Komen luahan hati anda dengan TAP MOD TANPA NAMA / ANONYMOUS

Rasa tertekan? Kurang keyakinan diri? Masalah yang tidak pernah selesai berulang kali menyelubungi diri? Jom luahkan semuanya tanpa kira latar belakang anda dan situasi yang anda lalui dengan TAP MOD TANPA NAMA / ANONYMOUS. *P/S : Syarat wajib sebelum komen di bawah, tandakan TANPA NAMA / ANONYMOUS. #TAPprihatin

Komen luahan hati anda dengan TAP MOD TANPA NAMA / ANONYMOUS
67 Các câu trả lời

ada x yg mcm sa? rsa tersisih dr family sndri sbb kmu bkn fav child mreka? ya..tu la sa..sbb sa sllu blainan pndpt dgn diorg..plus sa ni jnis yg mmg suka tunjuk dpan² bila xsuka..xsuka bslindung..bkn xbsyukur..tp favoritism is real guys..bnda yg sa xkn prnh lupakn, msa sa kcik lg bila sa mnta blikn teddy bear tp xdibagi sbb nti adik² pun nk katanya..myb msa tu parents da mslh kwangan..jd blh diterima..tp bila mkin dewasa, favoritism ni mkin ketara..biasanya bila ank² hbis sklh form5, mmg mreka akn minta utk buatkn lesen mmandu kan..sbb tu pun slh 1 kperluan utk msa dpan kelak..jd sa pun mnta la nk lesen mmandu..tp xdibagi jgk..skli lg fkir, myb kwangan xmg'izinkn..so sa pun fkir ok la xpa..xnk myusahkn parents..tp bila adik² yg lain hbis sklh f5 jak trus dibagi buatkn lesen mmandu..ermm..sa pun ok xpa..fkir positif jak..smpai skg dh jd mak org pun blm da wei..blm da rezeki nk bt..tmbh lg musim covid..ok smbung blik..bila diminta nk sklh ke institusi swasta, xdibagi jgk..tp bila adik yg sorg mnta trus dibagi..bila adik laki minta blikn motorsikal, dpt..pling tkilan bila igt sa lapor dri d politeknik dlu xda parents yg hntrkn..diorg mnta tlg kwn diorg yg ank dia pun sma lapor dri sna hntrkn..nk ckp jauh? msih dlm srwk jak pun..adik sa sorg sklh kl diorg hntrkn..adk laki sa sklh poli yg sma dgn sa pun diorg hntrkn..1 fmly lg prgi..tkilan jgk la..tp fkir pstif jk la..ttekan jgk bila fkir blik..tp bnda mcm ni jgk la bt sa biasa bdikari..smua urus sndri..bkn xbsyukur tp tkilan..umur 21thun bru dpt teddy bear tau..tu pun sbb adik bongsu nk bli 1..trus blikn 1 utk sa sblm sa lapor dri sklh poli..adoii..sumpah sa ckp sa mnangis senyap² dlm kdai msa tu..mcm childish jak kn..tp kta xtau bnda skcil tu blh bg impak bsar dlm hdup ssorg..smpai sa nk kawin dgn husband sa dlu pun ssah jgk wei..ni xprlu la sa crita..mcm² yg tjadi..dh tulis pjg ni 😂 pnat korg baca..tp yg sa rsau ni, sa dh smpai thap rsa xnk blik rmh sa sndri..sbb sa knal fmily sndri sa mcm mna..bkn xnk hdap diorg..cuma rsa dri ni dipandang bila prlu jak..sorry pjg lebar..cuma luahan hti..sa hrp kta xbuat ank² kta mcm tu..layan smua sma rata biar apa pun yg jd 😊

Tak tahu nak cakap Dan luah macam Mana. 😂lepas kawin dulu, Saya duduk dengan mak mentua Dan adik ipar perempuan. nak dekat setahun juga la duduk sebumbung. btul lah org kata, kalau dh kawin, seeloknya Cari rumah sendiri. kadang, yg permata boleh jadi taik bila dh sebumbung dengan keluarga suami. Tak semua, tapi kebanyakan mak mentua mesti Tak ngam ngn menantu kan 😂lagi2 menantu perempuan. Saya syak Dan dapat Rasa mak mentua berpura2 sukakan Saya lagi2 bila depan suami. masuk tgh bulan, Saya dah Nampak sikap mentua Dan adik ipar. mak mentua suka banding2kan Saya Dan adik ipar. kata masakan adik ipar Lagi sedap lah. mcm2 Lagi lah. pernah Masa Saya tgh perut besar preggykan anak pertama Masa tu , mak mentua blh ckp : biasanya laki ni kalau dah Ada anak, dia Akan Lagi sygkan anak dari bini. dengan nada yg Kita sendiri tahu dia bergurau atau x. apa perasaan ibu2 kalau dapat ayat cmtu Masa ibu2 tengah preggy. dah nak beranak dh. bila cerita Kat suami, suami Tak percaya. dengan alasan tu mak kandung dia. dia percaya mak dia tak cmtu. sebab dari kecik Lagi dia membesar dgn mak dia. so dia tahu perangai mak dia cmne. sampai kami pernah gaduh besar kerana mak mentua. yg strusnya, suami Saya sblum kawin dia Bela 8 ekor kucing dalam rumah. suami Saya duduk flat. saya Rasa tertekan dengan keadaan rumah yg banyak bulu, nak makan pun Ada bulu Kat mana2. suami Saya trmsuk mak dia tak berani nak letak kucing Kat luar rumah, biar je trkurung cmtu dlm rumah. bila kami suami istri gaduh pasal kucing2 ni pun, mak mentua akan pura2 backup suami . sedangkan bila belakang suami, dia yg banyak merungut , nak bersihkan berak kucing la apa la. smpai suruh Saya sepak je kucing tu kalau halang jalan, tapi bila depan suami, pijak semut pun Tak mati. setrusnya, setiap Kali kami suami istri nak keluar makan, mesti dia Akan buat muka. Dan secara tiba2 mcm takda mood. Jenis buat kerja bising2. bila fikir balik, Saya syak mak mentua mungkin cmburu dengan Saya. Dan anggap Saya ni dah rampas anak dia. 😪 banyak Lagi lh. tapi mcm dah xtrluah dah. 😂 simpan je la dlm hati ni..

Tak tahu nak mula kat mana. Semua perasaan bercampur baur, ada marah, sedih, kecewa. Terkilan, sebab masa mula kawin dgn husbnd layanan mil kt sy acuh x acuh je, shingga la sy pregnant 1st bby, slma preggy sy bnyk trasa hati dgn husb n mil. Pernah juga sy trdgr mil n sil sy mngata sy ni pemalas, asik kat bilik saja. Walhal masa tu sy tgh preggy. Paham2 la morning sickness org preggy kan. Shingga la slpas sy bersalin, sbb sy tinggal dgn fmily husbnd, sy berpantang dkat ruma mak bapa husbn. Slma berpantang sy x rasa pn yg sy ni berpantang, dri segi pnjagaan mknan, pnjagaan diri sy. Mil dan Semua orang fokus dkat bby. Husbnd pla mula2 je bngun tgh mlm kalau anak nangis. Tu pun dpt d kira brapa kali je tolong buat susu n tukar pmpers anak. Sy stress sbb kna buat semua, smpai kan susu bdn sy drop. Anak tpksa bagi mnum susu formula. 😭 sy xtau apa salah sy smpai kan skrg mil xmau bertegur or bcakap dgn sy. Ntah la, skrg anak sy nak masuk 4bulan. Tiap kali mil nak pgng baby sy rasa marah, ntahh laa. Marah yang sy sndiri xtau knapa. Mgkin sbb layanan mil x mcm sy ni anak mnantu dia. Sy mengaku sy xpndai sngt nak masak, xpndai sngt nak kemas rumah. Tapi perlu Nak kena basuh pinggan mgkuk lepas mereka makan? Adik ipar smua dah besar panjang, sorang2 lepas melahap xreti nak basuh pinggan mangkuk. Letak je kat sinki nak harap siapa basuh? Kalau sy xbasuh mula la mil hentak sana hentak sni. Padahal anak2 dia yg lepas makan xreti nak basuh. Perlu ke kalau kita kawin dgn anak diorang kita pula yg kena jadi hamba dalam rumah tu? Penat laa. Bkn berkiraa, tapi sy kawin dgn anak llaki dia bkn nak jadi kuli yang lain. Stress sngt2, kadang2 kalau anak mnangis mragam , sy rasa mcm nk teriak je nak lepas kan semua perasaan yg slma ni sy pndam. Sy harap rezeki suami saya mngalir mcm air, spyh nanti kami dapat tinggal rumah sendiri. Sy penat nak berhadapan dgn org2 yg munafik. 😭

saya mengandungkn ank k 3.. serba salah rsenya kali ni mengandung.. xtau knape boleh mcm tu.. sedanhkan saya mmg dh lme teringin nk pegang bby agy.. saya tinggal di rumah mertua saya n ade akk ipar jgak.. bila ipar sye tanya mengandung k sye jdi x sdap aty.. sye umah mertua sye sentiasa bersepah, tua bdak2 klao dh main.. kita kmas dia wt sepah.. sehri dri pgi smpai mlm sye sentiasa sruh ank2 kemas bila dh main mainan mereka.. cme kt rumah ni sye jarang masak sbbnya mak mertua sye mcm agy suka dia masak sbb bapak mertua sye agk memilih mknan nya.. sye masak bila mak mertua sye tiada d rumah.. 3 taon sye dduk d rumah mertua sye.. agak stress, bkn rumah kita nk wt apa pon serba salah.. sbb rse mcm org sentiasa akn complaint pasal sye.. laki sye plak sokmo salahkn sye bila x msak.. mcm sye ni x tlong mak dia.. sdangkn rumah ni sye sntiasa kmaskn.. pakaian sye basuh.. laki n ipar sye pkir bila sye x msak.. sye x der wt apa2 kt rumah.. dlu tiap ary nangis, smpai berat bdan trun smpai 45kg.. mse awal kawin tu berat sye 52kg.. bila balik kg mak ayah sye selalu ckp knape makin kurus.. sye cme ckp makan hati huuu.. kdang cerita jgk kt mak sye tpy jsi sdap plak cter masalah sndri rse malu plak.. skrg sye redha j apa jdi.. yg pnting sye tau ape sye wt tuk mertua sye.. mngkin sye x dpt nk selalu masak.. tpy sekurg2nya sye dpt bntu kmas umah mertua sye.. kuarga mertua sye masih x tau sye mengandung ank k 3 suami sye nk bgitau tpy sye larang.. sye ckp biarlah smpai perut sye besar.. sye x larat nk dgr or lihat wajah dia org.. seolah sye hanya menyusahkan kuarga mertua sye.. 😭😭 saya harap saya makin kuat tuk wt yg terbaik duk umah mertua ni.. doakan sye dapat rumah sndri

Saya bukan menantu pilihan, skg sya mengandung anak ke2 mertua Dr dlu selalu perlekehkan Saya dgn malukan Saya depan keluarga nya,buat keluarga nya tidak suka Saya Saya sering d pulaukan, suami Saya sngat baik Dan memahami Saya cuma Saya terkilan dgn sikap mertua. Masa lahirkan anak pertama Saya (girl) Sering saja anaknya d panggil2 dengan nama jelek sebab sebiji muka Saya seolah2 anak Saya menjadi kebencian😷 skg anak Saya sudah 2 tahun lebih alhamdulillah semakin pintar Dan comel pada Saya, Saya Dan suami merantau ke kuala Lumpur, Dan menjadi isunya mertua nak sgt duduk dgn kami tapi sibuk sangat nak urus Hal rumah tanggal kami Saya sangat tertekan 😭Masih segar d ingatan Saya Masa mula2 kawin kami cuma mampu sewa bilik d bawah kolong rumah orang sering saja dia melepas kata2 menyakitkan rumah Kotor,busuk, Dan enggan masuk ke dalam bilik sewa kami..skg ni berkat sabar Dan rezeki Dr Nya kami semakin membaik namun yg menyakitkan baru kini nak tggal dengan kami sibuk tentukan keadaan rumah,makan minum, segala urusan Saya sebagai isteri melainkan Hal bilik tidur dialah yang perlu tahu Dan d utamakan kalau x Mulalah drama air mata, dmana nilai air mata Saya dahulu jika d banding air mata dia skg..ya Saya cuma anak menantu yg terhina d matanya tp x bermakna Saya x bermaruah selamanya semakin punya anak2 Saya semakin kuat mendirikan siapa Saya? cuma Saya ingin lebih Aman Saya ingin menerimanya seadanya, tapi apa yg Saya dapat tidak seadilnya hak Saya d belakang kan 😢dia layak bahagia dia punya rumah sendiri Dan bantuan kewangan setiap bulan tp kenapa tidak beri kami peluang untuk rumah tanggal kami sedangkan dia perna gagal dalam rumah tangganya.

Stress sgt dgn MIL. Stress dgn husbnd. Masa pregy dulu Husbnd terkantoi berchat dgn prempuan dlm tagged. MIL tau,selamba kata maafkan. Abg ipar pun sama. Husbnd stop delete smua acc dlm tagged,tapi start pula dgn playstation. Masa pkp sy keja,husbnd wfh. Balik dr keja, ya Allah anak beranak dgn aktiviti masing2 anak sulung sy pula mcm x terurus. Makan minum tak kemas lantai berabuk dgn kat luar lgi anjing kencing sana sini,sy la yg bersihkan smua. Hari2 hadap benda yg sama. Satu hari sy da stress sgt,sakit hati sy mgamuk kat suami sy dah tak tahan. kandungan dlm 32 week ms tu. Husbnd tolak sy sebab mnjerit kat dia. Masa pregy 34 week sy balik kg dgn kbenaran rentas negeri untuk bersalin. Sy bsalin awal 36 mggu di sebabkn effect dr stress. Syukur anak sy sihat sempurna. Semasa bpantang husbnd tak pduli sgt. Masa inila sy nekad,nak cerai. Tiba2 husbnd muncul. Berbaik baik. Skrg ni sy da balik ruma husbnd. MIL pula da plan bawa sedara mara tgk baby. Sy dah kata dgn husbnd tak nak bgi sapa tgk baby masa covid ni. MIL tak peduli. Husbnd pula kdg2 support sy kdg2 tak. Sy kata akan kluar dari ruma kalu benarkan MIL bawa suka hati org masuk ruma. Sy dah tk peduli,cerai pun cerai la..Dah memg anak beranak tak faham bahasa,boleh jer sy besarkan anak 2 org tanpa suami. Bagi sy,takda apa yg isteri tak mampu buat kalu dah hati nekad.

3y trước

Stay strong ye mommy 😢. Berat ujian mommy tu, saya doakan semoga urusan mommy dipermudahkan.

Saya Dan suami hanya tinggal dibilik sewa sahaja, sebelah bilik kami pulak Ada kakak ipar Saya dan family dia sewa.. Saya stress tertekan setiap kali ambil piring nak makan ipar Saya iaitu kakak kepada suami Saya mesti tegur badan Saya dah gemuk sangat.. Padahal suami Saya sudah pernah tegur dia untuk tidak sering cakap macam tu lagi tapi dia tetap begitu tegur badan Saya.. pernah satu hari tu dia cakap dia risau dan susah hati tengok badan Saya gemuk.. padahal badan Saya taklah gemuk Mana, masih dalam kategori berisi.. Saya sangat tertekan.. sakit hati.. nak saja Saya jawap dia "Saya gemuk pun beras beli sendiri Tak minta duit kamu" tapi Saya masih hormat dia sebagai kakak kepada suami Saya.. siapa yang Tak sakit hati , dulu sebelum kawin badan Saya kurus slim.. selepas beranak badan Saya terus Naik.. Suami orang susah Tak mampu beli produk kuruskan badan.. Saya sangat sakit hati, Saya pun nak badan Saya yang dulu cantik.. Geram sangat.. padahal anak dia pun lagi gemuk dari Saya kenapa dia Tak tegur macam dia tegur Saya.. Saya rasa seperti emosi Saya dibuli.. stress Saya.. Nak sangat pindah Cari sewa bilik lain tapi ini saja yang murah dan boleh terima penyewa yang Ada anak kecil.. anak Saya baru umur setahun 4 bulan..

masa pregnant emosi saya tak stabil jadi banyak marah, merajuk, menangis semua. suami pulak macam taknak faham. lepas bersalin pun sama. suami tak tolong jaga anak. anak baru nak masuk 2 bulan. malam2 anak menangis dia langsung tak bangun. saya tinggal anak dengan dia sebab nak mandi kejap pun siap mandi tengok anak dah menangis suami pulak tengah main phone. bila saya nak makan pun dia tak tolong tengokkan anak. saya stress sangat sampai termarah anak. bila saya cakap kat dia, dia marah saya balik. kata saya tak faham penat dia sebab saya tak kerja. setiap kali saya cakap pasal ni kami akan gaduh. tiap kali gaduh tu pulak dia maki saya kata saya tak reti bersyukur dan perangai saya macam sial sebab asyik badmood. saya nak menyusu anak pun stress sebab susu tak banyak. waktu pregnant saya checkup drive sorang, bersalin sorang, pantang pun sorang. pantang pun tak berurut, tungku semua. sekarang dah habis 44 hari pantang pun badan still sakit2. tu pun suami suruh cari kerja cepat2. anak suruh hantar pengasuh. anak tak sampai 6 bulan pun lagi dah suruh bagi orang lain jaga. saya rasa macam single mother

Saya pun stress dengan suami macam tak nampak isteri penat... Saya faham dia yang mencari nafkah utk family kecil kami tapi setiap hari saya kepenatan dengan anak-anak makin membesar... Kami ada 3 puteri 5thn,2thn dan 4bulan...hampir hari2 saya yg uruskan dengan hal rumah tangga,msak,jaga anak2 dan lain2 tapi bagi dia mcm saya ni duduk rumah tak buat apa2..saya selalu berkorban tidak minta apa2... Duit nafkah saya akn gunakan utk cover brg dpur serta keperluan ank2.. Saya memang jenis tak minta apa2... Tapi janganla sampai langsung tak hargai saya... Dah selalu bagitahu serta sampai tahap saya tak tahan saya akn bebel tapi dia pulak yang akan merajuk.... Ya allah saya betul2 kepenatan tidur tak cukup malah apa jua saya inginkan saya pendamkan demi utk tlg suami saya... Tapi saya tetap kena bersabar... Doakan saya kuat serta diberikan rezeki yg melimpah ruah utk saya dan fmly kecik saya ada rumah sendiri amin.. Semoga ibu2 yang diuji akan dapat jln penyelesaiannya... Amin

saya sedih, tertekan sebab suami mmg xpernah nak ambil tahu ttg anak, dari sy mengandung anak pertama lagi, dia xpernah nk pegang perut, xtanya perkembangan baby setiap kali checkup. persiapan nk bersalin nti jgn kata la, stu sen n stu apa pon dia xtanya.berulang kali saya menangis, sedih sgt2, sebab dlm phase mengandung, bersalin n berpantang la sy sgt memerlukan sokongan suami, tp dia mmg jenis acuh x acuh dlm bab2 mcm ni. saya hanya mampu berdoa semoga diberi kekuatan. Baru2 ni saya ajak dia balik ke kg saya (15 mins dari rumah) tapi ayat dia " selalu elok je balik sorg, kenapa tetiba dia kena ikut), padahal saya balik sorg pon sebab checkup diarea sana. sampai saya terfikir, mgkin nanti nak bersalin anak ke dua ni (bulan 11 mid) sy sendiri yg kena drive, pergi hospital sorg2. jadi sy kena packed semua brg2 keperluan sendiri supaya senang sy nk pergi ke hospital nanti. doa kn saya semoga terus tabah hadapi ujian ni 😢😢