Threatened Miscarriage/Makan Duphaston

Recently saya jumpa pakar untuk check kandungan 15 weeks. Few days sebelum jumpa pakar saya experiencing spotting (tompok coklat) tapi bukan fresh blood yg banyak. Selain dari tu mmg ada rasa cramp dan ngilu bawah perut, sometimes vagina too. So bila scan doctor cakap uri sy kat bawah, sbb tu berlaku spotting juga. Doctor tak suruh buat keje berat dan jalan jauh, just bed rest kat rumah. Doctor juga cakap sy threatened miscarriage, so suggest makan Duphaston utk kuatkan rahim. Harga sepapan RM60.00 kat farmasi, makan 2 biji sehari tahan 10 hari. Tapi doktor cakap kalau x makan pun tak apa, sbb duphaston ni utk hormon (ni kurang faham) je, yg penting cukup bed rest. Sbb makan Duphaston ni pun ada side effects mcm muntah dan pening. At yes, it happened. Saya disuruh makan dua biji sehari, next tomorrow saya muntah air/kosong dan tekak rasa pahit dan pandangan mata sy berpusing2. Mmg pening. Sy tak boleh baring sedangkan sy kena bedrest dan badan sy juga lesu/sakit. Sy tertidur dalam keadaan tersandar ke dinding, bila dah ok baru sy baring. So untuk sy, tak sanggup nak makan Duphaston tu apa lg sy sendiri selalu. Kongsikan pengalaman korang makan duphaston supaya boleh jadi rujukan orang lain di kemudian hari.

1 Trả lời

Sy keluar brown spotting tapi x pernah makan apa2 ubat. Bedrest jer