Vit pre natal

Hi. Pls help me. Ada vit lain yang boleh ganti @ sama macam vit ni tak? Saya dapat dari kk, tekak tk boleh terima vit ni sebab terus mual teruk & muntah. Folic acid pon dah habis & doktor tak bagi dah. Ganti dengan vit ni 😭

Vit pre natal
69 Các câu trả lời

saya mula2 makan pun muntah2 jugak. pastu bagitau kat nurse nak tukar ubat. nurse cuma suggest makan zincofer 30 minit atau sejam lepas makan. lepas tu takde dah muntah2. boleh telan macam biasa dengan air masak.

Masa first trimester pon dapat ubat ninjgk. Pastu sy g kk balik bagitau nurse tekak memng takleh telan ubat ni. Muntah. Nnti dia akan tukar bagi yg kecik2 3 biji tu (acid folic, vit b, iron tablet)

😅😅.. Sy mkn ni smpai 7bln je sbb nk bg hb cantik. Masuk 8bln xmkn da, xlarat nk layan pening n muntah, nurse bg amek je 😂😂... Tp bp plk buat hal, nk kena 2,3kali amek bru ok

Boleh inform doc vit ni tak boleh nak telan, nanti doc akan tukar vit lain. Mcm yg saya dpt ni sbb tak boleh telan zincoffer tu, doc bg surat ambil ubat lain dkt kk

Saya pun masa first-2 haritu nurse bg ubat ni, setiap kali makan before tidur mesti akan loya dan akan muntah beserta darah ... last-2 pg tukar kepada ubat yg 4 biji halus-2 tu

Btol, bgtau nurse mntk tukar.. Sya pn tukar sbb x ngam dgn zincofer, asyik pening n muntah... Nurse bg 4 jenis pil... Vit C, vit B complex, ion tab and folic acid...

Cuba minum dgn jus buah sejuk.. lepas tu bawak ke tido.. insyaallah ok.. sy pon amalkan mcm tu sbb smpai skrg 30week lebih pon still ade loya2 lagi.

ni zincover, ubat tmbah darah/hb...sgt bgus...ubat ni pling effect brbnding obimin & iberet...klu xboleh mkn pgi, mkn wktu mlm sbelum tido..

cuba mkn time mlm sblom tido... sy xboleh mkn ubat time pagi sbb masalah y same.. tapi mkn mlm Alhamdulillah xde masalah 2 lagi

saya makan zincofer ni masa nak tido or 2 jam lepas makan..means perut kena kosong baru takde mual...alhamdulillah okay..