14 minggu 6 hari

Pregnant 14 minggu 6 hari....msih kurangselera mkn..perut sebu...loya..kepala pening dan cpt penat...

81 Các câu trả lời

Tiap kali rse pedih ulu hati/mual,,boleh cuba minum air halia suam (hirisan halia skit je). klu ada lebih masa, kita dapat membantu badan dengan senaman ringan tanpa peluh cth: jalan setempat / yoga / regangan badan. bila kita ada simptom awal kehamilan, bermakna kandungan kita mulai sihat dan cuba adjust perkembangan tubuh dalam badan ibu. utk selera makan, untuk bantu tenaga ambil buah yang lembut dan mudah cerna..cth: mangga, oren manis lembut. bila mengandung, kadar pencernaan ibu 30% kurang dri kebiasaan. jadi, kena makan makanan yang mudah hadam dan sedikit berserat. ambil 6 meals sehari dgn kuantiti yang sikit..awal kehamilan ni boleh cuba elakkan makanan berminyak / pedas sebab nak kurangkan kadar gas dalam sistem badan. insyaallah membantu. Jangan dilupa, air suam/ air masak sekurangnya 1.5 litre sehari. saya kongsi tips dari bahan bacaan ibu2 hamil dan bila praktik alhamdulillah menjadi... Semoga kita semua jadi ibu yang sihat, cergas dan penuh kasih sayang dunia akhirat.. dan kandungan kita semua selamat berjalan lancar dan sihat tanpa ada masalah semasa kelahiran nanti 🌸

2y trước

TQ

sama juga saya. sy hanya boleh makan nasi goreng yg suami sy masak je. lain2 xbole. klu keluar lalu warung, terbau bende goreng mual. da cuba makan buah. hanya bole terima buah tembikai. buah lain menyebabkan pedih hulu hati. sembelit lg. sy juga sebelum ni mengalami hypo. gula kurang dalam badan. jd dr pinggan ke kaki xde tenaga. menggeletar selalu. setiap bulan berat turon 2@3kilo. terbaru turun 500gram. memang teruk alahan sy dan sakit sy alami. skrg kandungan 14 weeks 4 days. tp masih belum boleh terima makanan sebarangan. langsung xbole terima bende berdaging.

3y trước

xde. sy xde gdm

Sy masa awal2 dulu pun loya xselera mkn. Bkk peti ais nk muntah, bau benda goreng2, lauk2 pun nk muntah. Sy mkn oren utk kurgkan loya, sbb dia masam2. Tembikai pun ok. Lpstu slow2 mkn benda2 plain. Klau xmkn kesian plk kat baby. Awal2 mkn bubur je, hari2 beli bubur. Lpstu start mkn sup2, nasi ayam penyet. Mkn sikit2 tp kerap. Slalunya skali mkn dh habis. Ni kena 3 4 kali mkn baru habis 😁 Mkn nasi putih ikan goreng dgn bening pun sedap. Skrg 14w2d alhamdulillah selera dh ok sikit. Loya2 tu still ada tp dh boleh mkn byk benda

Saya dri 6 weeks smpai 12 weeks mmng teruk alahan, jantung sentiasa laju sbb dehyrated smpai kena drip 2 kali jgk lah. Makanan masuk ikut selera tekak, cili kering tumis tk boleh hdap langsung. Sebarang bau yg tk menyenangkan pun rasa stress sbb boleh buat muntah. Skrg dah 14 weeks, dah boleh mkn sikit tpi msih ikut selera tekak. Nasi tu suku je boleh telan. Letih tk boleh nk ckp sbb lapar tapi taktahu nk mkn apa plus ade gastrik plk. Semoga makin berkurang 🥴

3y trước

sama lah dgn saya. tumis cili kering tu lagi buat tambah loya tekak.

saya boleh makan apa yang mak saya masak je,kalau sendiri masak,tu pun tahan je lah nak muntah,kalau dok umah mak saya,makan apa2 pun xde nak muntah² ke apa ke,baby manja naw dengan nenek nya 🤣

2y trước

Sama! Rumah nenek dia kemain boleh makan . Mak masak pun steady bau 🤣 . Tu tokmak dia cakap baby nak makan makanan tokmak dia ni 😂😂

sama lah saya saya pun 14 minggu. makin teruk alahan saya. sakit kepala hari2 mual2 muntah angin tu , kadang gosok gigi pun nak muntah. makan pun 4@5 suap je dah kenyang. kadang tu tngok makanan kita makan pun mual nak muntah 😖 sya topup makan dgan buah utk kurangkan rasa mual. tak boleh bau busuk auto nak muntah rasa. puasa pun saya cuma dapat puasa 7 hari je sbb nya mual muntah tu tak tahan.

sy tgh alamai alahan sama mcm sis..perut mmg lapa sgt..xtau nk mkn apa.mknn yg sy msk xleh telan nk beli yg kt luar.air sy minum air mineral.susu,nestum,sunqic n milo sy xleh minum akan terus muntah membuak stat raya aritu..skrng minum air mineral je..bdn pn xlarat sokmo nk tdo n pening kepala..apa nk bt..bby first

Sama la sy, hr ni 14wks 6 hari.. mual2 dizzy selera mkn masih tkde. Mkn ape yg nmpk dpn mata itu pun ikut nasib kalau blh telan.. sembelit mmg truk mcm taik kambing🤭🤭.. sy pun blh telan buah tembikai/minum air jus je kalau minum air biasa mulut akn jd pahit☹️ tk tau smpai bila sickness ni, hbis selera mkn sy ke laut😭😭

Allahuakbar..sy dok kata sy kena alahan teruk dh ada lagi teruk smpai xboleh makan..sy alahan pada masak lemak je dan siang2 ikan mmg xboleh nk muntah ..boleh makan tpi selera nak makan tu masih xdak..muntah setiap pagi..muntah hijau pekat yg pahit tu ..nk masak kdg2 je boleh klo xkja..klo kja mmg idok le..asyk skit kepala je

saya pon dh 14 weeks lbh..stat mingu ke 12 jadi sakit kpala hmpir stiap ari..pg ptg siang mlm😗mkn msih blom.brselera.berat makin turun.alahan mcm 1st trimster dh kurg.tp selera blom ada & sakit kpala plk🌝

2y trước

Sama sis . Berdenyut teruk kepala dah hari ke-5 harini kepala berdenyut sampai pergi potong rambut pendek terus . Tetap sakit kepala jugak