Alahan makanan first trimester

Preg 6week. Tak boleh nak makan nasi , ayam ngan lauk2 ikan. Kalau tengok atau terbayang je rasa kembang tekak nak muntah. Now saya paksa juga makan nasi kadang2 ngan telur goreng. Lepas tu buah epal yng manis pun saya rasa pahit. 🥺 Sambil menaip ni saya makan roti keping je. Ade idea tak makanan apa lagi saya boleh cuba nanti. #ingintahu #bantusharing

33 Các câu trả lời

first mngdung sya xde alahan. bila msuk 4 5 week sya mula pening2 kepala. bila msuk 6 7 week setiap nk mkn je nk muntah,tp still lapa jg. nk xnk kita kne tahan dan trus pujuk bby agar mkn klau x nutrisi xmsuk dlm bdn dia. lg bhaya

Sy skrg 7w selere makan hilang terus . Makan ape semua keluar balik termasuk minum air putih . Sy tak minum susu tapi doc ada bekalkan calcium 🥺. Ada tips utk hilangkan mual tak , skrg berbekalkan buah buahan je 🥺.

Sy pun mcm ni masa 6 weeks sampai 11 weeks. Masuk 12 weeks baru kurg sikit. Masa tu boleh telan biskut dgn roti je. Tak pun sis buat air sunquick jgn letak gula. Boleh hilg mual. N makan buah2. Jambu, buah naga

Sama dgn saya sis , kadang2 terbayang makanan pun dah meloya . Makan je apa yg sis rasa boleh masuk / makan walaupun rasa sikit je keinginan tu . tak boleh makan semua terus makan je sikit2 berulang kali

cuba awk cuba mkn nasi tanpa kuah apa2 ikan goreng dgn syur air sikit n bykn mkn buah sbb 6w mmg mcm tu bau tumis masakn pn kita akn rasa loya.. sya mcm tu je blm mkn klu ada kuah2 mmg xlalu bykn mkn buah...

3y trước

sama mcm saya... mkn yg kering2; nasi tanpa kuah. yg buah manis sy x blh masuk, sy mkn buah epal hijau, oren dan. mangga, sy rasa ada masam2 manis sikit tu (sbb mulut saya mcm rasa logam) . tp suami sy makan epal hijau tu, dia kata masam betul 😂. mkn roti wholemeal bakar, maruku, kacang2, biskut cracker, biskut oat

Saya baru nak masuk 6w . Dah mula rasa takmasuk nak makan nasik . Lapar tapi makan nasik 2sudu ja . Jadi betul2 takleh masuk . Nampak nasik pun dah jadi kenyang walaupun takmasuk mulut lagi 😂

apa yg sis rasa nak makan selain tu mkan je. mcm saya tak boleh tgk ayam. rasa geli tekak. nak muntah pon ada. kadang nak makan nasi nak masak lauk apa pon taktau la. ikan lak makin muak

sya first trimester x mkn nsi 2 minggu..just mkn bhun, roti dan buah jeaa...x lalu tgok nsi...lpas msuk secod trimester alhamdulilah mkn lbih lalu..kna byk kn besabr diawal kehamilan..

Pregnant sulung pun mcam tu. Cuba try minum jus jambu batu,utk kurangkan alahan. Sy bnyakkan minum mkan buah buahan. Mlm je mkn char ktiaw smpai naik jemu 😂😂

try mkn sayur salad atau mee goreng ke kuei teau goreng ke sbb klu masih mual lg pagi mkn sesudu sunquit oren elok utk hilangkn mual n naikkn hb dlm bdn sis