy. Kalo tak makan ubat pun takleh gak sebab nak supply vitamin & mineral untuk baby terutamanya acid folic bagi elakkan kecacatan pada baby. Cuba2 gak makan ya sis untuk kebaikan baby lam perut tu 😘

5y trước

Nurse bagitau zincofer tu ubat dose yang tinggi. Sebab tu agak loya bila makan. Alhamdulillah. Saya consume zincofer hb tak pernah drop/merah.. 😊

Samalah sy pn mcm tu jg. Smpai skrg dh 24 weeks pn msih x blh masuk ubt doc. Try ubat farmasi mcm iberet pn x ok juga. Lps mkn mst muntah atau sharian tu muntah dan loya je. Jdi sy gntikn dgn jus mamariam. Alhamdulillah ok sbb doc di kpj bgtau jus mamariam pn blh tmbh drh klau blh mkn jgk dgn ubt.

Saya 3x pregnent makan semua ubat sebelum tidur.insyaallah xkuar balik.tp pastikan lepas setengah jam selepas makan malam.sedap xsedap rasa mmg tolak ketepi yang penting baik utk perkembangan baby. Lepas makan je mmg xkan bangun lagi.terus pergi tidur utk elakkan kita muntah balik.

Saya pun sis. Daripada zincofer , pastu tukar yg sejenis2 , masih muntah. Then doktor bagi maltofer. Maltofer okay lah juga walaupun ade rasa pahit sikit2 tapi boleh makan and tak muntah dah.

5y trước

Wahh... yg tuh sy risau... 1st check up hb sy pon tinggi... tuh b4 sy makan ubt laa... nie da asik muntah, sy pon takut jgk hb sy turun... confirm kena marah

Sya mkn obimin sbiji ja sehari, kndungan obimin dh ada smua vitamin yg kita perlukan smasa ngndung, jdi tak perlu telan ubt/vitamin yg brjenis jenis

5y trước

Sya mntk kt doktor KK, Alhamdulillah dpt free... Syaratnya kna mntk kt doktor msa nk review ka apa

Cuba bgtau nurse kk.. sy bgtau nurse kk n terus die maklumkan next tca.. akan tukar ke maltofer..btw maltofer sedap..rasa coklat 😘

Wasalam..sama mcm sy xbolej telan ubt yg kk bg terutama zincofer..msti muntah..so sy beli supp dr farmasi je..mkn sebiji shaja..

5y trước

If beli supplmnt luar, perlu x kita refer dgn nurse ??

try beli maltofer . rasa coklat . sedap siap boleh kunyah2 . pastu 1 lg blackmores pregncy and breastfeeding . tu pun elok

5y trước

maltofer berbeza sis . mmg sedap sgt2 . doc sgt suggest kn od sesiapa yg tak blh nk mkn ubat2 lain

Tak boleh syg.. vit tu utk kita n baby.. if loya, try mkn sblm tidur n next app bgthu doc yg xtahan mkn vit jenis tu..

5y trước

Kalo buat x guna gula oke kann?.... waduh, maap byk2 sbb tnya mcm2 soklan, sy xde pngalmn lgsg dalam hal nie... tnya kt mak, jawapannya makan jer semua😂 sbb situasi mereka lain berbanding ngn sy