GDM..BSP

saja nak berkongsi tgk ada yg tnya2..mgkin bole membantu..sy sangkut gdm mggu ke 18..pastu kena buat bsp 2mggu skali.jd nak turunkan bacaan bsp tu..sy cuba mnum air lemon panas.. Alhamdulillah mnjadi dgn sy. Bape ari sblm tu ada jgk cuba air rendaman bendi tp rasanya lps mnum lemon panas lg turun byk bacaan sy..n skg sy tukar beras kpd beras herba faiza yg utk diabetes tu..n elakkan mnum or makan manis2 la..doc dh pesan kena jaga btol2 bhya nnt utk kita n baby jgk..

16 Các câu trả lời

Macam sy sgkut gdm pagi tu bcaan cantik je..pdhl stop makan malam tu pukul 10.siap ada jamah kek sepotong..pastu baru start puasa smpai la amek darah lps dah tgu 2jam minom air gula..sblm minom air gula 3 lbih je..lps minom air gula,tgu 2 jam tu,amek darah,bacaan jadi 8 lbih.kena buat bsp tu 24hb ni nanti..klau mcm tu,dr mana dtg ya punca nya tu? Bacaan pg cantik.bacaan lepas minom air gula jadi tggi😔

5y trước

sama la sis..sblm mnum air gula pun sy rendah je..jd mmg kena buat la bsp ni smpai 38week nnt nurse ckp..

Saya sangkut gdm awal2 mengandung.... Bukan tinggi pun tapi doktor buat kalut gena tah.... Baru 5 &6 dah suruh on ubat... Memang tak makan la... Sbb ubat kencing manis rosakkan buah pinggang.... Insulin boleh kira ok lagi... Mau ubat makan memang tak mau la cheq oiii

5y trước

sy pn kne on ubt. .tapiix makan pn. sbb bkn nya kncing manis sblm mengandung . . diet je laa. .

Alhamdulillah. Betul tu lemon, limau nipis, & kasturi menjadi dengan body sy. Bsp sy lawa dah sekarang ni & sy kurangkan minum manis & manisan seperti kek biskut.😘

5y trước

Alhamdulillah trskan la utk maintain kan sis 😘

Sy pun sangkut gdm jugak dlu..just control mkn...cume mkn ubt alhamdulillah x kena insulin...syukur bile bby lahir sehat...pape yg penting jaga mkn...

5y trước

sis mkn ubat apa tu..utk diabetes ke.. Alhamdulillah syukur baby ok eh..ya kena jaga makan yg penting..

Hai sis.. Tumpang bertanya if kita ada gdm boleh tak kita mkn kek sekali sekala sbb teringin sgt nak makan, abes mkn kek sy mmg mnm lemon suam 😂

5y trước

cuba tgk..ari tu pun ada je mnum manis sblm pose utk bsp tu..sis mnum lemon tu pun lepas cek yg tghri..turun la masa tu..

Betul tu kak...air lemon tanpa letak gula memang sgt membantu untuk turunkn bacaan gula.... Nnti check bsp bcaan cantik

5y trước

Amin...

Alhmdulillah sy gdm dr 12w. Buat bsp cntik smpai la skrg xpernah lg naik, xde apa sgt petua2 yg sy pakai..Skdar jaga mkanan.

5y trước

Btol..kena jaga makan hehe..ni sbb sy tggi jgk sblm tu..bila cek sblm mnum 5 lbh..dh mnum lemon tu dh turun ke 4 lbh..lega skit la..

sy sangkut gdm weeks 24. Nak makan pape pun risau huhuuu. Nanti nak cuba la tips minum air lemon ni

5y trước

try la..hrp ok dgn sis jgk..sy pg tu cek 5 tghri 5.9 sbb takut ptg n mlm naik pastu trs mnum lemon bila dh cek tghri kan dh bole mkn kan..so bila cek blk ptg mlm dh turun 4.6 lega skit

Air barli tanpa gula..minum suam2..insyallah membantu. Sy BSP dri 9.6 turun ke 5.9..alhamdulillah

5y trước

ya bole jgk penah try..tp sy try lemon lg cpt..hihi..

Betul sis..sy sblm minum lemon tadi 7.1 . Lepastu sy minum air lemon turun pegi 5.9 .

5y trước

lega kan turun byk jgk tu..sis esok pun kena lg buat bsp ni haha..aduii penat..nsb baik dh standby lemon siap2 dh..mlm ni nk mnum segelas..esok pas bole bfast tu mnum lg..nak maintain la..xmau tggi2