I feel so bad

rasa teruk. sebab terbaling phone dpn anak,tergaduh dpn anak.terjerit mcm org histeria dpn anak,bila gaduh dengan suami. how to end this trait,,it's going to be toxic for me little one..😔 bile dah mrh x mikir dh nak gi tmpat lain..situ jgak dilepaskan. then I said sorry to my baby sbb bagi die nmpk keadaan I mcm tu.. rasa gagal jd mak yg baik utk dia. she's 6 months.

13 Các câu trả lời

try ignore .. kalau Ade anak situ try ignore.. kadang mmg kate2 suami TU mmg provoke... mcm suami Ade je cakap saye ni pelupa la letak barang.. buat keje cincai.. orang tak habis cakap dh potong... ... sye dengar Dan ignore... sebab kalau gaduh mulut depan anak pun xde dpt ape.. sye buat xdgr je ape dia ckp...bila sye xbalas bende TU habis situ.. berbeza bila sye balas... makin berlarut larut pula ..bagi sye rumah tangga Masih baik2 sahaja selagi suami tak naik tangan (pukul /tampar) ,tak ambil bende terlarang... dia xcurang.. asal kan dia xbuat benda ni. semua nya Masih baik2 sahaja..saya akan Cuba buang ego saya nak menang

ada baca teknik nak tenang.. kalau marah, tarik nafas tunggu 10saat sebelum respon . sis ada kesedaran yang apa yang sis buat tak elok untuk anak , so tinggal praktis je . susah nak tukar habit tapi tak mustahil . slow2 cuba untuk tak beri respon cepat bila rasa marah . bincang jugak dengan partner , kalau partner tak boleh bawak bincang sis yang mulakan dulu . moga dipermudahkan untuk berubah ke arah lebih baik . *hugs*

Belajar untuk ignore. Sy faham sbb fasa awal perkahwinan mmg kerap bergaduh. Tp belajar kawal diri. Paling mudah bila dah start tegang, jauhkan diri. Kalau dua2 kt ruang tamu, sorang masuk bilik n duduk tenangkan diri. Yg penting jangan duduk satu ruang yg sama. Elak keluar dari rumah sbb benda takkan jd lagi baik bila lari dr masalah. Bila dh cool down, baru berbincang baik2. Sebolehnya elak gaduh depan anak takut jd habit and takut anak ingat.

Awk mst penat ni kn…burn out juga tu..sy pn penah rasa mcmtu mcm nk mrh tu terus luah kat situ juga.sy penah sekali gaduh dpn ank sy tp time tu dia dh setahun lbh n dia fhm.dia jerit n nangis nampak sy n suami gaduh kat bilik lain.dia dh blh berjalan time tu..suami sy cpt2 handle dukung ank n pujuk n kami stop gaduh.tulah first n last setakat ni lah kami xgaduh.kalau nk mrh ke apa sy control..sy abaikan je dia.sy lyn ank sy lg bgs

Kawal emosi. Jgn bgaduh dpn anak apalgi tnjuk mcm tu baling brg terjerit apa smua. Suami pn sama jgn panas baran dan marah isteri dpn anak. Takut anak mmbesar dgn suasana yg mcm tu nnti jd traumaa apalgi nnti bila besar dia pn mmberontak dan kuat melawan xdgr ckp mama papa. Please sis dan hsbnd kwl emosi bila gaduh. Jgn gaduh dpn anak yaa

maybe boleh cuba usaha jadi isteri yang baik, then auto akan trained untuk jadi mak yang baik kot. i tak tahu apa isu yang buat gaduh, tapi dia still suami. kalau marah macam mana pun ada cara dia. bila boleh kawal yang tu, tak jadi lah isu gaduh jerit depan anak.

Tiap kali nk gaduh tu tengok muka anak dulu. Kalau dari kecik dia dah exposed begitu, boleh trauma. Sedangkan time breastfeed baby kalau mommy terjerit sbb kena gigit or puting sakit pun anak boleh nursing strike tau

seseorang pernah bgtau sy jika bergaduh suami isteri..bergaduhlah dlm bilik 2 org..insyaAllah akan settle dgn baik.tp jgn lh bergusti plak..bergaduh plak jgn dpn ank2..jiran2 blh dgr n kuar dari umh

Saya pun pernah mcm ni... tp lps dh berbaik , sy pakat gn suami tunjuk kasih syg and bergurau dpn anak, so that ank xterlalu igt dn trauma dgn kjdian yg teruk tu...

Sis dgn suami dua dua kena bertolak ansur.. Control emosi masing masing. Belajar utk cool down. Kalau benda kecik kecik xperlu nk marah. Ignore je.