Tambah selera anak. Menu apa ya

Salam. Anak saya 1 tahun tak nak makan. Dia dari bby lg kurang berat bdn. Blh tk share cara bg ank makan banyak? Menu apa ye sesuai

9 Các câu trả lời

sama la masalah sy. kbb dari 1y ni.. now nk 2y dh nurse ckp sangat picky eater, tp saya rasa anak sy small eater. xtahu la kalau sy je yg rasa. sbb anak sy selalu makan je apa2. makanan tk pernah tgk pn dia nk try je, tp makan bbrp suap pastu xmau dh. semua makanan lah.. lagi2 kalau dh serve makanan high calories lg laa kacau. nurse kata bg je makanan yg dia nak, tp anak sy mcm yg sy kata td, makan dia sikit je walau benda tu kalau serve yg tu mmg selalu xpernah tolak.. org kata so kena makan kerap la mcm tu. yg ni masih problem sbb pun tak sempat ikut pn suggestions keperluan mkn harian tu.

boleh bagi anak makan avocado. bila nak tumis makanan, sis boleh tumis guna unsalted butter. sis kena banyak try and error menu take note apa yg anak suka dan tak suka. letak je makanan depan anak biar dia explore dan makan sendiri main dengan food. kadang kalau asyik bg menu yang sama anak akan bosan jd tak berminat nak makan. cuba variasikan. biasanya anak yang tak nak makan ni kurang rangsangan dalam mulut. sis boleh urut² pipi anak bila² waktu yg free.

Sama dgn ank saye.. berat kurang… saye bagi mkn yg bercheese anak saye suka mkn spaghetti dari nasi.. so kerapkan bagi mkn.., roti + cheese cheese cake pastu doc suruh mkn multivitamin yg appeton

Boleh tgk duriankimchi punya resepi kat fb ke ig ke. anak diorang Rina berselera makan selalu. Resepi pun sgt byk pilihan, tgl kita adjust ikut kesesuaian kita. And makanan semuanya sihat² belaka.

Mushroom soup + roti ….. something yg creamy2 dorg suka …… ( Bagi makan sikit tapi kerap )….. buat cheese cake ….. buat something guna cheese

if baby sis xdek allergic dgn tenusu, kenalkn dia dgn cheese. buat cheesekut ke, mac n cheese ke

u bgi apeton acid folid drop , inshaallah